Російсько-терористичні формування проводять ротацію командного складу

20.05.16
Головне управління розвідки Міністерства оборони України зображення © gur.mil.gov.ua

З 1 травня ц.р. у з’єднаннях та частинах 1 (Донецьк, Україна) та 2 (Луганськ) армійських корпусів центру територіальних військ Південного військового округу розпочато ротацію командного складу. Цей процес здійснюється за рахунок частин та з’єднань збройних сил Росії.

Серед них офіцери 18 (Ханкала, Чечня), 19 (Владікавказ, Північна Осетія), 20 (Волгоград), 33 (м.Майкоп, Адигея), 34 (Сторожевая, Карачаєво-Черкесія), 136 (Буйнакс, Дагестан) окремих мотострілецьких бригад, 102 (Гюмрі, Вірменія) та 7 військових баз (м.Гудаута, Абхазія, Грузія) Південного військового округу, а також 336 бригади морської піхоти Берегових військ Балтійського флоту. Зокрема:

18 омсбр (Ханкала, Чечня): подполковник КАНАПЛЯНИК Константин Андреевич, майор КУРИЛКИН Тимур Викторович, капитан ИСКУЖЕНОВ Руслан Тулигенович;
19 омсбр (Владикавказ, Северная Осетия): майор ДАВИДЯН Роман Размикович, старший лейтенант ДУРАСОВ Сергей Александрович;
20 омсбр (Волгоград): майор БАЙДИКОВ Иван Викторович, капитан ШАРИПОВ Николай Бахтиярович;
33 омсбр (м.Майкоп, Адигея): майор СУКУЕВ Виталий Владимирович; капитан ФУРАШОВ Кирилл Борисович;
34 омсбр (Сторожевая, Карачаєво-Черкесия): подполковник ГОРБАЧЕВСКИЙ Алексей Романович, майор КОБЗАРЬ Евгений Антонович, майор УМАЕВ Залибек Касумович, капитан ПЕРШКОВ Сергей Анатольевич;
60 омсбр (Сибирцево Приморский край): майор ПАШКЕВИЧ Леонид Владимирович;
136 омсбр (Буйнакск, Дагестан): подполковник ИЛЬИНСКИЙ Игорь Алексеевич, майор КРИВОРУЧКО Олег Алексеевич, капитан ДОРОШЕНКО Олег Владимирович, капитан ТИМОФЕЕВ Вячеслав Алексеевич, капитан ЧЕПКАСОВ Алексей Владимирович;
25 оп СпН (Ставрополь): майор ПАВЛЕНКО Александр Сергеевич;
102 военная база (Гюмри, Армения): полковник РУЗИНСКИЙ Андрей Юрьевич, подполковник МАКСИМОВ Александр Валерьевич;
7 военная база (Гудаута, Абхазия, Грузия): подполковник БОЛЫЧЕВ Андрей Анатольевич, майор ГРЕБЛЕВ Анатолий Анатольевич, майор ДОРОФЕЕВ Вячеслав Александрович, майор ШЛЯПИН Андрей Владимирович;
336 обр МП (Балтийск): полковник ПАНОВ Федор Евгеньевич;
93 д ПВО (Владивосток): полковник КИРИЕНКОВ Александр Валентинович;
78 обр МТЗ (Буденновск): майор СТРЮК Юрий Владимирович.

Важливого значення в ході проведення ротації керівництво окупаційних військ надає продовженню термінів відряджень російських військовослужбовців, сроки перебування яких на сході України закінчилися. При цьому здійснюється ретельний підбір особового складу для служби у 1 та 2 армійських корпусах. Перевага надається військовослужбовцям, які є вихідцями з України, мають родинні зв’язки або певний час проживали на території нашої Держави. Зазначене повинно стати основою для т.зв. хвилі репатріантів України, які нібито повертаються на історичну Батьківщину та будуть видаватися за корінних жителів.

Для їх заохочення режим Путіна надає ряд привілеїв. Головними з них є: підвищення грошових винагород, присвоєння позачергових звань, просування по службі, позаконкурсний вступ до військових академій, у тому числі академії Генерального штабу, а також вибір регіону для подальшого проходження служби. Останнє, на фоні розгортання російського угруповання військ в Арктиці, має суттєве значення для військовослужбовців збройних сил Росії та членів їхніх сімей.

Головне управління розвідки МО України продовжує цілеспрямовано відстежувати участь військовослужбовців ЗС РФ у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України у т.ч. ротацію особового складу. Встановлено, що на посаду заступника командувача по роботі з особовим складом 1 АК (Донецьк, Україна) Центру територіальних військ (Новочеркаськ, Росія) Південного ВО прибув генерал-майор ЗС РФ ЄФІМОВ Микола Юрійович, 08.12.1957 р.н., народився у м.Ульяновськ.

Кандидатура генерал-майора М.ЄФІМОВА рекомендована воєнно-політичному керівництву Росії безпосередньо начальником Головного управління по роботі з особовим складом ЗС РФ генерал-майором СМИСЛОВИМ Михайлом В’ячеславовичем.

На посаді заступника командувача корпусом по роботі з особовим складом генерал ЄФІМОВ замінив полковника ЗС РФ Євгена ЧИРКОВА, який достроково повернувся до Росії через публічний конфлікт з командувачем 1 АК генерал-майором ЗС РФ В.АСАПОВИМ.

Пріоритетним завданням генерала ЄФІМОВА є створення нової ідеологічної платформи для виховання та морально-психологічного становлення як особового складу 1 та 2 армійських корпусів, так і всього населення тимчасово окупованих територій українського Донбасу.

З цією метою планується широко застосовувати популістичні тези щодо розвитку силових структур “ДНР” та “ЛНР” на основі “народної” підтримки, поширення ідей “русcкого мира”, федералізації української держави та інше.

Незважаючи на активні заходи з підбору нових кадрів для проходження служби у 1 та 2 армійських корпусах відмічається зниження їх укомплектованості. Це обумовлюється збільшенням кількості військовослужбовців, які масово пишуть рапорти на звільнення. Останнім свідченням цього є ситуація, що склалася в 6 омсп (Стаханов), де цілі взводи висловлюють бажання звільнитися.

Головними причинами зазначеного є зниження рівня мотивації до проходження служби у складі російських окупаційних військ, затримка виплат та низький рівень грошового забезпечення, а також чисельні втрати, які негативно впливають на морально-психологічний стан.

Так, з 1 травня ц.р. року втрати противника складають не менше 20 загиблих та 50 поранених, з них 13 загиблих та 23 поранених – кадрові російські військовослужбовці.

За останній час зросла кількість загиблих та важкопоранених російських військовослужбовців у результаті підриву на власних мінах, як наслідок неупорядкованого мінування та втрати карт мінних полів. Слід зазначити, що наявність важкопоранених здійснює значний вплив на морально-психологічний стан військовослужбовців та членів їх родин, а також значно збільшує загальні витрати на військової кампанії, потрібні на лікування і реабілітацію поранених.

Як приклад, додаємо нові факти та документи до вже відомого і опублікованого в ЗМІ випадку щодо підриву на міні на тимчасово окупованих територіях Донбасу військовослужбовця внутрішніх військ РФ ЕТІЄВА Ілєса Куварієвича (ЭТИЕВ Илес Кувариевич).

Ілєс ЕТІЄВ отримав мінно-вибухове поранення 16 січня 2015 р. Незважаючи на своєчасну операцію у Військовому клінічному шпиталі м.Ростова-на-Дону та тривале лікування у Клініці військово-польової хірургії Військово-медичної академії ім.Кірова (Санкт-Петербург), він знов потребує госпіталізації та хірургічного втручання. Саме про це свідчить клопотання військового комісара Чеченської Республіки, і такі випадки є непоодинокі.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Головного управління розвідки Міністерства оборони України gur.mil.gov.ua