Кластеризація «Укроборонпрому»: детально по реформу ОПК - Артур Херувімов

Укроборонпром зображення: ukroboronprom.com.ua

Держконцерн «Укроборонпром» продовжує реалізацію стратегії реформування оборонно-промислового комплексу України.

Одна з його основних частин – проведення кластеризації підприємств-учасників Концерну у поєднанні із активним залученням усіх галузей економіки України у справу підвищення обороноздатності держави та її конкурентоспроможності на світових ринках.

Детально про кластеризацію всього оборонно-промислового комплексу України розповів Артур Херувімов, заступник Генерального директора з розвитку під час круглого столу «Перші кроки запуску кластерів в українських регіонах» в Києво-Могилянській Бізнес Школі.

Що таке кластеризація?

Кластер – це група локалізованих компаній і пов’язаних з ними організацій, що працюють у певній сфері діяльності та доповнюють один одного. Але більш коротко і ємко суть кластера визначається терміном «local productive system» – локальна виробнича система.

Наприклад, куплений високотехнологічний дорогий верстат може на окремому підприємстві працювати 3 години на тиждень. Кластерна система дозволить уникнути подібних ситуацій. Обладнання повинно та буде максимально ефективно використовуватися для всіх підприємств кластера.

Укроборонпром

Головна мета створення кластерів в ОПК – будівництво ефективної мережі взаємодії між наукою, бізнес-структурами та виробничими підприємствами для максимально швидкого впровадження інновацій як військового, так і цивільного призначення, а також підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції на світових ринках.

Найбільш відомим кластером у світовій промисловості вважається концерн Airbus S.A.S., утворений наприкінці 1960-х років шляхом злиття декількох європейських авіавиробників. Або автомобільний кластер у східнонімецьких землях, до складу якого входять такі підприємства, як BMW, Daimler-Chrysler, Opel, Porsche, VW, а також постачальники комплектуючих і обладнання. Ще одним кластером можливо вважати “Силіконову долині” у Каліфорнії, США. Виникнення й розвиток цього технологічного центру пов’язаний із зосередженням провідних університетів, близькістю великих міст і фінансових центрів в одному регіоні.

Саме концентрація виробничих, наукових та фінансових потужностей дозволило цим структурам зайняти провідні позиції не тільки у своїх сегментах, але і у загальносвітовій системі економіки.

Враховуючи зазначене, краща схема переформатування ОПК – перехід на міжнародні стандарти корпоратизації, створення окремих кластерів з оборонних підприємств, залучення приватних компаній і інвесторів.

Як будуть виглядати кластери?

На підставі аналізу досвіду провідних світових корпорацій сьогодні «Укроборонпромом» розроблена чітка і зрозуміла перспективна модель – створення на базі підприємств Концерну 5 кластерів.

Підприємства будуть структуровані по видах озброєння та військової техніки: авіаційна техніка; бронетанкова техніка; суднобудування й морська техніка; радіолокація, радіозв’язок, РЕБ; високоточна зброя й боєприпаси. За такою схемою вже створено перший аівбудівний кластер – Українська авіабудівна корпорація – на фундаменті легендарного ДП «Антонов».

Ключова компетенція кластерів – трансформація в R&D-орієнтовану систему: розробка та технології в провідних галузях. Вони матимуть чітку спеціалізацію, забезпечать кооперацію всередині країни, налагодять міжнародне співробітництво та інтеграцію з топовими компаніями-партнерами, побудують систему ефективного управління і взаємодії, забезпечать системне залучення інвестицій в ОПК України.

Підприємства, об’єднані в кластери, стануть більш конкурентоспроможними на ринку, ніж кожне підприємство окремо.

Для реалізації цієї реформи необхідно, в першу чергу, удосконалити законодавчу базу та відійти від атавізмів пост-радянської системи. Для цього «Укроборонпромом» вже подано більше 10 законодавчих ініціатив, які зможуть зламати рудименти системи, яка залишилась від СРСР, встановити загальноприйняті у світі “правила гри” для міжнародних інвесторів, залучити сучасні високі технології. Все це гарантує якісний технологічний стрибок виробництва: розвиток робототехніки, ІТ-технології, ефективного виробництва та інтеграцію в глобальний оборонний ринок на позиціях не аутсайдера, а перспективного учасника.

Навіщо потрібна кластеризація?

Сьогодні оборонна промисловість – це глобальна галузь світової економіки, яка виробляє зброю, військову техніку та технології, обладнання. Для України вона має стратегічне значення у справі забезпечення незалежності та суверенітету. Окрім того, вона відіграє значну роль у загальній економічній системі України, залишившись одним із небагатьох високотехнологічних галузей із замкнутим циклом виробництва.

В цей же час у світі, за даними провідних консалтингових компаній (PWC, Deloitte) обсяги виробництва Топ-100 найбільших компаній у секторі Aerospace&Defense сектору з 2013 року складають біля $700 млрд в рік і демонструють поступове зростання на 3%.

В цей же час обсяги світової торгівлі озброєнням протягом останніх років також демонструють стабільне зростання. А у 2015 році на фоні остаточного усвідомлення військової загрози обсяг ринку досяг $65 млрд (звіт IHS Global Defence Trade Report) лише за один рік збільшившись на 10%. Що стало найбільшим щорічним зростом на глобальному ринку озброєнь за останні десять років.

Очевидно, що для того, щоб відповідати вимогам сучасності та приєднатися до загальносвітових тенденцій, вітчизняній оборонній промисловості потрібні докорінні зміни. Саме для цього «Укроборонпромом» була розроблена та презентована Стратегія реформування оборонно-промислового комплексу країни, яка побудована з врахуванням та на підставі новітніх тенденцій, що спостерігаються у провідних світових держав в умовах глобалізації.

Головна мета цієї реформи – інтеграція оборонного комплексу України в глобальний оборонний ринок у відповідності до сучасних трендів, які зараз діють на світовому ринку – технологічної кооперації. Зараз країни не «зациклені» на власній компетенції, більшість видів і систем озброєнь проводяться у формі тісної співпраці, а не ведення самостійних розробок.

У сучасних умовах стрімкого розвитку технологій, яке проходить одночасно із їхнім ускладненням, єдиним засобом існування стає концентрація всіх сил та засобів виключно на окремих та проривних напрямках. При цьому розвивається механізм передачі військових технологій на цивільний ринок – як для розширення, так і для підвищення конкурентоспроможності.

Одночасно із цим, реалізація складного проекту вже не можливо силами однієї країни і на перший план виходить міжнародна кооперація. Однією з ключових тенденцій розвитку такої потужної світової технологічної кооперації є кластерізація виробничих потужностей. Яка дозволяє досягати успіху навіть в умовах підвищення конкурентоспроможності та стає базовим елементом стратегії розвитку переважної більшості країн.

Нагадаємо, що «Укроборонпром» презентував стратегію реформування оборонно-промислового комплексу Україні. Вона передбачає чіткі послідовні кроки: корпоратизацію, аудит, кластеризацію, комплексні дії захисту технологій і запуск платформи розвитку інновацій. Корпоратизація підприємств Концерну дозволить створити прозорі структури управління, Наглядові ради, встановити єдині загальноприйняті правила, в тому числі, для міжнародних інвесторів.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»