Міноборони відкриває нові вищі навчальні заклади та закуповує сучасні тренажерні комплекси

Міноборони відкриває нові вищі навчальні заклади та закуповує сучасні тренажерні комплекси

Про хід реформування системи військової освіти, сьогодні, під час брифінгу повідомив директор Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України генерал-майор Микола Садовський.

Він поінформував про реалізацію урядового рішення щодо формування інституту Військово-Морських Сил (м. Одеса) на базі факультету ВМС НУ «Одеська морська академія». Зокрема, вже розроблено спільний наказ Міністерства освіти та науки та Міністерства оборони щодо формування Інституту ВМС, проводиться конкурс на заміщення посад командування та науково-педагогічних працівників, вживаються заходи щодо створення відповідної навчальної матеріально-технічної бази.

Протягом 2016 року на виконання рішень Уряду створено 8 кафедр підготовки офіцерів запасу у різних вишах по всій території України та 7 кафедр медицини катастроф та військової медицини.

кафедри військової підготовки:
Луцького національного технічного університету
Львівського державного університету безпеки життєдіяльності
Національного університету цивільного захисту України
Національної академії внутрішніх справ (м. Київ)
Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка
Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)
Ужгородського національного університету
Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
кафедри медицини катастроф та військової медицини:
Буковинського державного медичного університету
Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова
Дніпропетровської медичної академії
Івано-Франківського національного медичного університету
Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького
Одеського національного медичного університету
Української медичної стоматологічної академії.

Підготовлено та проводиться узгодження проектів урядових документів щодо створення кафедр військової підготовки в Державному університеті телекомунікацій, Київському національному економічному університеті Вадима Гетьмана та Херсонському державному університеті.

Читати також: Збройні Сили України: реформа 2015. Частина ІІ: військова освіта

Також продовжується робота щодо розвитку та вдосконалення навчально-матеріальної бази вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ) та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів (ВНП ВНЗ) шляхом забезпечення новими зразками озброєння та військової техніки, сучасними навчально-тренувальними системами і комплексами, тренажерно-імітаційними засобами.

— Станом на 20 грудня до військових вишів вже поставлено 16 комплексних динамічних тренажерів (БМП-2, БТР-4Е), ще шість буде поставлено у першому кварталі 2017-го, а електронні лазерні тири поставлені та встановлені у всіх ВВНЗ та майже на всіх кафедрах підготовки офіцерів запасу. Окрім цього, продовжується створення системи дистанційного навчання та підвищення кваліфікації військовослужбовців у ВВНЗ та ВНП ВНЗ, — зазначив генерал-майор Микола Садовський.

Серед інших напрацювань керівник Департаменту назвав розгортання та подальший розвиток мовної підготовки та системи вивчення іноземних мов військовослужбовцями та працівниками ЗС України, а також продовження співпраці з провідними військовими навчальними закладами іноземних держав в рамках програми НАТО «Удосконалення військової освіти» (програма DЕЕР).

— В рамках цієї програми розгортається підготовка професійного сержантського складу. Також опрацьовано питання з НАТО щодо продовження програми DЕЕР до 2020 року, — зазначив генерал-майор Микола Садовський.

На виконання наказу Міністерства оборони України про перевірку організації освітнього процесу, підготовки військових фахівців, робочою групою під керівництвом першого заступника Міністра оборони Івана Руснака в період з жовтня по грудень цього року були перевірені Житомирський військовий інститут, Військова академія (м. Одеса), Національний університет оборони України та Харківський національний університет Повітряних Сил. У складі робочої групи працювали фахівці Міністерства оборони та Збройних Сил України, представники Проектного офісу реформ та Ради волонтерів Міністерства оборони, Громадської ради при Міноборони.

— За результатами роботи буде підготовлено доповідь Міністру оборони України щодо стану військової освіти, проблемних питань підготовки військових фахівців та шляхів їх вирішення. Ці питання стануть предметом обговорення з керівним складом Міністерства оборони та Збройних Сил України, — повідомив генерал-майор Микола Садовський.