48 інженерна бригада

48th Engineer Brigade

Нарукавний знак 48 ібр
Військова частина А2738
м. Кам’янць-Подільський Хмельницької області

Підпорядкування:
Головне управління оперативного забезпечення.

Військова частина сформована 30 листопада 2015 році на базі окремих батальйонів інженерних військ Сухопутних військ ЗС України.


Структура частини
48 ібр управління (в т.ч. штаб)
48 ібр 11 окремий понтонно-мостовий батальйон, А3290
308 оітб 308 окремий інженерно-технічний батальйон, В1423
309 оітб 309 окремий інженерно-технічний батальйон, В1527
48 ібр 310 окремий інженерно-технічний батальйон, В1579
311 оітб 311 окремий інженерно-технічний батальйон, В1719
48 ібр 321 окремий інженерний батальйон
48 ібр підрозділи забезпечення


Історія частини

30 листопада 2015 року у Кам’янць-Подільському Хмельницької області офіційно створена 48 інженерна бригада чисельністю близько 2,5 тис. військовослужбовців.

Основою бригади стали окремі інженерні батальйони, які були сформовані на базі інженерних частин Збройних Сил України у 2014 році, для виконання завдань в зоні АТО.

48 інженерна бригада фото © Міністерство оборони України
– Із початку антитерористичної операції окремі інженерні батальйони, які були в Збройних силах України, виконували завдання в зоні АТО, - розповідає командир бригади Віктор Коршок. – Згодом з’явилася необхідність об’єднати їх з 11 понтонно-мостовим батальйоном (створений чотири роки тому в Кам’янці-Подільському) в інженерну бригаду, щоб працювали вони в єдиному режимі та під єдиним керівництвом.
48-ма – єдина інженерна бригада в Збройних Силах. Має 6 основних підрозділів: 11 окремий понтонно-мостовий батальйон, 308, 309, 310 та 311 окремі інженерно-технічні батальйони та 321 окремий інженерний батальйон.

Під час навчань «Рубіж-2016» військові інженери 11 окремого понтонно-мостового батальйону 48 бригади за дві години навели понтонно-мостову переправу довжиною 560 м через річку Дніпро під Херсоном. Було задіяно понад 500 військовослужбовців і близько 300 одиниць техніки. Це найбільша переправа, яку зводили понтонери за роки незалежності.

22-23 листопада 2016 року, бригаду відвідала група військовослужбовців збройних сил Великої Британії. Головною метою візиту було обговорення потреб у курсовій підготовці військовослужбовців різних підрозділів бригади у майбутньому.

48 інженерна бригада фото © Міністерство оборони України
— Попередньо ми досягли певних домовленостей про те, ще вже з наступного року військові інструктори з Великобританії проведуть у нас спеціальні штабні курси та навчатимуть інженерній підготовці за стандартами НАТО військовослужбовців саперних підрозділів бригади, — розповів полковник Віктор Коршок.


Виконання завдань

Окремі батальйони бригади беруть участь у виконанні завдань в зоні проведення антитерористичній операції з 2014 року, ще до входження до складу 48-ї бригади.

Станом на листопад 2016 року половина батальйонів дислокується в Кам’янці-Подільському та виконує завдання в зоні АТО за ротаціями, а 309,310 та 311 батальйони понад два роки без ротацій знаходяться на Донеччині та Луганщині.

Півтора року без ротацій у зоні АТО провів 308 батальйон, під командуванням полковника Леоніда Матвєєва. Батальйон виконував: фортифікаційне обладнання позицій військ, встановлення вибухових і невибухових загороджень, проведення заходів із маскування. Військовослужбовці підрозділу укріпили понад 30 передових позицій - під Дзержинськом, Луганським, Троїцьким, Попасною, поблизу шахти Бутовка.
– Наше основне завдання – відновлення взводних опорних пунктів по всій лінії фронту в зоні АТО, - каже головний сержант інженерно-саперної роти 321 оіб 48 інженерної бригади Микола Безбородов. – Цього літа працювали разом із 308 батальйоном на Луганщині. Хлопці з 308-го займалися пилорамою, робили дерев’яні заготовки на укріплення, а ми вже їх відновлювали, бо було багато завалів. До нас ці опорні пункти неправильно облаштувала якась цивільна організація. Місцями потрібно було підлатати ділянки 150-300 метрів. Працювали на першій лінії оборони під прикриттям Нацгвардії. «Убивала» спека. За літо там не випало і краплини дощу, а в тіні стовпчик термометра сягав 37 градусів. Будували і копаніри – так звані схованки для військової техніки. Рили окопи, траншеї та робили там хороше водовідведення. Адже на сході грунт піщаний, більше глини і піску. І якщо вода потрапляє в окопи, то так і стоїть.
Відправлення одного з батальйонів для виконання завдань у зону АТО, листопад 2016 р.:

Наведення мостів та переправ, - завдання 11 окремого понтоно-мостового батальйону бригади.
– Найдовший міст, який кидали понтонери в зоні АТО, – 120 метрів, – розповідає командир берегового відділення першої понтонної роти 11 опмб 48 ібр сержант Сергій Беніцький. – Облаштовували його біля населеного пункту Щастя через річку Сіверський Донець.

За мужність та героїзм понад сотню військовослужбовців відзначено високими нагородами Генерального штабу ЗС України та Міністерства оборони України, орденом Богдана Хмельницького (ІІІ ступеня) відзначено командира бригади полковника Віктора Коршка.



Використані джерела:
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України
podolyanin.com.ua