Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014

Ukrainian Military Pages

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm перевірили інформацію щодо застосування тактичних ракетних комплексів 9К79-1 «Точка-У» та реактивних систем залпового вогню 9К58 «Смерч» проти підрозділів ЗС РФ влітку 2014 року.

Інформаційно-аналітичний ресурс “Петро й Мазепа” опублікував у березні 2016 р. цікаву статтю Serg Marco під назвою “Коли боги артилерії ставлять Точку У”. У статті розкрили деталі застосування тактичних ракетних комплексів 9К79-1 «Точка-У» та реактивних систем залпового вогню 9К58 «Смерч» Збройними силами України проти підрозділів ЗС РФ влітку 2014 року на Донбасі.

Якщо вірити словам начальника генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка, виходить, що українські ракетники завдавали нищівних ударів по батальйонно-тактичних групах ЗС РФ під час активної фази російського військового вторгнення в Україну. А чи так це? Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm вирішили перевірити слова НГШ, зіставити дати ударів з датами загибелі російських військовослужбовців чи з іншими непересічними подіями у сфері військової медицини, адже удари цим типом озброєння практично завжди супроводжуються великими втратами й великою кількістю поранених у лавах ворога.

Отже, починаємо:

13.08.2014 року розвідка штабу АТО в районі населеного пункту Сніжне виявила батарею БМ-21 «Град». Відповідно до рішення відділу ракетних військ та артилерії штабу АТО, перший реактивний дивізіон 19-ї окремої ракетної бригади ЗСУ (в/ч А4239, Хмельницький) завдав одиничний ракетний удар, внаслідок цього згадану батарею було знищено.

Доволі швидко нам вдалося знайти факт, який підтверджує загибель чотирьох військовослужбовців 17-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ (в/ч 65384, Шалі, Республіка Ічкерія) 13 серпня 2014 року.

Це — пам’ятна стела, встановлена на території військового містечка бригади. Саме 13-го серпня 2014 року, через нез’ясовані причини, “виконуючи свій обов’язок”, загинули гвардії сержант Гончаров Дмитро Сергійович, гв. сержант Джанхуватов Ібрагім Арсланбекович, гв. рядовий Сайітханов Ахай Айдемірович та гв. рядовий Упенок Олексій Вікторович (докладніше в публікації InformNapalm “Безславні виродки”: пам’ятник військовослужбовцям 17-ї мотострілецької бригади в Шалі):

Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014 всі фото та зображення © informnapalm.org

Щодо цієї стели гарно сказав користувач Твіттера ЄВРОМАЙДАН (@euromaidan): «5 років без втрат і тут раптові серпневі інфаркти». «Серпневі інфаркти», які абсолютно випадково збігаються з датою ударів ТРК «Точка-У» по російських окупантах…

Розглянемо наступний епізод:

Після втрати Савур-Могили один із розвідників, який виходив пішки, поблизу Амвросіївки виявив у полі розташування угруповання ЗС РФ біля Павлівського на в’їзді на Амвросіївку у другій лісосмузі. Розвідник зв’язався телефоном з командиром і передав інформацію.

27.08.2014 р. о 10:30 по табору завдали груповий удар ракетами «Точка». Розвідник був недалеко від табору й коректував удар. Точно визначити ефективність було неможливо, але, за його словами, табір накрили повністю. Після удару розвідник пішки пішов до українських позицій, ще о сьомій вечора він чув, як вибухали боєприпаси там, куди прилетіли ракети. На жаль, я не знайшов, який підрозділ завдав цей удар, але думаю, що й тут постарався всемогутній 1 РДН 19 РБр.

Після прочитання цього абзацу, пригадується новина на відомому новинному ресурсі Санкт-Петербурга «Фонтанка» Очевидці: По Петербургу рухаються автомобілі швидкої допомоги у супроводі військових:

Читачі «Фонтанки» інформують про пересування по місту карет швидкої допомоги в супроводі екіпажів військової автоінспекції. Перше повідомлення надійшло в редакцію о 18:27 в середу, 27 серпня. «По Каменноостровському їдуть 7 військових швидких з мигалками та супроводом ВАІ», – написав петербуржець Павло. Під час телефонної розмови він уточнив, що кортеж рухався з півночі Петербурга, де, нагадаємо, розташований військовий аеродром. Ще один лист надійшов через кілька годин і бум доповнений фотографіями колони. «Близько 9 вечора з військового аеропорту Левашово в бік міста помітили колону автомобілів швидкої допомоги з включеними мигалками у супроводі автомобіля військової автоінспекції», – прокоментував надіслані знімки читач Сергій. Як повідомили «Фонтанці» в МНС, УДІБДР (управління державної інспекції безпеки дорожнього руху, рос. – УГИБДД) та службах швидкої допомоги, 27 серпня у Петербурзі не було зафіксовано якихось надзвичайних подій, через які була б потрібна така кількість спеціалізованих автомобілів для транспортування поранених.

Виходить, що 27 серпня 2014 р. очевидці зафіксували дві колони швидких о 18:27 та о 21:00. У першій колоні було 7 швидких, у другій – не вказано. Швидкі рухалися у супроводі військової автоінспекції з боку військового аеродрому Левашово, де базується 33-й окремий транспортний змішаний авіаційний полк (літаки Ан-72, Ан-30, Ан-26, вертольоти Мі-8).

На основі зламаних даних російських військовослужбовців нам відомо, що поранених з території України евакуюють у 1602-й військово-клінічний шпиталь МО РФ (Ростов-на-Дону), а далі важкопоранених переправляють у Військово-медичну академію ім. Кірова (Санкт-Петербург) — докладніше читайте тут. Найімовірніше, 27 серпня поранених доправляли на військовий аеродром Міллерово (приблизно 90 км трасою від вказаного місця ракетного удару). Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014 Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014

Також відомо, що після ВМА військовослужбовців переводять на реабілітацію в 442-й військовий клінічний шпиталь МО РФ (філіал № 14) у селищі Каменка Ленінградської області — подробиці тут. Знову збіг?

Наступний цікавий момент: логічно, що збільшення кількості поранених супроводжується потребою медичних закладів поповнити запаси медикаментів. Поглянемо на тендерні заявки ВМА ім. Кірова:

  • 28.08.2014 о 12:38 подається тендерна електронна заявка «Набори, інструменти, обладнання травматологічне». Сума заявки 24.953.217 руб.
  • 21.08.2014 о 12:15 заявка «Препарати гемостатичної дії». Кровоспинні препарати. Сума заявки 12.300.000 руб.
  • 26.08.2014 о 13:00 заявка «Стимулятори гемопоезу». Препарати, що стимулюють кровотворення. Сума заявки: 13.200.000 руб.
  • 27.08.2014 о 14:45 заявка «Матеріали для регенерації кісткових тканин». Сума заявки 1.265.000 руб.

Звернемо також увагу на тендери 1602-го військово-клінічного госпіталю МО РФ (Ростов-на-Дону):

  • 28.08.2014 подається заявка на «Засіб перев’язувальний гемостатичний». Сума заявки 832.000 руб.
  • 03.09.2014 подається заявка на «Нітрофурал 0,02% стерильний для зовнішнього застосування, 200 мл у флаконі», призначений для лікування та попередження гнійних запальних процесів, зокрема, гнійних ран, опіків II–III ступеню. Сума заявки: 484.440 руб.

У серпні 2014 р. у деяких російських регіональних ЗМІ пролунали заяви про смерть двох танкістів 21-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 12128-ж, Тоцьке-2, Оренбурзька область, Центральний ВО). Російська пропаганда твердить, що військовослужбовці Василь Караваєв та Абдулла ІсмагІлов загинули від обстрілу в Ростовській області на кордоні з Україною. Дата смерті одного із загиблих — 27 серпня 2014 (джерела посилання, посилання).

Нагадуємо, що у кінці серпня 2014 року 21-а омсбр РФ загубила під Старобешевим (по дорозі між Вознесенкою та Горбатенко) Донецької області (20 км по прямій від Павловського) два танки Т-72БА (подробиці тут). Ще один танк Т-72БА (ця модифікація стоїть на озброєнні 21-ї ОМСБр) було знищено на захід від Кумачового (12 км по прямій від Павловського) також у кінці серпня 2014 р.

Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014 Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014 Точка-У: втрати армії РФ та інші збіги у серпні 2014

Це дозволяє припустити, що базовий табір, по якому завдали ракетного удару «Точкою-У», належав 21-й омсбр ЗС РФ.

Схоже на те, що серпень 2014 р. став для 17 омсбр та 21 омсбр ЗС РФ місяцем дивовижно трагічних збігів: тут і загибель військовослужбовців, які «виконували свій обов’язок», але загинули за вельми фантастичних обставин, і доправляння поранених у військовий шпиталь Санкт-Петербургу, якому вже наступного для потрібно було поповнити фонд медикаментів та витратних мед. матеріалів, і навіть танки, знищені безпосередньо неподалік від місця ракетного удару.



InformNapalmМатеріал до публікації підготував Михайло Кузнецов