Квартирне питання ЗСУ. Інфографіка

забезпечення житлом військових всі зображення: defense-reforms.in.ua

Система забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх сімей потребує кардинальних змін. І ситуація, яка склалася на сьогодні - свідчення того.

Якщо грунтовно проаналізувати поточні процеси та історичні засади, то висновок очевидний: дана система застаріла, функціонує неефективно, потребує величезних коштів держави, які у ці непрості часи мали б використовуватися доцільніше.

Отже, проаналізуємо факти щодо черги на отримання житла у Збройних Силах України.

забезпечення житлом військових забезпечення житлом військових

За прогнозами, у 2016-2017 роках кількість контрактної армії збільшуватиметься приблизно на 75 000 військовослужбовців. Якщо хоча б половина з них стане на квартирний облік, то, враховуючи поточне фінансування житлової черги, за оцінками різних експертів, потрібно майже 100 років. Це спричинено тим, що у держави виникає більше зобов’язань перед контрактною армією, ніж перед призовниками, що веде до збільшення фінансового навантаження на Міністерство оборони України щодо забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх сімей у майбутньому. Це стосується не тільки питання постійного житла, а й службового, стандарти якого не відповідають вимогам сучасної контрактної армії.

забезпечення житлом військових

Враховуючи наведену динаміку забезпечення поліпшення житлових умов військовослужбовців, яка коливається між негативною та близькою до нуля, можна впевнено зробити висновки, що дана система є неефективною. Щороку у чергу стають близько 2000 осіб, приблизно стільки отримують житло. Картина в цілому залишається незмінною. Деякі військовослужбовці стоять у черзі ще з кінця 80-х років.

Відповідно до законодавства, система забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх сімей регулюється Житловим Кодексом УССР та законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей». Основа цих законів була розроблена ще за радянських часів. Відповідно, вона не відповідає сьогоднішнім реаліям і є застарілою.

Зараз Україна розвивається в умовах ринкової економіки, і механізми, що працювали за умов планової економіки, не можуть бути успішними. А, отже, постає гостра необхідність реформування процесів для ринкової економіки України.

Проектним Офісом Реформ Міноборони реалізується реформа системи житлового забезпечення, якій буде присвячена одна з наступних публікацій.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Проектного Офісу Реформ Міністерства оборони України defense-reforms.in.ua