Су-25, МіГ-29 та L-39 з українським обличчям

Ukrainian Military Pages

Нажаль всі творці та виробники основних бойових літаків України після розвалу СРСР залишилися в Росії. Натомість країна успадкувала потужний потенціал з ремонту цих літаків.

В результаті роботи вітчизняних науковців та спеціалістів авіаремонтної галузі, на сьогодні в Україні є оновленні та модернізовані літаки Су-25М1, Су-25УБМ1, Міг-29МУ1 та L-39М1, які мають набагато кращі характеристики, аніж їх попередники.

Су-25М1

Літак Су-25М1 за рахунок модернізації на Запорізькому авіаремонтному заводі «МіГремонт» отримав нове цілком українське обладнання – систему супутникової навігації, систему СВС, нову радіостанцію та цифровий приціл, який дозволив підвищити точність прицілювання приблизно на 30%. Особливості модернізованого літака лежать з поліпшенні точності навігації при польотах по маршруту на будь-яких висотах. На порядок поліпшена точність бомбометання і стрільби ракетним і артилерійським озброєнням по наземних цілях.

Ukrainian Military Pages фото © defence-ua.com

За рахунок установки супутникової системи навігації літак здатний вражати цілі навіть тоді, коли пілот їх візуально не бачить, але йому відомі її координати. Літак здатний використовувати штатне озброєння по наземним цілям вдень і вночі, в умовах поганої видимості і не виходячи з-за хмар.

Суттєво, майже в 3 рази, підвищена висотність застосування озброєння.

Істотно зменшено час перебування літака над цілями. Встановлено модуль повітряних параметрів і бортовий регістр цифрових параметрів БРЦП.

МіГ-29МУ1

Ukrainian Military Pages фото © defence-ua.com

У модернізованого українського МіГ-29МУ1 на 20% збільшена дальність виявлення повітряних цілей (до 100 км в передній півсфері і до 45 км - в задній). Його вдосконалені ракети Р-27ЕР1 і Р-27ЕТ1, що випускаються української Державною компанією «Артем», мають дальність пуску до 95 км. По наземним цілям поки, як і раніше, можна застосовувати тільки некероване зброю вдень у простих метеоумовах.

Три модернізованих МіГ-29МУ1 були отримані в 2011 р, і спочатку направлені для військових випробувань в 40-у бригаду тактичної авіації в Васильків під Києвом. Пізніше одна машина була передана 204-й БТА. 24 червня 2012 четвертий модернізований «МіГ» прямо із заводу вирушив у 114 брта.

Таким чином, всі винищувальні авіабригади, оснащені МіГ-29, почали освоєння і МіГ-29МУ1.

У березні 2010 р НД України отримали три перші модернізованих штурмовика: два бойові одномісних Су-25M1 і учбово-бойовий Су-25УБМ1. 29 листопада 2011 ще два Су-25М1 поповнили бойовий склад 299-ї бригади тактичної авіації, дислокованої в Миколаєві.

МіГ-29 та Су-25 вдосконалені виключно силами українських підприємств. Вартість «малої модернізації» у порівнянні з цінами на світовому ринку виявилася чисто символічною - приблизно $2 млн. для МіГ-29МУ1, і $0,92 млн. для Су-25М1 (без урахування витрат на капремонт).

Літак L-39М1

Ukrainian Military Pages фото © defence-ua.com

Модернізований навчально-тренувальний літак L-39М1 був прийнятий на озброєння ЗС України в липні 2009 року. Роботи з удосконалення, виконані на підприємстві «Одесаавіаремсервіс», включали установку модифікованого двигуна АІ-25ТЛШ розробки ДП «Івченко- Прогрес». Він має підвищену до 1850 кгс тягу і вдвічі меншу прийомистість (з 8-12 до 5-6 с), що дозволяє значно поліпшити динамічні характеристики літака і безпеку польотів на малих висотах. Нова система реєстрації польотних даних дозволяє ретельно контролювати якість виконання екіпажем завдання. Можливе застосування зброї по наземних і повітряних цілях.

У 2010 році, після завершення льотних випробувань, перші два L-39M1 були передані 299-й бригаді тактичної авіації. Ще дві машини, з новим «піксельним» камуфляжем, «розмиває» в польоті силует літака і ускладнює його ідентифікацію, отримані цієї ж бригадою 26 червня 2012 року. Планувалося модернізувати ще чотири «Альбатроса» на ДП «Одесавіаремсервіс», і 12 - на Чугуївському АРЗ.

На Одеському заводі також розроблений і проходить випробування більш серйозний варіант модернізації літака L-39, кабіна якого обладнана для підготовки льотчиків винищувачів МіГ-29 і Су-27, в т.ч. по веденню повітряного бою.

Су-27М1

Ukrainian Military Pages фото © defence-ua.com

В жовтні 2015 року Президент України Петро Порошенко в Запоріжжі передав представникам військових частин Повітряних Сил ЗС України формуляри на два літаки Су-27М1, модернізованих запорізьким заводом «МіГремонт».

В літаку розширені бойові можливості та підвищена ефективність вирішення бойових завдань за рахунок збільшення на 30% дальності виявлення повітряних цілей та підвищення точності застосування некерованих засобів ураження по наземних цілях, реалізована можливість виконання навігаційного бомбометання з горизонтального польоту, реалізована можливість використання сучасних засобів обробки польотної інформації із застосуванням алгоритмів автоматизованого контролю за допомогою ПК для виконання поглибленого аналізу і розширеної діагностики технічного стану бортового устаткування і двигунів і багато іншого.

Загалом на сьогодні можна констатувати, що у середньостроковій перспективі основна увага керівництва ЗС України буде зосереджена саме на проектах, пов'язаних з модернізацією бойових винищувачів МіГ-29 і Су-27, літаків-розвідників Су-24МР і штурмовика Су-25, а також учбово-бойового L-39. Ці роботи планується проводити вже з урахуванням досвіду застосування як серійних, так і модернізованих машин (зокрема, МіГ-29МУ1 і Су-25МУ1) в антитерористичній операції на сході України.

Однак всі зусилля, спрямовані на модернізацію літаків фронтової авіації МіГ-29 і Су-27, які анонсує керівництво Повітряних Сил, навіть з рішенням завдання по збільшенню дальності радіолокаційного виявлення цілей цими летальними апаратами, лише частково підвищують можливості бойової авіації. Адже подальша модернізації цих літаків має відбуватися спільно із розвитком авіаційних засобів ураження, які в переважній більшості в Україні ще радянських часів. Якщо ж цього не відбуватиметься, то з часом на модернізовані винищувачі «підвішувати» буде просто нічого.

Антон Міхненко



Використані джерела:
Defense Express