Перший безпілотний КрАЗ проходить випробування

безпілотний КрАЗ

КрАЗ з автопілотом готовий поповнити лави української військової техніки. Наразі завершені всі налагоджувально-випробувальні роботи по проекту «Безпілотний автомобіль КрАЗ».

Перший «розумний» вітчизняний автомобіль спеціального призначення створено на базі армійського броньованого автомобіля КрАЗ-Спартан. Новаторський для країни проект вдалося реалізувати, завдяки тісній співпраці єдиного українського виробника вантажної техніки - ПАТ «АвтоКрАЗ», і Запорізької інжинірингової компанії «Інфоком Лтд».

Вітчизняний автопілот Pilotdrive, встановлений на КрАЗ-Спартані, оснащений комплексом спеціальних датчиків, що дозволяють автомобілю легко орієнтуватися в дорозі. У їх числі тепловізор із системою автоматичної цілевказівки і захоплення, відеокамера з охопленням 360˚, передній і задній радари для виявлення перешкод, далекомір, ємнісний датчик присутності людини в радіусі 18 метрів. Завдяки системі Pilotdrive, КрАЗ-Спартан легко розпізнає ширину дороги, а також перешкоди, що знаходяться навколо нього. Система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за долі секунди, що дозволяє автомобілю миттєво реагувати на перешкоди.

безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ
безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ
безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ безпілотний КрАЗ
фото © www.autokraz.com.ua

Управління беспітоним КрАЗ-Спартаном може здійснюватися за допомогою планшета, «розумної» рукавички» або операторської станції.

Зв'язок із автомобілем здійснюється за цифровими радіоканалами передачі даних WiFi/Wimax, радіус зв'язку від 10 км до 50 км. Додатково безпілотник оснащений програмно-апаратним комплексом «SmartDrive» і навчанням у реальному режимі часу «Teach-inDrive», в якому система запам'ятовує заданий маршрут. Координати проходження для занесення в базу передаються по GPS через супутник.

Основна мета створення безпілотного броньованого автомобіля КрАЗ - допомога військовим в зоні бойових дій для мінімізації ризиків і збереження життя особового складу при виконанні різних тактичних завдань. КрАЗи на автопілоті відмінно впораються з перевезенням боєприпасів, продовольства, палива, медикаментів у зону бойових дій і поранених - із цієї зони. Як правило, такі пересування пов'язані з підвищеним ризиком бути підбитими, а у невеликий і маневрений безпілотник КрАЗ-Спартан поцілити буде непросто. Та якщо навіть бойовий снаряд і влучить, то люди не постраждають.

Презентація інноваційного українського продукту - першого вітчизняного «безпілотника» КрАЗ-Спартан, відбудеться на виставці «Зброя та безпека», яка проходитиме в Києві 11-14 жовтня.