У Києві закладено два десантно-штурмові катери типу «Кентавр» для Військово-Морських Сил

катер проекту 58181, шифр «Кентавр» - Ukrainian Military Pages

На ПАТ «Завод «Ленінська кузня» відбулась закладка двох десантно-штурмових катерів проекту 58181, шифр «Кентавр». Будівництво відбувається на замовлення Міністерства оборони. Контракт був укладений в рамках Державного оборонного замовлення на 2016 рік.

У церемонії закладки взяли участь представники Міністерства оборони України, Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, керівництво підприємства.

Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Воронченко наголосив на непересічному значенні для розвитку флоту і зміцнення обороноздатності країни продовження будівництва бойових кораблів і катерів. Він подякував колективу ПАТ «Завод «Ленінська кузня» за плідну співпрацю. Раніше побудовані на підприємстві малі броньовані артилерійські катери, які отримали найменування «Аккерман» і «Бердянськ», успішно пройшли випробування тавключені до бойового складу флоту. У квітні поточного року були закладені ще чотири катери проекту 58155, і сьогодні вони успішно будуються. Нарешті, початок будівництва двох десантних катерів демонструє послідовне нарощування бойових спроможностей національних ВМС, - додав віце-адмірал Ігор Воронченко.

— За нашими пропозиціями були внесені зміни щодо комплектації та озброєння цих катерів. Бойовий потенціал буде збільшено, — зазначив командувач Військово-Морських Сил.

Катер типу «Кентавр» призначений для транспортування морем та висадки на необладнане узбережжя морського десанту, ураження (знищення) окремих малорозмірних цілей противника (об’єктів протидесантної оборони) вогневими засобами, боротьби з десантно-висадочними засобами противника, а також для боротьби з протидиверсійними силами та засобами противника, ведення розвідки і спостереження, вивчення району бойового призначення, захисту судноплавства на прикордонних річках, сприяння силам Державної прикордонної служби України в посиленні охорони державного кордону.

Читати також: Десантно-штурмовий катер проекту 58181 (шифр «Кентавр»)

Всього до 2020 року заплановано побудувати 8 катерів проекту 58181.

катер проекту 58181, шифр «Кентавр» - Ukrainian Military Pages катер проекту 58181, шифр «Кентавр» - Ukrainian Military Pages
Фото © facebook.com/GeneralStaff.ua

Також, впродовж наступних шести місяців, на воду будуть спущені наступні чотири малі броньовані артилерійські катери проекту 58155, шифр «МБАК» (заводські номери 01028-01031).



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua