Бійці ОЗСП «Азов» отримають сучасні українські балістичні шоломи

Шолом балістичний «ТОR-D»

В ОЗСП (полку) «Азов» почався новий етап екіпірування та озброєння. Як повідомляють представники прес-центру ОЗСП «Азов», бійці полку невдовзі повністю будуть забезпечені сучасними бронежилетами, шоломами.

Заступник командира полку «Азов» із вогневої підготовки друг Базель розповів про нові шоломи вітчизняного виробництва: кевларові кулезахисні шоломи Українського агентства з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA (ТОВ «Юармс», Київ).

Ці вироби сконструйовані за аналогічними розмірами найкращих сучасних зразків. Шолом забезпечує захист голови від уламків, під час падінь, ударів, від впливу вибухової хвилі, шрапнелі, рикошетів і куль калібру 9 мм. Розроблена конструкція має низку переваг: вентиляцію простору під шоломом, зручне застосування тактичних масок, активних навушників, засобів зв’язку, коригувальних окулярів, протигазу та респіратора, а також носіння зимового головного убору.

Шолом балістичний «ТОR-D» Шолом балістичний «ТОR-D»Шолом балістичний «ТОR-D» (десантний), фото © Прес-центр ОЗСП «Азов»

«Основною перевагою такого шолома є те, що він сертифікований, – зауважує Базель. – Його захисна площа більша, аніж у Темп-3000, що видається Нацгвардією.

До цього шолома існують тактичні кріплення для приладу нічного спостереження, ліхтарика, аксесуарів типу GPS-антен, радіостанцій, камер GoPro тощо».

Шолом балістичний «ТОR-D» Шолом балістичний «ТОR-D»Шолом балістичний «ТОR-D» (десантний), фото © Прес-центр ОЗСП «Азов»

Матеріали, з яких виготовлені такі шоломи, забезпечують експлуатацію в усіх кліматичних умовах, враховуючи атмосферні опади. Не менш важливим є той фактор, що внутрішніми демпферними подушками та ремінцевою системою регулюються габарити від 56 до 62 розміру голови. Це забезпечує зручне індивідуальне використання кожним бійцем.

«Залежно від підрозділів, – продовжує Базель, – бійці отримують шолом балістичний ТОR-D або ТОR. Перший варіант – полегшена версія. Завдяки боковим вирізам він створює додаткові зручності для роботи з активними навушниками і радіогарнітурою».

Читати також: Шолом балістичний «ТОR» (клас захисту 1 - 1А)

Читати також: Шолом балістичний «ТОR-D» (десантний), фото © Прес-центр ОЗСП «Азов»

Кевларові кулезахисні шоломи UA.RPA пройшли випробовування та сертифікацію у ліцензованій європейській лабораторії за стандартом STANAG 2920 НАТО і відповідають класу захисту 1-А. У відділі випробувань Державного науково-дослідного інституту МВС України ці елементи екіпірування теж тестувались для підтвердження класу захисту згідно із ГСТУ 78-41-004-97. Процес перевірки проводився за допомогою пістолета ПМ із патроном 9 мм та кулею ПС (57-Н-181 с), пістолетом-кулеметом із патроном 9 мм Luger та кулею FMG RN. На базі ОЗСП «Азов» нові елементи екіпірування теж пройшли свої тестування: жодна куля не пробила шолом, що дає впевненість у правильності зробленого вибору.

Нагадаємо, що балістичні шоломи «ТОR-D», у 2016 році також пройшли відомчі випробування Міністерства оборони України, розглядається можливість прийняття їх на озброєння для Високомобільних десантних військ, Сил Спеціальних операцій та морської піхоти ВМС ЗС України.



Використані джерела:
Прес-центр ОЗСП «Азов»