Укрспецтехніка – один з лідерів вітчизняної радіолокаційної індустрії

продукція Укрспецтехніка

11-14 жовтня 2016 на території Міжнародного виставкового центру в Києві відбудеться XIII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та Безпека-2016».

Свою продукцію на ній представить низка вітчизняних оборонних підприємств, серед них ПАТ «Холдингова компанія «Укрспецтехніка», яка на сьогодні є одним з лідерів вітчизняної радіолокаційної індустрії.

Цього року компанія презентуватиме РЛС «Малахіт», комплекс розвідки та РЕБ «Джеб», радари міліметрового діапазону «Лис-2М», «Борсук», «Борсук-А», а також комплекс подавлення сигналів GPS та ГЛОНАСС «Анклав».

На сьогодні ПАТ «Холдингова компанія «Укрспецтехніка» створена низка сучасних виробів, значна частина з яких пройшла повний цикл державних випробувань, прийнята на озброєння Міністерства оборони та інших силових структур України та активно застосовується для вирішення завдань в рамках проведення Антитерористичної операції (АТО) на сході України.

Одним із успішних проектів холдингу є радіолокаційна станція (РЛС) «Малахіт», яка була прийнята на озброєння української армії і вже пройшла бойове хрещення в зоні проведення АТО на Донбасі. Незважаючи на те, що «Малахіт» називають модернізацією радянської станції П-18, на сьогодні вона кардинально відрізняється від своєї попередниці. В ній реалізована цифрова обробка сигналів, можливість передачі даних на сучасні АСУ, висока перешкодозахищеність та можливість вимірювання радіальної швидкості цілі. В РЛС застосовані міжнародні протоколи обміну, що дозволяє її спряження з сучасними АСУ та ЗРК Натовських зразків. Також в станції зменшена ближня зона виявлення - до 2,5 км, збільшений нахил антени щодо горизонтального положення в межах +15÷-15 градусів, реалізована можливість застосування в складі зенітно-ракетних підрозділів, зокрема із ЗРК С-125, зменшена до однієї машини та причепу кількість автотранспортних засобів та багато іншого. «Малахіт» вже має дальність виявлення до 400 км. Вона виявляє і супроводжує цілі набагато краще і далі, ніж всі нині працюючі в Україні РЛС.

продукція УкрспецтехнікаРЛС «Малахіт-М», фото © defence-ua.com

Після проведення державних випробувань, протягом яких станція підтвердила свої можливості, в січні 2012 року вона була прийнята на озброєння оборонного відомства України. Станом на середину 2015 року підрозділам ППО країни вже було передано близько десятка серійних РЛС «Малахіт».

В цілому РЛС протягом майже трирічного періоду експлуатації як в зоні проведення АТО, так і на узбережжі Чорного моря при роботі по повітряних і морських цілях, достатньо успішно себе зарекомендувала. За допомогою РЛС «Малахіт» неодноразово виявлялись та фіксувались об’єктивним контролем порушення повітряного простору України військовими літаками РФ. РЛС «Малахіт» здатна виявляти не тільки літаки та гелікоптери але і визначати координати БПЛА. У багатьох випадках за її участі виявлялись застосування супротивником засобів реактивного залпового вогню «Град».

Слід також зазначити, що ХК «Укрспецтехніка» також веде роботу з удосконалення РЛС «Малахіт» шляхом установки всіх її складових на один автотранспортний засіб. Крім того на сьогодні тривають роботи зі створення мобільної версії радара, де антенне полотно розгортатиметься автоматично за 20 хвилин і за допомогою телескопічного опорно-поворотного підйомного пристрою може підніматися на висоту до 10 метрів. При цьому, передбачається можливість, коли екіпаж може розгорнути антенне полотно, розташоване на напівпричепі, на місцевості окремо від розташування апаратної кабіни. Таким чином, не тільки підвищується живучість особового складу, а й створюються умови, коли антенна система, розташована на напівпричепі разом з опорно-поворотним пристроєм, може розміщуватися не тільки на автомобілях КРАЗ, але і на будь-яких інших вантажівках подібного типу.

Окремим важливим напрямком діяльності ХК «Укрспецтехніка» є створення радіолокаційних станцій міліметрового діапазону. Такі вироби як «Борсук» та «Лис», а також їх модифікації, є найбільш малогабаритними в світі РЛС автоматичного виявлення наземних, повітряних малошвидкісних або надводних об'єктів, що рухаються в ближній зоні в умовах повної відсутності оптичної видимості (туман, дим та ін.).

продукція УкрспецтехнікаРЛС міліметрового діапазону «Борсук-А», фото © defence-ua.com

Станції «Борсук», яка також прийнята на озброєння, зокрема Державної прикордонної служби, використовується для виявлення людей, наземних і надводних транспортних засобів. Інформація про рухомі цілі відображається на екрані її індикатора у вигляді амплітуди сигналу, який також передається звуковим каналом до навушників оператора. У цій РЛС застосований передавач із дуже малою потужністю випромінювання, що ускладнює її виявлення. Використання кодової маніпуляції робить її несприйнятливою до перешкод, водночас цей прилад не створює їх для інших радіотехнічних засобів. На сьогодні, щонайменше, близько сотні одиниць знаходиться в зоні бойових дій на Донбасі. «Борсук» дуже добре себе зарекомендував. Час розгортання цієї невеличкої РЛС із повним приведенням у робочий стан не перевищує однієї хвилини. Разом із акумулятором живлення «Борсук» важить лише 5-6 кг, що дозволяє дуже легко з нею управлятися одному операторові. Ця РЛС здатна виявляти техніку на відстані 1600 метрів, а людину - за 600-800 метрів.

Свій розвиток РЛС міліметрового діапазону від «Укрспецтехніки» отримали в одному з крайніх виробів - «Лис-2М», який призначений для розвідки наземних і повітряних цілей, що рухаються на малій висоті. Він є продовженням мобільної версії РЛС «Лис».

«Лис-2М» дозволяє проводити автоматичне виявлення об'єктів в будь-який час доби і року, під час дощу, туману, при відсутності оптичної видимості з наочним автоматичним відображенням цілей на дисплеї персонального комп'ютера на фоні карти місцевості з занесенням даних про ціль в формуляр (номер цілі, тип цілі, дальність, азимут, швидкість). В обробці застосовані непараметричні алгоритми виявлення, що дозволяють позбутися відміток помилкових цілей незалежно від існуючої завадової обстановки. В «Лис-2М» присутній режим розпізнавання цілей, що дозволяє автоматично визначити швидкість будь-якої з виявлених цілей і прослухати оператором характерне звукове забарвлення спектру цілі (людина, група, автотранспорт, вертоліт і т.д.).

продукція УкрспецтехнікаРЛС «Лис-2М», фото © defence-ua.com

У базовому варіанті виконання передбачається установка РЛС на стереоскопічну щоглу, яка також може бути оперативно встановлена на транспортний засіб (БТР, БМП, автомобіль). Щогла, може висуватися на висоту до 5,5 метрів, що дозволяє збільшити можливості комплексу. «Лис-2М» здатний виявляти людину на відстані до 3,0 км, автомобіль, моторний човен до 5,5 км, а вертоліт до 7 км. «Лис-2М» вже пройшов випробування на військових полігонах.

Однією з останніх сучасних новинок ПАТ ХК «Укрспецтехніка» є мобільний комплекс наземної розвідки «Джеб», що створений на базі вітчизняного бронеавтомобіля «Тритон», виробництва ПАТ «Леніська кузня».

«Джеб» забезпечує:

  • автоматичне виявлення (по радіолокаційному каналу) та отримання детальної інформації (по оптичному та тепловізійному каналів) про будь які наземні рухомі об’єкти з прив’язкою до географічних координат і видачею інформації на КП;
  • за допомогою радіоканалу зв’язку отримана інформація в реальному часі передається на велику відстань на ЦКП;
  • автоматичну прив’язку комплексу на місцевості за допомогою супутникових навігаційних систем; прокладку та запис маршруту руху.

Комплекс «Джеб» має дальність виявлення людини засобами радіолокації на відстані до 3 км, а автомобіля до 6 км. Дальність виявлення тепловізором людини становить до 2,4 км, автомобіля до 6,6 км. Весь комплекс апаратури може бути встановлений як на легковий броньований автомобіль, так на стаціонарній основі поряд з пунктом управління.

В рамках облаштування українсько-російського кордону Державна прикордонна служба України замовила певну кількість бронеавтомобілів «Тритон» із відповідним комплекс «Джеб» від ХК «Укрспецтехніка». Бронеавтомобілі будуть використані для прикриття загрозливих напрямків на кордоні, ведення спостереження та передачі інформації до центрів управління службою прикордонних підрозділів. Бронемашини будуть застосовуватися на українсько-російському кордоні в Луганській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях та на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Комплексом «Джеб» зацікавилось МО України та Національна Гвардія України.

В цілому такий комплекс дозволяє вирішувати дуже широкий спектр завдань не тільки для спецпідрозділів, а й для будь-яких бойових частин розташованих в безпосередньо зіткненні з противником.

продукція УкрспецтехнікаКомплекс «Джеб», фото © defence-ua.com

Окремої уваги потребує ще одне технологічне досягнення компанії «Укрспецтехніка» - постановник радіоперешкод «Анклав». Він призначений для створення завад для прийомних навігаційних систем GLONASS та GPS, які використовуються БПЛА та іншим високоточним озброєнням. «Анклав» може мати кілька варіантів розміщення - переносний мобільний варіант у вигляді звичайного ранцю, на будівлях і стаціонарних вишках, а також на бронетехніці та автомобілях. Саме в останній версії він може бути установлений на бронемашинах «Тритон», «Кугуар» та «Дозор-Б», вітчизняного виробництва.

Можливості «Анклаву» без розгортання комплекту ненаправленої антени дозволяють подавляти сигнали в радіусі 20 км, а при застосуванні антен направленої дії - до 40 км. При цьому вага приладу складає до 30 кг. На базі постановника радіоперешкод «Анклав» створено комплекс боротьби з БПЛА, який створює завади не тільки навігаційному обладнанню але і виключає команди управління та телеметрії. Застосування такого комплексу унеможливлює використання БПЛА у зоні його дії.

ХК «Укрспецтехніка» займається також технічним захистом комп'ютерних систем та захистом інформації. На сьогоднішній день комп'ютери Міністерства оборони захищенні апаратурою «Базальт».

Розроблені фахівцями компанії спецпристрої використовуються для забезпечення захисту від витоку мовної інформації в лініях телефонного зв'язку пожежного оповіщення, радіотрансляції, диспетчерського зв'язку, переговорних пристроїв, а також по електромережі, акустичним і віброакустичним каналам користуються популярністю не тільки в Україні, а й за кордоном.

Певні успіхи компанія має на світовому ринку озброєнь. Через державних спецекспортерів, переважно, через ГК «Укрспецекспорт», підприємство експортує широкий спектр своєї продукції та послуг в країни Африки, Близького Сходу і Південно-східної Азії, інтенсивно розвивається і європейських напрямок.



Використані джерела:
Defense Express