Начальник Тилу ЗСУ розповів про перспективи впровадження об’єднаної системи логістики

Ukrainian Military Pages фото: www.mil.gov.ua

Cьогодні, 22 грудня, у Міністерстві оборони України відбувся брифінг щодо актуальних питань логістичного та медичного забезпечення ЗС України.

Під час брифінгу, начальник Тилу Збройних Сил України генерал-майор Іван Гаврилюк повідомив, що відповідно до стратегічної цілі «Об’єднана система логістики і система медичного забезпечення, здатна підтримувати роботу всіх компонентів сил оборони Матриці Стратегічного оборонного бюлетеня України» створено Головне управління логістики Генерального штабу Збройних Сил України.

Читати також: Стратегічний бюлетень 2016: система логістики і система медичного забезпечення

Іван Гаврилюк зазначив, що у 2018-2019 роках планується створити Командування логістики Збройних Сил України на базі Тилу та Озброєння Збройних Сил, запровадити логістичну інформаційну систему ЗС України, оптимізувати мережу об’єднаних центрів забезпечення, арсеналів, баз і складів та завершити реалізацію заходів Трастового фонду НАТО з розвитку логістики та стандартизації.

Наступного року планується розробити спільний наказ з організації логістичного забезпечення сил оборони, забезпечити набуття Головним управлінням логістики Генерального штабу оперативних спроможностей щодо виконання завдань за призначенням, а також створити підрозділ координації військових перевезень і транспортування.

Крім того, слід здійснити перехід до класифікації матеріально-технічних засобів, прийнятої в НАТО, та кодифікації військового майна сил оборони, сумісної із системою кодифікації НАТО. Також планується завершити створення органів військового управління логістичним забезпеченням на оперативному рівні та набути повноправного членства у Міжнародному логістичному координаційному центрі.

В рамках роботи Багатонаціонального об’єднаного координаційного комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування за сприяння США започатковано Програму впровадження рішень щодо створення Логістичної інформаційної системи (LIS).

— Реалізація проекту спланована з використанням програмного забезпечення на основі платформи САП, її конфігурації під потреби Збройних Сил України, закупівлі та розгортання необхідної інфраструктури. Впровадження системи фінансуватиметься за рахунок програми допомоги США, — поінформував начальник Тилу Збройних Сил України.

Він зазначив, що головним підрядником визначена компанія «Блек Бокс», з представниками якої уточнені етапи впровадження системи, огляд місць розгортання, визначений перелік першочергових завдань.

Як повідомив генерал-майор Іван Гаврилюк, на першому етапі сплановано розгорнути систему на рівні Генерального штабу Збройних Сил України, а на другому — підключити визначені військові частини до логістичної інформаційної системи та провести підготовку особового складу — користувачів LIS.

Слід зазначити, що на сьогодні вже розроблені та затверджені Міністром оборони України оперативно-стратегічні вимоги та технічне завдання до автоматизованої системи «Управління логістичним забезпеченням Збройних Сил України». Крім того, опрацьовано та впроваджено модуль автоматизованої системи обліку та руху матеріальних засобів у військових частинах, які залучені до участі у пілотному проекті Трастового фонду НАТО. Також завершена розробка технічних завдань на виконання робіт з розгортання мережі Wi-Fi, закладки оптичного волокна та проведення ремонту об’єктів зберігання, які знаходяться на погодженні в Агенції НАТО з підтримки та постачання. Орієнтовний термін початку робіт — березень-квітень 2017 року.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua