Перспективні новації в модернізації Ми-8

нова кабіна Ми-8

Вертольоти оснастять системою високоефективного активного захисту від керованих ракет з інфрачервоними головками самонаведення, сучасною оглядовою оптико-електронною системою та іншими новинками.

На цьогорічному Міжнародному авіакосмічному салоні «Авіасвіт-ХХІ» Державне підприємство «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» представило демоверсію кабіни Ми-8 — макет-прототип одного з найпоширеніших вертольотів у світі. Удосконаленням, продовженням ресурсу та модернізацією цієї машини займаються й інші підприємства, наприклад, АТ «Мотор Січ» виготовляє та ремонтує двигуни гвинтокрила. Конотопські ж майстри тим часом теж взялися за модернізацію й оснащення кабіни найсучаснішим обладнанням.

АвіаконКонотопський авіаремонтний завод «Авіакон», фото © www.aviakon.com

Зокрема, йдеться про оснащення вертольотів оглядовою оптико-електронною системою, встановлення метеолокатора, сучасного радіо- та супутникового зв’язку, багатофункціональних радіонавігаційних систем. Також пропонується адаптувати кабіну екіпажу і світлотехнічне обладнання вертольота до виконання польотів з окулярами нічного бачення, оснастити приладові дошки кабіни екіпажу багатофункціональними індикаторами для відображення картографічної, пілотажно-навігаційної, метео- та відеоінформації. І це ще не весь перелік модернізації кабіни Ми-8 від «Авіакону».

нова кабіна Ми-8фото © na.mil.gov.ua

Координатор проекту — заступник директора з виробництва та постачання Юрій Трофименко каже, що авіаконівці привезли на «Авіасвіт» лише те, що встановлено в макеті кабіни, а поза кадром залишаються такі доробки, як потужний авіаційний прожектор, система раннього попередження про зіткнення із землею та в повітрі, твердотільні реєстратори польотної інформації, авіаційні пеленгатори аварійних частот, бронювання, система високоефективного активного захисту від керованих ракет з інфрачервоними головками наведення, електролебідка підвищеної вантажопідйомності та багато іншого.

Скажімо, що стосується встановленого на Ми-8 прожектора SX-16, то він управляється спеціальним джойстиком із кабіни вертольота. І може використовуватися як звичайний прожектор, так і як інфрачервоний. На нього встановлюється спеціальна насадка, яка підсвічує, скажімо, зону посадки, інфрачервоним променем. Завдяки цьому льотчику в окулярах нічного бачення добре видно зону екстреної посадки чи десантування.

прожектор SX-16 на Ми-8фото © na.mil.gov.ua

Крім того, що вертольоти отримують можливість літати й застосовувати озброєння в нічних умовах, вони можуть бути обладнані сучасною супутниковою системою GPSМАР-696, що фокусується на авіаційній навігації і картографії.

На відміну від старої моделі цей прилад має більше функціональних можливостей, більший дисплей, кращу якість зображення навіть при сонячному світлі, що для льотчиків є дуже важливим фактором. До того ж GPSМАР-696 додатково обладнаний ультрахвильовим діапазоном частот, що дозволяє пілотам слухати переговори різних служб підтримки.

— Ми здатні виконати величезний обсяг робіт з цією технікою і, звичайно, чекаємо нових замовлень від партнерів. Для цього, власне, і продемонстрували цей макет на міжнародному авіакосмічному салоні, — говорить директор ДП «Авіакон» Анатолій Буцан.

Окремим напрямком модернізації керівник заводу вбачає освоєння виробництва як на потужностях «Авіакону», так і у співпраці з іншими провідними підприємствами України. Йдеться про деталі та монтажні комплекти власного виробництва для виконання програми імпортозаміщення. На сьогодні загальна кількість деталей, що виробляються підприємством у цьому напрямку, становить понад 3000 одиниць.



Використані джерела:
Народна армія