Менеджер Проектного офісу реформ Міноборони Павло Каюк розповів про житло для ЗСУ

житло для ЗСУ

У Миколаєві в травні розпочнуть реалізацію нового швидкісного проекту будівництва житла для військових.

Про нові підходи до вирішення житлового питання та перші результати роботи команди Проектного офісу реформ Міноборони в цьому напрямку розповів один із учасників проекту, експерт-консультант, кандидат технічних наук, сертифікований професійний проектний менеджер (IPMA (B), PMP) Павло Каюк.

За останні 15 років у його професійній скарбничці накопичилося близько 40 реалізованих проектів у різних галузях. Спочатку були тренінгові програми й проекти організаційного консалтингу в бізнес-структурах, згодом — реконструкція одного з найбільших у Європі сільськогосподарського комплексу в Дніпропетровській області. 2002 року він керував проектами будівництва елітного житла в Києві та Одесі, а також перших в Україні таунхаусів.

Як ви потрапили в оборонне відомство?

На мою думку, кожну роботу мають виконувати професіонали. Воювати я не вмію, чесно визнаю, але впевнений, що мій досвід і знання зможуть стати в нагоді оборонному відомству в такі надскладні для країни часи. Тільки-но я дізнався про ідею створення Проектного офісу реформ Міністерства оборони України, не зволікаючи, запропонував свою допомогу та участь у роботі цієї організації. У відповідь почув: «Починайте негайно».

З якими проблемами довелося зіткнутися на початку роботи? Адже зрозуміло, одна справа, коли реформуєш або створюєш щось нове в бізнес-середовищі, і зовсім інша, коли йдеться про зміни в державній структурі…

Запит суспільства на швидкісні реформи зрозумілий, але треба визнати: це досить тривалий процес. Наприклад, у бізнес-структурах ми не стикаємося із 60% проблем, які ми маємо в армії. Одна з них — надмірна зарегульованість процесів центральних органів виконавчої влади за колишніми, радянськими стандартами. Свого часу більшість законодавчих актів просто переклали українською мовою без суттєвих змін і поправок. Тож коріння проблематики в цій сфері настільки глибоке, що це стопорить упровадження реформ і рух уперед.

Чи є вже перші результати у сфері реформування системи будівництва житла для військових у напрямку, за який ви відповідаєте?

Моя відповідь потішить тисячі сімей безквартирних військових. Важливі зрушення в розв’язанні цієї проблеми вже є. Які саме?

Для початку ми ознайомилися з усіма особливостями чинної системи, спробували застосувати досвід західних країн. На розгляд керівництва Міноборони ми подали низку пропозицій стосовно запровадження нових підходів до розв’язання житлової проблеми. Розпочали з удосконалення відомчих наказів, тож нині спільно з військовими юристами відпрацьовуємо механізми їх упровадження.

Уперше в Міноборони в експериментальному режимі нині впроваджують новий підхід до планування будівництва цілого переліку об’єктів за програмою КПКВ 2101190. Нині жодна з компаній — лідерів будівельного ринку не працює з оборонним відомством через умови існуючих договорів. Ми запропонували внести кардинальні зміни в складові цього комплексного питання. Зокрема, вносимо корективи в порядок взаємодії управління капітального будівництва з потенційним підрядником. Розробили нову тендерну документацію, аби залучити до роботи з Міноборони провідних забудовників країни.

Читати також: Житло для військових: недоліки існуючої системи закупівель та управління контрактами

Проблема житла у війську велика: близько 45 тис. сімей військових потребують власного та службового даху над головою. А це кілька мільйонів квадратних метрів забудови — величезні обсяги робіт. І що важливо для забудовника — гарантований попит на квартири. Ми виписали єдині й зрозумілі для всіх правила гри, дуже схожі на ті, за якими працює приватний будівельний ринок та які вже довели свою ефективність у дії. Якщо нам удасться провести такі зміни в повному обсязі, то вже наступного року Міноборони може стати привабливим інвестором на ринку будівництва.

Розкажіть про швидкісний проект будівництва в місті Миколаєві. На якій він стадії?

Ідея проекту швидкісного будівництва в Миколаєві виникла ще в липні минулого року, коли Президент України Петро Порошенко приїхав привітати моряків із Днем ВМС і побачив жахливі умови проживання родин кримчан, які залишилися вірними присязі та перебралися на материкову частину країни. Міністр оборони дістав доручення від Уряду розв’язати цю проблему якнайскоріше. Робоча група вирушила зі столиці на південь країни в пошуках відповідних будівельних майданчиків.

Ми вивчили потреби цього регіону. Вибір випав на місто Миколаїв, 72-ге військове містечко нам здалося найпридатнішим місцем для реалізації цього пілотного проекту.

Військові топографи вже здійснили геодезію земель. Одна з фірм подарувала авторські права на проект будівлі, який ми передали в Південне управління капітального будівництва. Одеський військовий проектний інститут зайнявся адаптацією проектно-кошторисної документації. Створили команду з управління проектом та визначили менеджера, який персонально відповідатиме за його виконання.

житло для ЗСУ житло для ЗСУ житло для ЗСУзображення © facebook.com/yuri.biriukov

Скільки родин стануть новоселами та скільки коштуватиме реалізація цього проекту?

Заплановано побудувати три будинки із 72 квартирами кожний. Будинки чотириповерхові, із сучасним оздобленням, з енергоощадними технологіями. Надано на цей об’єкт безпрецедентну, на мою думку, суму коштів: 85 млн грн. Будівництво понад 200 квартир для військових у Миколаєві — це фактично 20% квартир від цьогорічного плану будівництва загалом по всіх гарнізонах країни.

Хочу наголосити, що ми плануємо це зробити за найкоротший час: вручення ключів від нових квартир військовикам у цьому місті заплановано на кінець 2017 року.

Цей проект є своєрідним експериментальним майданчиком: новий договір із забудовником, нова тендерна документація, нова схема управління будівництвом. Менеджмент відбуватиметься на рівні світових зразків регулювання проектами. Графіки з ресурсами оптимізації щодо часу, щотижневі обов’язкові звіти виконання робіт і багато інших специфічних речей, які до цього в оборонному відомстві не застосовували, але які давно широко застосовують у приватному будівельному бізнесі.

житло для ЗСУзображення © facebook.com/yuri.biriukov


Використані джерела: Народна армія