Проект концепції однострою Національної гвардії

нова форма НГУ зображення: facebook.com/v.gaydukevich

Наприкінці жовтня у Головному управлінні НГУ пройшла робоча зустріч щодо розробки повсякденного та парадного одностроїв Національної гвардії України.

У заході взяли участь командування Нацгвардії та розробники військових одностроїв: Віталій Гайдукевич і Олексій Руденко, які розробили проект для Збройних Сил України.

За результатами зустрічі розробниками підготовлений проект концепції однострою НГУ.

нова форма НГУ

нова форма НГУ

нова форма НГУ зображення © facebook.com/v.gaydukevich

Далі пряма мова Віталія Гайдукевича:

Зустрічайте – новий імідж Національної Гвардії.

Після появи європейського зовнішнього вигляду патрульної поліції, фундаментальної реформи однострою українського війська, настав час і нацгвардійців. Зустрічають по одежині і НГУ не мають зустрічати в образі совкових внутрішніх військ. НГУ має мати своє упізнаване обличчя.

За роллю, суттю і спектром задач, котрі має виконувати Національна Гвардія, вона є співзвучною із жандармерією Франції чи карабінерами Італії. Це не резервна армія, але потужно озброєна воєнізована структура із правоохоронними функціями. Аналогічні формації в Європі є і було б логічно, щоб українська гвардія була в сучасному контексті (тим більше, що НГУ має контакти із колегами і зараз зовні випадає з європейської логіки).

Таким чином, ребрендінг НГУ передбачатиме: зміну кольору повсякденно/парадного мундиру, зміну основної емблеми (буде розташована на прапорі, на береті, прінтами на поло, трафаретні малюнки на техніці), зміну кольору берету (досить совкового «крапового» - це НАЦІОНАЛЬНА гвардія, вона має нести в своїй символіці національні символи і кольори), зміну принципів використання однострою (військові частини НГУ лишаться на польовці захисного кольору, натомість частини, котрі задіяні в охороні громадського порядку переходять на брендовий колір НГУ – синій)…

Навіщо ці зміни?

НГУ в символіці має категорично відрізнятися від ЗСУ чи СБУ. Тож хрест варто залишити саме військовим і службі безпеки, а НГУ органічні будуть із гренадою, зіркою поліції та тризубом. Це даватиме упізнаваність для громадян.

Синій колір – за рекомендаціями європейської спільноти жандармів, структури подібні до Національної Гвардії мають дистанціюватися від захисного кольору і бік відтінків синього для більш «дружнього» ставлення до громадян на вулиці. На думку європейських психологів, суспільство спокійніше сприймає озброєну людину на вулиці, якщо вона правоохоронних кольорів, аніж військових.

Саме сині кольори присутні у символіці та одностроях європейського корпусу жандармів - EUROGENDFOR, з якими активно співпрацює Національна гвардія України.

Синій колір берету – досить використовувати радянський «крап». Внутрішній Війська СРСР, це були війська спрямовані на придушення заворушень – мали за ворога власний народ. НГУ не може позиціонувати себе як структуру, що має за ворога громадян країни. Це НАЦІОНАЛЬНА гвардія, тому брендовим кольором стає синій відтінку синьої смуги прапора, що добре компонується із беретним знаком жовтого металу. Синьо-жовта гама підкреслюватиме словосполучення «національна гвардія».

Це проект. Проект був презентований і обговорений як із командувачем НГУ та офіцерами нацгвардійцями, так і керівництва МВС. Є підстави говорити, що підтримка цим змінам є. Лишилось довести справу до завершення.