Робочі проекти відомчих нагород Міноборони

оновлено: 11.03.16
Робочі проекти відомчих нагород Міноборони всі зображення: Нове військо / facebook

В продовження теми проекту вдосконалення нагородної системи України.

Пропонуємо до уваги інформацію про хід розроблення концепції системи нагород. Всі нижче приведені описи та пояснення від робочої групи - Віталія Гайдукевича.

Відомчі нагороди і відзнаки. Структура виглядає так. Усі назви умовно-робочі, для розуміння що мається на увазі. (Натисніть на зображення для збільшення)

Ukrainian Military Pages

Отже, починаємо викладати на обговорення нагороди та відзнаки концепції відомчих нагород МО. Що б хотілося від учасників обговорення:
  1. Це базова пропозиція. Те, що шляхом обговорення можно покращити. Власне тому і викладається.
  2. Критику хотілося б мати а: конкретну і предметну, б: з графічним поясненням, що мається на увазі, в: із пропозиціями як краще...
  3. Усім мегафахівцям з усіх питань - безумовно ви крутіші усіх на світі, але якщо хочете запропонувати своє бачення, то робіть комплексну пропозицію - всю концепцію в картинках намалюйте, тоді поговоримо...

Тобто, робоча група готова до діалогу, але давайте не перетворювати його а шапкозакидання та істерику. Ми сподіваємось на цікаві ідеї, котрі заявлену концепцію зроблять кращою. Викладати малюнки по нагородах буду раз на 3-4 дні.


Хрест Військова Слава
(назва поки умовна, можуть бути варіанти - пропонуйте).
нагорода Хрест Військова Слава

Вища нагорода міністерства оборони. Підписується міністром. Нагороджений має бути кавалером інших відомчих або державних нагород.

Бажано, щоб в переліку "інших нагород" були як бойові - Хрест Хоробрих або/та Сталевий Хрест, а також нагороди мирного часу за розбудову війська - хрести Неба/Моря/Землі.

В дизайні хрест спираєтсья на образ відзнаки 50-ліття УСС. Втім, як і у випадку з Хрестом Хоробрих, історична відзнака не дублюється повністю картинкою і змістом. Замість круглого медальйону - картуш і в щиті козак із самопалом. Вирішили звернутися до цього елемнту, бо поки він не використаний в жодному елементі символіки чи нагородах.

Ясна річ, що детально треба прописати підстави для нагородження цією нагородою, але поки випливає так, що отримати її можна буде лише під фінал військової кар'єри, або за неймовірні успіхи як в бою, так і в розбудові війська.

Чому такий картуш, а можна інший? Чому такий щит у козака, а можна інший? А чого білий колір, а можна інший? А чого така форма хреста, а можна іншу? Чого така композиція, а можна іншу? Можна. Все можна, якщо пропонувати альтернативу в картинках із детальною аргументацією, чому "інше" краще, глибше, змістовніше, естетичніше.


Хрест Хоробрих
нагорода Хрест Хоробрих

Відроджений (по зображенню, а не по суті) Золотий Хрест Заслуги УПА. "Бронзовий" метал.

Можливо до 4 нагороджень. Нагорода за особисту мужність в бою. Її може отримати будь-який вояк від солдата до генерала.

Мати таку "солдатську" нагороду на однострої вищим офіцерам має бути за особливу честь, бо це буде показувати, що вони війну не зі штабу командування чи Києва бачили. Для солдат, сержантів і молодших офіцерів, це безпосередня основна нагорода за надзвичайні вчинки в бойових ситуації.

По завершенні війни нагороду може отримати лише учасник миротворчої місії, що проявив мужність в бою. За рівнем цей хрест приблизно відповідатиме ІІІ Богдану та "За мужність", в тій частині підстав для нагородження, де йдеться за особисту звитягу в бою.


Сталевий Хрест
нагорода Сталевий Хрест

Нагорода за планування, керування і безпосереднє здійснення операцій. Простіше кажучи - офіцерський хрест. Може бути нагороджений і сержант, котрий в конкретний момент виконував посадові обов'язки офіцера.

Назва "Сталевий" підкреслює міць і силу. В українській історії бувла історична нагорода "залізний хрест". Але позаяк залізні були і в інших країнах, є пропозиція назвати "сталевий", тим більше, що... Матеріалом для Сталевого Хреста має бути переплавлена ворожа техніка. Подібна традиція існує у Великій Британії. Там ріжуть на нагороду трофейну російську гармату. Для нас такий підхід був би ідеологічно правильним кроком.

На нагороді "лами" хреста у вигляді піначів. Пірнач ударна холодна зброя, котра у 17-18 столітті також слугувала і символом офіцерської (!) влади у низки країн. В Україні пірначі в 16-18 столітті це ознака влади курінних отаманів і полковників. Тож цілком логічно використання цього символу в офіцерському хресті.

А медальйоні Сталевого Хреста зображено емблему Великого гетьмана Литовського Костянтина Острозького. Видатний полководець свого часу. Провів 35 (!) битв. Програв усього дві. Саме він керував Україно-литовсько-польським (!) військом в битві під Оршею, коли було на голову розгромлено 80 тисячне російське московське військо. Підкреслю - 15 тисячне коаліційне військо перемогло 80 тисяч, при чому 30 тисяч московитів було знищено. Ця перемога прославила Острозького на всю Європу.

Нагороджувати Сталевим Хрестом можна тричі (або до чотирьох разів, як і з Хрестом Хоробрих це буде узгоджено коли будуть прописувати взаємозв"язок нагород). Перше нагородження, власне сам хрест. Друге і третє - додаткові елементи на стрічку.

Повні кавалери Сталевого Хреста подаються на нагородження Хрестом Гетьмана Богдана Хмельницького (державна нагорода) та на вищі ступені військового ордену, котрого ще не існує, але котрий плануємо.


Медаль за поранення: «3а жертву крови в боях за волю України»
Медаль за поранення: «3а жертву крови в боях за волю України»

Нагорода із такою назвою встановлена 17.5.1980 року Президією Української Національної Ради надавана Президентом Української Народньої Республіки в Екзилі іменем Української Народньої Республіки для вояків поранених в боях за незалежність України. Оскільки нам важила спадковість саме до українського війська часів Перших і Других визвольних змагань, то... Намагались особливо не міняти зовнішній вигляд. За легке поранення на стрічці буде гілка білого металу, за важке поранення чи контузію - жовтого металу.

Нагорода за поранення, що отримано в бою. Можливе посмертне нагородження, якщо боєць від поранення помер. Підписує нагороду НГШ. Детальний опис і положення медалі буде прописано окремо.


Всі обговорення проектів нагород та пропозиції тут.



Використані джерела:
Facebook-спільнота "НОВЕ ВІЙСЬКО"