Військова прокуратура продовжує збір матеріалів щодо зрадників

Ukrainian Military Pages

Військовими прокуратурами гарнізонів продовжується робота зі встановлення обставин, які свідчать про вчинення державної зради військовослужбовцями, що не вийшли з АР Крим.

Так, 15.03.2016 року, військовою прокуратурою Вінницького гарнізону ще відносно декількох таких військовослужбовців розпочаті кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 КК України (державна зрада).

Було встановлено, що:
  • підполковник Бахур О.Г., начальник штабу військової частини А3009 (174 зрп, місце колишньої дислокації – м. Севастополь АРК, підпорядковання Командуванню ПС ЗС України);
  • майор Стоцький Олексій Аркадійович, начальник медичної служби цієї ж частини;
  • капітан Марасанов Юрій Володимирович, військова частина А0879 (м. Євпаторія АР Крим);
  • капітан Толмачов Євген Вікторович, начальник радіолокаційної станції А0879;
  • полковник Матвієнко Андрій Вікторович, командир військової частини А4519 (55 зрп, м. Євпаторія АР Крим)
  • підполковник Попович Сергій Геннадійович, заступник командира цієї ж частини;
  • підполковник Ломака Олександр Анатолійович, заступник командира полку по роботі з особовим складом;
  • підполковник Когутенко Сергій Павлович, командир 2 окремого зенітного ракетного дивізіону;

надавали військовослужбовцям Російської Федерації допомогу у захопленні військової частини А4519, у березні 2014 року закликали та підбурювали особовий склад частини перейти на військову службу у Збройні Сили РФ, підняли на території військової частини А4519 прапор РФ, а також, порушивши військову присягу, перейшли на службу до Збройних Сил РФ, тобто умисно вчинили дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

Крім того, встановлено, що Попович і Когутенко пошкодили військову техніку, яка планувалась для відправлення на материкову частину України.

Вищеназвані офіцери у порушення директиви Міністерства Оборони України та Генерального штабу ЗС України від 06.05.2014 № Д-1 «Про особливості проходження військової служби військовослужбовцями Збройних Сил України, пов’язані з тимчасовою окупацією території України» не прибули до військової частини А2656 (м. Вінниця), а вчинили перехід на бік ворога в умовах окупації російськими військами частини території України.

Досудове розслідування кримінальних проваджень стосовно даних військовослужбовців буде здійснено в стислі строки з використанням процедури спеціального досудового розслідування, передбаченого статтею 297-1 КПК України.



Використані джерела:
Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України