Верховна Рада України засудила дії Росії у Сирії

Сірія

Верховна Раді України прийняла звернення до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій в Сирії.

За постанову проголосував 241 депутат, не підтримали проект "Опозиційний блок" та "Відродження".



Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій в Сирії


Триваючий шостий рік поспіль збройний конфлікт у Сирії та останні трагічні події, що розгортаються на наших очах у Східному Алеппо, зокрема, зухвале бомбардування гуманітарного конвою ООН 19 вересня 2016 року та варварські методи тотального винищення цивільного населення, змушує Верховну Раду України зробити звернення.

Україна з самого початку сирійського конфлікту дотримувалась позиції щодо територіальної цілісності Сирії та продовжує цю принципову позицію в нинішньому статусі члена Ради Безпеки ООН.

Кінцевою метою політичного процесу має стати відновлення суверенітету та територіальної цілісності Сирії, створення надійного, інклюзивного, світського перехідного уряду національної єдності, внесення змін до Конституції та проведення виборів.

Український парламент підтримує місію Спецпредставника Генерального секретаря ООН з питання Сирії С. де Містури та інші міжнародні ініціативи за посередництва впливових міжнародних організацій (ООН, ЛАД, ОЗХЗ тощо) щодо врегулювання сирійського конфлікту.

У Верховній Раді України стурбовані драматичним погіршенням гуманітарної ситуації в Сирії, де кількість сирійців, які змушені були покинути свої домівки, становить близько 13 млн. – більше ніж половину населення довоєнної країни. Ми також різко засуджуємо застосування хімічної та іншої неконвенційної зброї проти мирного населення з боку сирійського режиму за підтримки його союзників, насамперед постійного члена Ради Безпеки ООН - Росії, а також з боку терористичних угруповань.

Протягом 2016 року між США та РФ двічі були досягнуті домовленості щодо режиму припинення вогню між сторонами сирійського конфлікту – у лютому та вересні – та двічі були порушені. Жодна зі сторін конфлікту не продемонструвала необхідної прихильністі виконанню своїх зобов'язань.

Росія зараз безкарно веде дві паралельні війни – одну на Донбасі, іншу – в Сирії.

Як і на Донбасі, в Сирії Росія, беручи на себе зобов’язання щодо деескалації конфлікту, відразу їх порушувала та лише розпалювала насильство шляхом розгортання військ, постачаючи зброю і боєприпаси, веденням бойових дій і поширенням пропаганди зразка середини минулого століття.

Неприпустимою є безкарність сирійського режиму та його союзників у знищенні мирного населення, що, зокрема, відбувається протягом останнього часу в Алеппо. Особливе занепокоєння викликав цинічний ракетно-бомбовий удар по гуманітарному конвою ООН в Алеппо 19 вересня 2016 року, який був завданий після виходу сирійського уряду з режиму припинення вогню.

У Раді Безпеки ООН Україна неодноразово привертала увагу до того, що зовнішня підтримка сирійського режиму, а саме з боку Росії, стала визначальною у теперішньому катастрофічному статусі-кво та у поновленні хвилі насилля. Ми бачимо схожість у проведенні агресивної політики Росії як по відношенню до України, так і Сирії. Використовуючи гасло протистояння з міжнародним тероризмом, як прикриття, російська влада має на меті створення зон нестабільності в усіх регіонах, які вона вважає сферою свого впливу та підтримки диктаторських режимів.

Наголошуємо на існуванні гострої загрози розпалювання повномасштабної міжконфесійної війни в регіоні Близького Сходу через події у Сирії, а також на використанні Росією території незаконно анексованого Криму як військового форпосту для підтримки військової операції в Сирії. Росія безсоромно хизується вдалим випробуванням сучасної зброї в Сирії, жертви якої є серед тих 300 тисяч осіб, які рахуються загиблими за даними офіційної статистики.

Російська Федерація показово продовжує нехтувати усіма можливими нормами міжнародного гуманітарного права та демонструвати абсолютну відсутність будь-якої поваги до базових загальнолюдських цінностей.

Нажаль, російська сторона, продовжує відігравати деструктивну роль у питанні мирного врегулювання сирійського конфлікту та активно зловживає своїм правом вето в РБ ООН задля блокування будь-яких конструктивних ініціатив міжнародної спільноти, спрямованих на досягнення миру в Сирії.

На останньому засіданні РБ ООН щодо ситуації в Сирії, що відбулося 8 жовтня 2016 року, Росія фактично проголосувала за продовження власної політики із вбивства цивільного населення та знищення цивільної інфраструктури у Сирії. Водночас результати голосування на цьому засіданні засвідчили публічне засудження Росії більшістю членів Ради Безпеки за її агресивні дії в Сирії.

Верховна Рада України виступає за негайне припинення кровопролиття, максимальне використання політико-дипломатичних засобів для врегулювання конфлікту та за необхідність притягнення до відповідальності винних у порушенні міжнародного гуманітарного права та у порушенні законів і звичаїв війни.

У цьому зв’язку Верховна Рада України закликає:

- усі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії, з подальшим ухваленням Конституції та проведенням виборів відповідно до Женевського комюніке 2012 року та резолюції Ради Безпеки ООН 2254 (2015).

- сторони збройного конфлікту в Сирії припинити активні бойові дії на всій території Сирії, зокрема в місті Алеппо, та дотримуватися режиму припинення вогню відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2268 (2016);

- сторони збройного конфлікту дотримуватися норм міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права;

- сторони збройного конфлікту забезпечити умови для створення гуманітарних коридорів для евакуації поранених;

- сторони збройного конфлікту, зокрема Російську Федерацію, відмовитися від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації й артилерії в місцях скупчення та проживання цивільного населення;

- сторони збройного конфлікту розпочати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту в Сирії на основі резолюцій Ради Безпеки ООН;

- Раду Безпеки ООН створити міжнародну групу слідчих з розслідування воєнних злочинів сирійського режиму та його союзника – Російської Федерації;

- усіх членів Ради Безпеки ООН у повній мірі взяти на себе відповідальність за попередження подальшого загострення конфлікту і вжити заходів для запобігання гуманітарній катастрофі, яка розгортається на очах у всього людства і загрожує повторенням трагедій на кшталт Сребрениці, Руанди та Грозного.

- сторони збройного конфлікту припинити напади на транспортні засоби, що доставляють гуманітарні вантажі для цивільного населення;

- міжнародні організації, зокрема ООН та Європейський Союз посилити тиск на режим Путіна з метою примушення Російської Федерації дотримуватися норм міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту на території Сирії;

- міжнародні організації розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту в Сирії, зокрема воєнних злочинів і злочинів проти людяності, і притягнути до відповідальності осіб, що скоїли найсерйозніші злочини в ході збройного конфлікту на території Сирії;

- міжнародні організації та парламенти іноземних держав засудити дії Російської Федерації, пов’язані із використанням збройного конфлікту в Сирії як випробувального полігону для новітніх систем і видів озброєнь;

- міжнародні організації та парламенти іноземних держав засудити дії сирійського режиму та підрозділів Збройних Сил Російської Федерації на території Сирії по бомбардуванню місць скупчення або проживання цивільного населення, а також транспортних засобів, що доставляють гуманітарні вантажі для цивільного населення.


Нагадаємо, що раніше міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm протягом місяців по крихтах збирала дані на воєнних злочинців – пілотів та штурманів російської авіагрупи в Сирії. З вини яких загинули сотні мирних жителів: жінок, дітей, зруйновані об’єкти інфраструктури, що спричинило гуманітарну катастрофу і стало причиною втечі із Сирії десятків тисяч громадян. До інфографіки увійшли особисті дані 58 російських "офіцерів".

Сірія

відкрити у великому розмірі