ДНВЦ: процес випробування військової техніки та озброєння прискорився в рази

ДНВЦ na.mil.gov.ua

Державний науково-випробувальний центр проводить випробування в інтересах усіх видів і родів військ ЗС України та силових структур.

Минуло більше двох років відтоді, як ДНВЦ був передислокований із окупованого Криму до Чернігова. Облаштування на новому місці тривало паралельно зі збільшенням навантаження на військових випробувачів.

Історично склалося так, що тривалий час центр займався переважно авіаційною компонентою ЗС України. Та з 2006 року він став міжвидовим. Відтоді тут проводять випробування в інтересах усіх видів і родів військ ЗС України та силових структур.

Як зазначив заступник начальника ДНВЦ з наукової роботи, кандидат технічних наук полковник Володимир Дмитрієв, зважаючи на те, що сьогодні бойові дії на Донбасі ведуться переважно на землі, колективу Центру чимало часу доводиться приділяти наземній техніці та озброєнню.

Здебільшого об’єктами випробувань є бронетехніка (БТР, БМП, спеціалізовані бронеавтомобілі), стрілецьке озброєння, міномети та вогнемети, а також зразки, розроблені й виготовлені з широким застосуванням сучасних високих технологій — бойові модулі з дистанційним керуванням для бронемашин, засоби радіоелектронної протидії, прицільне обладнання тощо.

З часу перебазування до Чернігова фахівці центру провели випробування майже всіх типів військових літаків та вертольотів у межах робіт із модернізації або задля підвищення їхньої бойової живучості й розширення бойових можливостей після дообладнання спеціальними засобами.

Велика частка випробувань припадає на літальні апарати, оздоблені сучасними засобами захисту від керованих ракет, системами навігації та управління озброєнням, двигунами вітчизняного виробництва з покращеними характеристиками тощо. Результати зазначених робіт є вагомим внеском у розв’язання проблеми імпортозаміщення, що набула особливої гостроти через події на Сході України.

— Посилення системи ППО — одне з пріоритетних завдань, яке стоїть перед нашими Збройними Силами у 2016 році, — розказує полковник Володимир Дмитрієв. — А будь-яка модернізація, продовження термінів експлуатації чи прийняття на озброєння новітніх ЗРК потребують їхнього ретельного випробування, зокрема й нашими фахівцями. Так, сьогодні нами виконана робота щодо продовження ресурсних показників ракет зенітно-ракетних комплексів С-300 та «Бук-М1», ведеться робота з модернізації зенітного ракетного комплексу С-125М1 в інтересах ЗС України та прийняття його на озброєння.

Крім того, фахівці ДНВЦ провели випробування авіаційних тренажерів різних типів літаків та вертольотів, а також завершили визначальні відомчі випробування елементів аеродромних посадкових прожекторів і посадкових аеродромних вогнів.

Ще один важливий напрямок роботи центру, який безпосередньо пов’язаний із авіацією, — тестування парашутних систем, систем порятунку та спеціального спорядження. Сьогодні, як відомо, питання забезпечення ЗС України цими засобами стоїть вкрай гостро. Адже єдина фірма, яка розробляла парашути для нашої армії на заміну радянським, що давно вичерпали свій ресурс, залишилася в окупованій Феодосії.

А допоки тривають пошуки потенційних партнерів для ліквідації цієї прогалини, чернігівці вивчають можливість продовження ресурсних показників наявних парашутних систем та тестують десантні парашутні системи польського виробництва AD-95 та AZ-95, вантажні системи UZO-100, виготовлення яких, до речі, поляки хочуть налагодити на одному з чернігівських підприємств.

Окрім того, проводяться льотні дослідження особливостей стрибків із парашутом з великих висот та на дальність для виконання тактичних завдань. А також оцінюються можливості застосування членами льотних екіпажів спеціального тактичного спорядження — розвантажувальних жилетів.

Чи не найновішою сферою діяльності фахівців ДНВЦ є випробування дистанційно керованих літальних апаратів, які сьогодні широко використовуються у збройному протистоянні на Донбасі. Загалом упродовж року тут було проведено випробування понад 30 зразків БпАК як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Нині триває завершальний етап визначальних відомчих випробувань вітчизняних зразків БпАК різних класів. У перспективі — випробування БпАК спільного українсько-польського виробництва, який за своїм технічним рівнем нічим не поступається аналогам провідних країн світу.

Війна на Донбасі, окрім збільшення кількості зразків ОВТ, представлених для випробування фахівцями центру, внесла й інші корективи у роботу ДНВЦ. Зокрема, сьогодні значно прискорився процес підготовки, організації і проведення випробних робіт.

— Якщо раніше питання доставки на полігон якихось засобів ураження вирішувалося майже місяць, то зараз — кілька днів, — додає заступник начальника ДНВЦ з наукової роботи. — Іноді бригада центру ще в дорозі, а на полігоні все вже готове до випробування. Те ж саме і з фінансуванням: немає проблем із придбанням пального, техніки тощо. Колись ми виконували один, максимум, два вильоти на день, зараз — 3-4 з повним боєкомплектом…


Використані джерела: Народна армія