Коли боги війни ставлять точку... У

Автор: Serg Marco
Ukrainian Military Pages

Нещодавно НГШ прийняв у себе команду блогерів, яким розповідав про те, чим і як дихає зараз армія. Спілкування було багато, але недостатньо. Блогери в більшості своїй сиділи тихо і намагалися перетравити обсяги інформації, вивалюється на них Муженко.

Але був один момент, який попросили уточнити. Сам момент стосувався початку війни, застосування ТРК «Точка-У» та ефективності нашої артилерії.

Найактивнішу фазу протистояння Муженко згадав так:
«Коли сказали, що зайшла колона в 160 одиниць техніки, яка чітко видна розвідниками, серце в черговий раз ухнуло. Війна, вторгнення. Ми все це розуміли. Як через туман чую свій голос: нанести вогневе ураження, виконувати ... І, дивлюся, люди, почувши наказ, починають працювати, «виринають» з шокового стану. Є наказ - треба виконувати, емоції пізніше ...

Ми туди вдарили всім, чим могли. Туди прилетіли чотири «Точки-У». Там горіло все в радіусі декількох кілометрів. Літаки літали туди, але ефективність вогневого ураження оцінити не могли - пожежа і дим, що піднімається, перекривали огляд. Потім вже пізніше, через місяці, на ці позиції вийшли розвідники і виявили там 15 одиниць броньованої техніки, яка не піддається відновленню. Скільки було пошкоджено і потім витягнуто звідти - невідомо. Які втрати поніс противник, теж неясно».
Цей епізод і мотивував мене на написання цієї статті. Сам вищеописаний інцидент стався в секторі «Д». БТГр «псковичів» вийшла на «бетонку» недалеко від піщаного кар'єру і чомусь зупинилася. Через нетривалий час туди прилетіли ракети з веселою БЧ. А «псковичі» стало невесело.
28 серпня засобами розвідки підрозділів штабу АТО в районі населеного пункту Калинове було виявлено зосередження особового складу і техніки противника (БТГр 76 гвардійської десантно-штурмової дивізії (дшд) ВДВ ЗС РФ).

Рішенням відділу РВіА штабу АТО завдано груповий ракетний удар по противнику, 4-ма тактичними ракетами (ТР), 1 ракетним дивізіоном (рдн) 19 ракетної бригади (рбр), за результатами якого вражена велика частина особового складу і техніки противника.
За даними розвідки, втрати БТГр склали вбитими і пораненими близько 3 сотень людей, з яких більше сотні - загиблі. Є свідчення людей, які і перевозили дрібними групами російських солдатів до кордону і до яких в села заходили групи псковських десантників з проханням погодувати і підказати, як дістатися до українсько-російського кордону. Пам'ятається, я шукав дані в російській пресі на тему загиблих десантників, знайшов, звичайно, видання які намагалися заявити про великих разових втрати, але в основному російські ЗМІ переварили цю новину практично без резонансу.

Як говорив сам Муженко:
«Точка-У» теоретично - високоточна зброя, але не завжди. Пару разів вистрілили по Саур-Могилі, на зразок там нічого живого не повинно залишитися, десантники висуваються туди і зустрічають відсіч. Або самі ракети були з неполадками, або ракетники в налаштуваннях помилилися.
Але коли «Точка-У» прилітає точно, то на підрозділі, до якого вона прилетіла, можна ставити крапку.
У липні-серпні 2014 року, в зв'язку з недосяжністю об'єктів противника для інших вогневих засобів під час боїв за Савур-Могилу, 1 рдн 19 рбр виконував завдання по загальній, а іноді і безпосередній, підтримки підрозділів ЗСУ. В ході виконання завдань було приведено у виконання до 20-ти групових і одиночних ракетних ударів по зосередженням особового складу і техніки противника з залученням від 1 до 4 пускових установок «Точка». За результатами нанесення ударів більшість об'єктів були вражені.
Вперше виявлений мною удар «Точкою» був зафіксований 13.08.2014 р. Біля міста Сніжне була виявлена ​​батарея «Градів», яка не давала спокою нашим підрозділам у Савур-Могили. «Піймати» її ствольної артилерією не представлялося можливим, і в завдання включилися спецназівці і реактівщики.
13.08.2014 року засобами розвідки штабу АТО в районі населеного пункту Сніжне була виявлена ​​батарея БМ-21 «Град». За рішенням відділу РВіА штабу АТО було завдано одиночний ракетний удар 1 рдн 19 рбр, в результаті якого зазначену батарею було знищено.
Бої під Савур-Могилою, по суті, стали початком застосування цієї грізної зброї. Саме з них і починається книга досягнень наших ракетників. І саме з Савур-Могили був скоректований перший ракетний удар, який знищив колону росіян.
17-18.08.2014 року було завдано груповий удар 1 рдн 19 рбр і 1 реадн 107 реап. Від розвідпідрозділи в штаб АТО надійшла інформація про виявлення 18 омбр ЗС РФ поблизу населеного пункту Сніжне. За рішенням відділу РВіА штабу АТО для ураження колони здійснений груповий ракетний удар (ТР-2) по голові колони, по розрахунковій точці зустрічі.

Після надходження інформації від розвідки про поразку голови колони і її зупинку, був здійснений груповий ракетний удар (ТР-2) по її хвосту. Після блокування колони між головою і хвостом було здійснено вогневе ураження 1 реадн 107 реап з розподілом точок прицілювання кожної бойової машини «Смерч» уздовж колони. За результатами проведеного вогневого ураження було знищено 46 одиниць колісної та броньованої техніки супротивника.
Варто відзначити, що ракетники 19-ї бригади працювали не тільки в секторі «Д», російські війська, вторгшись в сектор «А», теж отримали від них важкі подарунки.
24.08.2014 року були здійснені групові удари 1 рдн 19 рбр в секторі «А». У штаб АТО від розвідпідрозділів надійшла інформація про виявлення пункту управління (ймовірно, оперативної групи ГШ РФ), а також скупчення особового складу і техніки біля населених пунктів Новоселівка та Хрящувате. За рішенням відділу РВіА штабу АТО виконані два групових ракетних удари:
- по пункту управління (ТР-2);
- по скупченню особового складу і техніки (ТР-4).

Результатом вогневого ураження було знищення пункту управління і втрата боєготовності підрозділу.
Після втрати Савур-Могили один з розвідників, що виходили пішки, поблизу Амвросіївки виявив в поле розташувалася угруповання ЗС РФ біля Павловського при виїзді на Амвросіївку в другій посадці. Розвідник зв'язався по телефону з командиром і передав інформацію.

27.08.2014 о 10:30 по табору було завдано груповий удар ракетами «Точка». Розвідник, перебуваючи недалеко від табору, коригував удар. Точно визначити ефективність не представлялося можливим, але, за його словами, табір був накритий повністю. Після удару розвідник пішки пішов у бік українських позицій, ще о сьомій вечора він чув, як рвалися боєприпаси в тій стороні, куди прилетіли ракети. На жаль, я не знайшов, який підрозділ завдала цієї удар, але думаю, що і тут постарався всемогутній 1 РДН 19 Рбр.

При виході з Іловайська з повністю прострілюваного маршруту врятувалося 50% угруповання. Віддати шану необхідно ланці СУ-25, які прикрили колони, що виходили, знищивши частину живої сили і техніки противника, розчищаючи шлях українським військам і все тим же богам війни. За запитами генерала Хомчака були нанесені удари «Точками», а під керуванням начальника РВА були нанесені удари бойовими машинами «Смерч». Результат ураження авіації і артилерії невідомий досі, але, спілкуючись з учасниками Иловайскої трагедії, які спостерігали роботу льотчиків і реактивщиків, не раз чув, що вони їх, по суті, і врятували. І якщо про роботу льотчиків інформація в мережах є, то про груповий роботі 1 рдн 19 рбр і 1 реадн 107 реап мало хто чув.
29.08.2014 року, в зв'язку з недосяжністю об'єктів противника для інших вогневих засобів, під час виходу з Іловайська, 1 рдн 19 рбр і 1 реадн 107 реап виконували завдання по підтримці підрозділів ЗСУ та МВС, забезпечення їх просування шляхом створення «вогневого коридору».

Були сплановані удари уздовж маршруту висування підрозділів по місцях ймовірного розташування противника (панівні висоти, кургани, перехрестя доріг тощо) з південного боку - для 1 рдн 19 рбр, з північного боку - для 1 реадн 107 реап.

Вогонь відкривався за викликом. В ході цього були виконані більш 12 групових та поодиноких ракетних ударів з використанням від 1 до 4 установок «Точка» і приблизно 15 вогневих ударів РСЗВ «Смерч» з використанням від 1 до 3 бойових машин.
Окремо варто згадати наших ракетників в період, коли вся оборона рухнула, і саме їх удари проріджували входять тоді на територію України БТГр ЗС РФ. Як говорив один з досить відомих офіцерів спецназу: «Коли на Сході все рухнуло, нас врятувала не піхота, нас врятували артилеристи. Якби не вони, хтозна, куди б росіяни тоді дійшли».
31.08-02.09.2014 року були здійснені групові ракетні удари 2 рдн 19 рбр.

31.08.2014 року в районі населеного пункту Докучаєвськ було виявлено зосередження особового складу і техніки противника (БТГр ВС РФ). За скупченню техніки і особового складу було завдано груповий ракетний удар (ТР-2), за результатами якого БТГр втратило боєздатність.

В ніч з 01-02.09.2014 року поблизу населеного пункту Новоазовськ було виявлено зосередження особового складу і техніки противника (БТГр ЗС РФ). За рішенням РВіА штабу АТО було завдано груповий ракетний удар (ТР-3), за результатами якого БТГр втратила боєздатність. Частина особового складу і техніки була знищена.
Ракетні боги війни, після літа-осені 2014 року, кілька місяців були, по суті, без роботи. Але потім активізувалися бої під Донецьким аеропортом, і зведена реабатр 15 реап 22.01.2015 року завдала вогневе ураження «Смерчами» в районі Донецька по змішаним колонам противника, що висувалися до лінії зіткнення з тилу непідконтрольною території. Завдання виконувалося чотирма бойовими машинами з тимчасової позиції, яку зайняли безпосередньо перед стрільбою, і після закінчення нанесення вогневого удару - залишили.

За повідомленням військової розвідки, внаслідок вогневих ударів, противник зазнав значних втрат. Його автомобільна техніка, що перевозила боєприпаси, загорілася. Боєприпаси почали детонувати. Зі складу колон поодинокі машини змогли продовжити шлях після нанесення по ним вогневого ураження.

Але, зрозуміло, найяскравішим явищем зими 2015 року стало удар 1 рдн 19 рбр за двома ешелонів, які прибули в Іловайськ. 13 лютого 2015 року, вночі, в Іловайськ прибув ешелон з технікою, боєкомплектом, особовим складом і паливом. Наша розвідка цей склад вела ще з Таганрога. Тільки потяг став, до нього прилетіли «Точки-У», причому ще й вдало потрапили, додавши до неймовірної потужності вибуху підрив цистерн з паливом і боєкомплектом. Жителі Іловайська довго пам'ятатимуть те, що творилося на залізничній гілці.
13.02.2015 року було завдано груповий удар 1 рдн 19 рбр по двом ешелонам техніки і особового складу, які зупинились на розвантажувальних станціях у населеного пункту Іловайськ. За рішенням відділу РВіА штабу АТО для ураження ешелонів було здійснено груповий ракетний удар (ТР-1) окремо по ешелону з особовим складом і по ешелону з технікою, боєкомплектом і паливом. Обидва ешелони були вражені, велика частина особового складу і техніки в ході вогневого ураження були знищені.
В цьому випадку російські журналісти не знайшли, який підрозділ безславно почив на залізничній станції Іловайська. Велика разова втрата підрозділу - і тиша. «Ихтамнет», а значить, «никтотамнеумирал».

Точки прилітали багато куди: на Савур-Могилу і Сніжне; під Іловайськ, намагаючись прикрити колони українських військ, що виходили під вогнем; під Логвинове, коли були ще надії, що можна буде вибити бойовиків з району бойових дій тими силами, які були в наявності у командування. Я, на жаль, не можу знайти всіх свідків люті богів війни. Вони, як правило, вражають цілі далеко за лінією фронту, а звідти не особливо люблять поширюватися про свої втрати.

Так що, коли ми будемо згадувати той період кінця літа 2014 року, коли росіяни «на спинах» наших відступаючих підрозділів просувалися все далі, треба пам'ятати, що врятувала ситуацію не піхота, і не добробати, і не десантники (хоча їх рейд був шикарний по своїй самогубності і підсумковій успішності). Коли звалилося все, ситуацію врятувала артилерія. Підрозділи ЗС РФ, виходячи на нові рубежі, просто вмивалися кров'ю, несучи втрати від противника, якого не могли бачити. Це і зумовило їх зупинку, так як військ, щоб створити нову лінію оборони від Маріуполя до Луганська, у нас тоді банально не було. І тоді боги війни почали ставити точки на карті. Точки У.

Коли ми будемо згадувати, як накопичували росіяни угруповання для боїв під Савур-Могилою, ДАП і Дебальцеве, - не забуватимемо тих, чиє смертельне вміння зменшило кількість противника, що дещо полегшило завдання армії, яка тримала там оборону.

Всього за весь період АТО було випущено близько сотні «Точок-У», з різними БЧ, з різними завданнями. Були випущені сотні ракет «Смерч». І коли боги війни ставлять Точку - десь далеко підспівувача одного плюгавого тирана роблять чималі зусилля, щоб інформація про втрати ВС РФ не потрапила в ЗМІ.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
http://petrimazepa.com/


Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm перевірили наведену у статті інформацію щодо застосування тактичних ракетних комплексів 9К79-1 «Точка-У» та реактивних систем залпового вогню 9К58 «Смерч» проти підрозділів ЗС РФ влітку 2014 року: читати.