«Європейський вал»: Харківська область (фото)

«Європейський вал»: Харківська область

Рішення щодо практичного облаштування кордонів керівництво держави прийняло 14 травня 2015 року, будівництво здійснюється у три етапи і має завершитися 2018 року.
Читати також: «Стіна» - «Європейський вал». Заслін від агресора
Комплекс фортифікаційних споруд охоплюватиме всю українсько-російську ділянку рубежу, території прилеглі до зони АТО та Автономної Республіки Крим. Всі спорудження, які з’являться на визначених сегментах, розподілено на три групи: контролюючи засоби, інженерні загородження та фортифікаційні споруди.

Всього буде прокладено 1135 кілометрів протитанкових ровів, 1055 кілометрів контрольно-слідової смуги та 1129 кілометрів рокадних доріг. Крім того, буде зведено певну кількість опорних пунктів для різної кількості військових та майже дві сотні бойових дистанційних модулів.

2018 року проект «Європейський вал» має закінчитися встановленням інтегрованих веж, що передбачає створення та вдосконалення систем радіолокаційного, тепловізійного та відеоспостереження, впровадження систем бойового ураження. Останні передбачають встановлення бойових модулів, обладнання мереж передачі даних центрів управління. Загальна вартість усіх робіт розпорядженням Уряду визначена в розмірі 4,019 мільярда гривень.


У 2015 році пріоритетними напрямами були визначені ділянки Чернігівського та Харківського загонів. Харківська ділянка- це 315 кілометрів кордону з Росією, обладнання ще триває.

До уваги пропонуються фото облаштування пункту пропуску «Журавлівка». За рік пункт пропуску змінився до невпізнання: облаштували окопи для техніки і кулеметників, стаціонарну вогневу позицію, бліндаж для укриття, а на вежі встановили керовану тепловізійну камеру.

«Європейський вал»: Харківська область «Європейський вал»: Харківська область Фото: Апостроф

«Європейський вал»: Харківська область Фото: Адміністрація ДПСУ
Дивитись також: ДПСУ про кордон, проект «Європейський вал» та новий бронеавтомобіль «Тритон» (відео)
Буквально в кілометрі звідси – та сама «Стіна», або «Європейський вал». «Стіна» в Дергачівському районі проходить безпосередньо на кордоні і являє собою систему інженерних споруд. Спочатку паркан з колючим дротом, на ньому мультисенсорна система (тепловізор і камера), далі рокадна дорога для пересування уздовж кордону (не повинна розкисати). Третій елемент – ґрунтова смуга, під якою знаходиться сенсорний кабель.

«Європейський вал»: Харківська область «Європейський вал»: Харківська область Фото: Апостроф

За словами прикордонників, він спрацьовує при наближенні на 10 метрів, при цьому система здатна розпізнати, звір чи людина намагається перетнути кордон. Виробник заклав в пам'ять «розумного» кабелю до півтора десятків звуків. Замикають інженерні споруди земляний вал і рів – 4 м в ширину і не менше 2 м в глибину.

Тут же побудували постійну точку ведення оборонного бою і одночасно надійне укриття для особового складу, спостережну вежу висотою 17,5 м, на якій встановлені IP-камери. Камери здатні фіксувати порушників і вдень, і вночі, зображення з них передається в пункт управління, який знаходиться на пункті пропуску «Гоптівка».

«Європейський вал»: Харківська область «Європейський вал»: Харківська область Фото: Апостроф

В рамках проекту в області зводять п'ять опорних пунктів. Будівництво опорного пункту на 60 осіб обходиться державі в 21 млн грн.

Більше фото тут: Європейський вал (проект «Стіна»)

«Європейський вал»: Харківська область


Використані джерела:
«Стіна» – «Європейський вал». Заслін від агресора
apostrophe.com.ua