В Збройних Силах України створюється система кар’єрного росту сержантів

Ukrainian Military Pages

Формування професійного сержантського корпусу є вагомою складовою загального реформування та професіоналізації Збройних Сил України, отже українські сержанти мають отримати перспективу кадрового росту, подібну до офіцерської, як це відбувається нині у країнах-членах НАТО.

Про це, сьогодні, 9 серпня, під час брифінгу для ЗМІ у прес-центрі Міністерства оборони України заявив головний старшина Збройних Сил України — начальник Управління по роботі з сержантським складом Генерального штабу Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський.

— Контрактник у ЗС України набуває відповідних знань та навичок, тож дуже важливо не втратити його. Для того, щоб людина хотіла служити далі, окрім гідного грошового забезпечення та «соцпакету» вона має отримати шанс побудувати професійну кар’єру сержанта, старшини, зростати по посадах, підніматися, отримувати військові звання за системою, подібною до тієї, яка є в офіцерського складу, — сказав старший прапорщик Олександр Косинський.

Він повідомив, що нині у Збройних Силах України є близько 55 тисяч посад сержантського і старшинського складу. Відповідно, комплектувати ці посади необхідно підготовленим персоналом, який буде здатним виконувати свої обов’язки.

Старший прапорщик Олександр Косинський нагадав, що концепція розвитку професійного сержантського і старшинського складу ЗС України має на меті професіоналізацію цієї категорії військовослужбовців. Вони мають бути спроможні взяти на себе основне навантаження щодо бойового навчання, виховання та забезпечення повсякденної діяльності особового складу як у мирний час, так і в особливий період.

— Це передбачає чіткий розподіл повноважень і відповідальності між офіцерами та сержантами, підвищення ролі і відповідальності сержантського і старшинського складу за стан справ у військових колективах. Як кажуть наші партнери в країнах НАТО, сержантський корпус — це становий хребет збройних сил. Офіцери будуть розробляти плани та стратегію, наше завдання — втілювати ці плани у життя та піклуватися про солдата, за його навченість, моральний стан, за його безпеку як у мирний час, так і в бойовій обстановці, — наголосив головний старшина Збройних Сил України.

Система підготовки професійного сержантського корпусу, яка набуває подальшого розвитку в Збройних Силах України, включає в себе поглиблене вивчення англійської мови, яка є ключем до успішної підготовки українських сержантів та старшин за стандартами НАТО.

— Під час підготовки наших сержантів у навчальних центрах ми приділяємо підвищену увагу розвитку їх професійних якостей, а також — знанню англійської мови, без чого важко уявити практичну взаємодію з підрозділами країн-членів НАТО і взагалі реформування Збройних Сил у напрямку наближення до стандартів Альянсу.

Він зауважив, що наразі в Україні створені навчальні заклади, які здатні готувати професійних сержантів. Зокрема, він зазначив, що створений у Навчальному центрі «Десна» 197 Центр підготовки сержантського складу за штатом не передбачає жодних офіцерських посад. Його очолює сержант. Відповідно, сержанти, які отримали підготовку та сертифікати за кордоном, посідають всі позиції інструкторів.

— Нещодавно цей навчальний Центр відвідала експертна група НАТО та високо оцінила його роботу, як дуже наближену до того, як працюють школи сержантів в країнах НАТО.

Він зауважив, що протягом 2016 року вже підготовлено 360 інструкторів для роботи у подібних центрах, ще 800 планується підготувати до кінця року. В Україні ця робота здійснюється за допомогою інструкторів з Литви, Латвії та США.

— Крім того, наші сержанти проходять навчання за кордоном, у відповідних сержантських школах в Німеччині, в Литві, в Польщі, Швейцарії. Наразі один військовослужбовець сержантського складу проходить навчання в найвищій академії головних сержантів сухопутних військ США в Ель-Пасо.
Ukrainian Military Pages

До кінця 2016 року буде введений новий перелік військових звань сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, також повідомив Олександр Косинський.

До кінця 2016 року ми плануємо завершити переведення частин бойового складу на нову структуру, ми вводимо посади "головний сержант роти", "головний старшина батальйону", "головний старшина полку", бригади. Ми також плануємо ввести сержантські посади в органи управління (штаби).


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України