Міноборони планує отримати у 2018 році санітарний літак на базі Ан-148

Ан-148

Під час брифінгу в Національному військово-медичному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України генерал-майор медичної служби Андрій Верба повідомив, що у департаменті відпрацьовані медико-технічні вимоги на санітарний літак на базі Ан-148.
— Це не довгострокова перспектива для Збройних Сил України. Є бачення що літак Ан-148 у 2018 році «стане на крило» і буде використовуватись для довгих перельотів та перевезень поранених учасників АТО, хворих військовослужбовців за кордон, якщо в цьому звичайно ж буде потреба. А поки що ми використовуємо реанімаційно-операційний літак Повітряних Сил ЗС України Ан-26 «Віта».

Ан-148 Літак Ан-148

Літак Ан-148 розроблений АНТК ім. О.Антонова, перший політ відбувся 17 грудня 2004 року.

Ан-148 - реактивний літак призначений для пасажирських перевезень з можливістю базування на злітно-посадкових смугах зі штучним покриттям і підготовлених ґрунтових смугах, розташованих на висоті до 1500 метрів над рівнем моря, за будь-яких кліматичних умов.

Літак оснащується двома двоконтурними турбоструменевими двигунами Д-436-148 розробки ЗМКБ «Прогрес», виробництва ВАТ «Мотор Січ». Годинна витрата палива — 1458 кг на годину при максимальному комерційному завантаженні. Додатково, використовується допоміжна силова установка АІ-450-МС.

Серед конкурентних переваг літака фахівці відзначають традиційне для «Ан» високе розташування двигунів — що дозволяє літаку сідати навіть на злітні смуги з ґрунтовим покриттям, адже ніщо не зможе потрапити у двигун із землі.

Розробником закладений робочий ресурс літака близько 80 000 годин при календарному терміні експлуатації 30 років.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України
Веб-сайт ДП "Антонов"