Покращення навчальної та матеріально-технічної бази полігонів — пріоритетне завдання

Ukrainian Military Pages

Сьогодні в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак провів робочу нараду.


— Однією із головних цілей Стратегічного оборонного бюлетеню є професіоналізація української армії. Президентом України поставлено чітке завдання та визначено пріоритет щодо необхідності удосконалення навчальної та матеріально-технічної бази полігонів ЗС України. А саме — створення відповідної інфраструктури, будівництва казармених приміщень та службового житла для військових, які постійно знаходяться на полігонах.

Для виконання цих завдань до кінця 2020 року буде виділено 500 мільйонів гривень на покращення навчальної та матеріально-технічної бази Міжнародного центру миротворчості та безпеки за стандартами НАТО у с. Старичі (Яворівський полігон), — наголосив під час наради Міністр оборони України Степан Полторак.
Під час робочої наради Міністром були заслухані виступи командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Попко та начальника Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенанта Павла Ткачука, а також керівників відповідних підрозділів, які доповіли про конкретні плани щодо виконання завдань керівництва держави.

Під час підходу до преси Міністр оборони України, зокрема, зазначив:
— Міжнародний центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ, який знаходиться у Львівській області, побудовано ще за радянських часів. І на ньому нераціонально використовуються навчальні місця, нераціонально використовуються площі, на яких можна проводити навчання.

Те, що ми плануємо зробити — це загальний комплекс, де зможуть проводити навчання підрозділи до бригади включно. Тут будуть розташовані навчальні підрозділи та створені належні умови для інструкторів, які будуть тут проживати на постійній основі. Відповідно ми будемо витрачати менше грошей і не будемо щоразу готувати нових інструкторів. Там буде не просто побудована належна інфраструктура, вона буде прив’язана до навчально-матеріальної бази і буде зручною. Увесь навчальний процес буде комплексним.

Тобто військовослужбовець проходитиме тут навчання в умовах, максимально наближених до тих, в яких йому доведеться виконувати бойові завдання.
Окрім цього, за його словами нині ведуться перемовини із іноземними колегами, і вони надають українській стороні допомогу і порадами, і фінансовим ресурсом.
— Сподіваюся, що влітку, після проведення саміту «Україна-НАТО» за участі Президента України наші партнери з Альянсу нададуть нам допомогу, в тому числі, і в покращенні матеріально-технічної бази. Зараз ми активно вивчаємо іноземний досвід, і фахівці з країн Альянсу беруть участь у плануванні розвитку матеріально-технічної бази, і звичайно, у них є плани допомагати нам у розбудові навчальної та матеріально-технічної бази для якісної підготовки підрозділів.
Також генерал армії України Степан Полторак наголосив, що у планах є створення своєї власної школи інструкторів, а ці люди мають пройти відповідну підготовку з інструкторами з країн Альянсу, щоб надалі самостійно навчати наших бійців.
— Щоб наші інструктори якісно працювали, їм необхідно створити необхідні умови. Тому що жити у наметі протягом одного-двох років — це дуже важко. Ми спланували будівництво відповідної інфраструктури, бо повинні створити нормальні умови для інструкторів.

Ми будемо використовувати кошти, які передбачені для цього бюджетом, залучати інвесторів, а також будемо використовувати допомогу країн, які підтримують нас у нашому прагненні якомога краще підготувати наші ЗС України, — підкреслив Степан Полторак.
Під час відповіді на запитання журналістів, Міністр оборони України також розповів про плани будівництва нового військового містечка на полігоні Широкий лан, що на Миколаївщині.
— Ми хочемо відмовитись від екстремальних умов проживання особового складу, тому плануємо буквально у червні приступити до будівництва військового містечка на п‘ять тисяч чоловік на полігоні Широкий Лан. Все це робиться для того, щоб підрозділи, які приходять на відновлення із зони проведення АТО, могли розташовуватися у нормальних умовах і нормально готуватися до виконання подальших службових завдань. Наші бійці мають відпочити від бойової ситуації, тих завдань, які вони виконували на рубежі зіткнення.
Раніше, 27 травня, Президент України під час зустрічі з сержантським складом ЗСУ дав доручення Міністру оборони:
— Пане Міністр оборони, важливо, щоб було забезпечено нові умови і на полігонах. Доручаю спрямувати за рахунок передбачених оборонним бюджетом коштів 140 млн грн. на полігон „Широкий лан“, не менше 50 млн грн. — на Яворівський полігон, 50 млн грн. на полігон підготовки спецназу у Бердичеві. Щоб у найкоротші терміни були забезпечені умови житла, підготовки сержантського складу. Саме рівень підготовки українського воїна і сержантського складу забезпечать ефективність дій Збройних Сил, нашу перемогу.


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного