Порядок відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей

Ukrainian Military Pages

Кабінет Міністрів затвердив Порядок відшкодування витрат, пов'язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом.

Відповідно до документа, витрати, пов'язані з проїздом та перевезенням особистого майна, можуть відшкодовуватися шляхом виплати військовослужбовцям, членам їх сімей грошових коштів у разі придбання ними проїзних (перевізних) документів за власні кошти та наявності оригіналів цих документів, або шляхом розрахунків відповідних державних органів за безоплатний проїзд (перевезення майна) із перевізниками на договірних засадах (в тому числі із використанням військових перевізних документів).

Такий механізм відшкодування є єдиним для всіх силових міністерств (відомств), Держспецзв'язку, Держспецтрансслужби.

Порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 155.


ПОРЯДОК
відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом

1. Цей Порядок визначає механізм відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців, які проходять службу у Збройних Силах, інших утворених відповідно до законів військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, Держспецзв’язку, Держспецтрансслужбі (далі — військовослужбовці), та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом.

2. Військовослужбовцям та членам їх сімей відшкодовуються витрати, пов’язані з їх проїздом та перевезенням їх особистого майна, з метою реалізації права на безоплатний проїзд у випадках, передбачених статтею 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” *.

3. До членів сім’ї військовослужбовця, які мають право на відшкодування витрат, пов’язаних з проїздом та перевезенням особистого майна, належать особи, визначені у Порядку надання пільг, компенсацій і гарантій працівникам бюджетних установ, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2003 р. № 426 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 14, ст. 625; 2005 р., № 23, ст. 1282).

4. Відшкодування витрат, пов’язаних з проїздом та перевезенням особистого майна, може здійснюватися шляхом:

відшкодування фактичних витрат у разі придбання військовослужбовцями та членами їх сімей проїзних (перевізних) документів (квитків на проїзд, квитків на перевезення багажу, квитанцій) за власні кошти;
розрахунків із перевізниками на підставі договору.

5. Витрати, пов’язані з проїздом, відшкодовуються із розрахунку:

1) військовослужбовцям вищого офіцерського складу та членам їх сімей:

залізничним транспортом — у спальних вагонах або вагонах 1 класу будь-якої категорії поїзда;
повітряним транспортом — в економ-класі салону літака;
автомобільним транспортом (за винятком таксі) — на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування;

2) військовослужбовцям старшого і молодшого офіцерського складу, військовослужбовцям сержантського, старшинського і рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби) та членам їх сімей:

залізничним транспортом — у купейних вагонах або вагонах 2 класу будь-якої категорії поїзда;

повітряним транспортом — в економ-класі салону літака;
автомобільним транспортом (за винятком таксі) — на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування;

3) військовослужбовцям строкової військової служби (курсантам):

залізничним транспортом — у плацкартних вагонах або вагонах 3 класу будь-якої категорії поїзда;
автомобільним транспортом (за винятком таксі) — на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування.

Витрати, пов’язані з проїздом водним транспортом, відшкодовуються у разі, коли у напрямку проїзду такий вид транспорту є єдиним засобом сполучення або вартість проїзду не перевищує вартості проїзду залізничним, повітряним чи автомобільним транспортом.

6. Витрати, пов’язані з перевезенням особистого майна відповідними видами транспорту, відшкодовуються відповідно до норм перевезення, встановлених пунктами 2 і 3 статті 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

7. Відшкодування витрат перевізникам за перевезення військовослужбовців строкової служби всіма видами транспорту загального користування міського та приміського сполучення (за винятком таксі) здійснюється у безготівковій формі на підставі договору.

8. Фактичні витрати військовослужбовцям та членам їх сімей, пов’язані з їх проїздом та перевезенням їх особистого майна, у разі придбання військовослужбовцями та членами їх сімей проїзних (перевізних) документів за власні кошти відшкодовуються шляхом виплати їм грошової компенсації відповідно до наказів командирів військових частин (керівників установ, організацій), в яких вони проходять військову службу.

Для відшкодування фактичних витрат командиру військової частини (керівнику установи, організації) у місячний строк після здійснення перевезення подаються:

• заява;
• використані проїзні (перевізні) документи (квитки на проїзд та перевезення багажу, квитанції);
• оригінал відпускного квитка з відповідними відмітками (припис, посвідчення про відрядження);
• довідки про склад сім’ї та про розмір грошових доходів членів сім’ї за попередні шість місяців (у разі проїзду військовослужбовця, членів його сім’ї у відпустку);
• копії документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі проїзду та перевезення особистого майна військовослужбовцем, членами його сім’ї до нового місця служби, обраного місця проживання після • звільнення з військової служби, а також проїзду та перевезення особистого майна членами сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця до обраного місця проживання);
• завірена копія свідоцтва про смерть військовослужбовця (у разі проїзду та перевезення особистого майна членами сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця до обраного місця проживання).

Відшкодування зазначених витрат здійснюється на підставі наказу командира військової частини (керівника установи, організації).

9. Для здійснення розрахунків з перевізниками військовослужбовці та члени їх сімей, які мають право на безоплатний проїзд та перевезення особистого майна, зобов’язані подати у триденний строк після прибуття (повернення) командиру військової частини (керівнику установи, організації) військові перевізні документи (у разі їх видачі), використані проїзні (перевізні) документи (квитки на проїзд та перевезення багажу, квитанції).

10. Відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом, здійснюється у межах видатків, передбачених на відповідний рік для Міноборони, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку.

_____________________

Перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1992 р. № 538 “Про Порядок забезпечення безоплатного проїзду військовослужбовців і членів їхніх сімей у чергову відпустку, на нове місце служби та перевезення багажу” (ЗП України, 1992 p., № 10, ст. 253).

2. Пункт 7 змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 вересня 2003 р. № 1402 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 37, ст. 1981).

3. Пункт 4 змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України з питань діяльності Служби зовнішньої розвідки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 р. № 726 (Офіційний вісник України, 2006 р., № 22, ст. 1609).

4. Пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 р. № 1531 “Про поширення дії постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1992 р. № 538” (Офіційний вісник України, 2006 р., № 44, ст. 2955).

5. Пункт 3 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006 р. № 1658 “Деякі питання Державної спеціальної служби транспорту” (Офіційний вісник України, 2006 р., № 48, ст. 3200).



Використані джерела:
Постанова КМУ від 02.03.2016 № 155 "Про затвердження Порядку відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом"