Полторак про скорочення в Міністерстві оборони

Міністерство оборони України

Чисельність Міністерства оборони України складає 770 осіб, його роботу забезпечують ще 300 осіб, а рішення, за чинними процедурами, приймає лише одна людина.

Наголосив Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак під час засідання Уряду.

Починати проведення реформ необхідно з Міністерства оборони України. На сьогодні чисельність Міноборони складає 770 осіб, його роботу забезпечують ще 300 осіб, а рішення приймає одна людина. Надзвичайно великою є кількість регламентуючих документів. Період часу від прийняття рішення керівником до безпосереднього виконання дуже великий. Все це затримує роботу та заважає оперативно працювати. Тому мною було прийнято рішення активізувати роботу Міністерства оборони

Це не буде механічне скорочення особового складу. Водночас, чисельність особового складу Міноборони планується зменшити на двісті чоловік, кількість департаментів — удвічі. Весь особовий склад Міністерства пройде переатестацію, за підсумками якої кожен військовослужбовець отримає оцінку, виходячи з того, який він має досвід та освіту. Усі військовослужбовці пройдуть випробування на поліграфі, який довів свою ефективність в ході попередньої роботи, — зазначив глава оборонного відомства.
За словами Міністра, після проведення переатестації кожен військовослужбовець Міноборони підпише контракт, але до цього буде значно змінена штатна структура та функції Міністерства.
Я планую передати майже всі основні функції заступникам і керівникам департаментів, значно підвищити відповідальність за прийняття рішень керівників структурних підрозділів та всіх державних службовців відповідно до нового закону, який працюватиме в Міністерстві оборони. Процес роботи, який існує зараз, не є ефективним. Звичайно, що і функції, і відповідальність будуть передані до самого низу.

Другим етапом реформування Міністерства оборони України стане створення нормативної бази за новими принципами. Зазначу, що у країнах-членах НАТО навіть не стандарти є головними, а принципи і підходи до побудови та формування збройних сил. Використовуючи досвід і підходи Альянсу, я планую підвищити рівень цивільного контролю за Міністерством оборони, удвічі зменшити кількість офіцерів, які працюють в оборонному відомстві, та збільшити чисельність посад держслужбовців. Після завершення реформування Міністерство оборони розпочне процес підготовки нормативної бази у новому форматі. Разом з цим ми приступимо до реформування інших органів управління — Генерального штабу, Збройних Сил України — до взводу включно.

Нам потрібно переглянути всю відомчу нормотворчу базу — на сьогодні я скасував близько 140 наказів, планую скасувати ще близько 500. Тому що норми цих наказів не працюють, суперечать один одному. Нам потрібно створити відомчу нормативну базу, яка дозволить ефективно та якісно працювати, — наголосив Степан Полторак.