Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України

Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України фото: defence-ua.com

Командування та керівний склад частин Сил спеціальних операцій ЗС України ознайомились з продукцією приватних оборонних компаній, яка пропонується для оснащення українського війська.

Захід відбувся 15 березня на базі однієї з частин ССпО, де було розгорнуто експозицію нового озброєння та військової техніки. Про це повідомляє агенція Defense Express.

Офіцери мали можливість задати питання розробникам та конструкторам представлених зразків і висловити свої думки щодо можливості застосування нових озброєнь підрозділами ССпО, а також свої зауваження та побажання до тих чи інших реалізованих у металі рішень.

Як повідомляє Defense Express, найбільшу зацікавленість у командирів ССпО викликав проект розвідувально-ударного комплексу «Сокіл», який був спільно представлений ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (ПАТ «ЧеЗаРа») та Науково-виробничим обєднанням «Практика». Розробка комплексу «Сокіл» є ініціативною і здійснюється за участі українських приватних компаній, що входять до складу вітчизняного об’єднання «Ліга оборонних підприємств України». Розвідувально-ударний комплекс «Сокіл» складається з двох безпілотних комплексів - розвідувального FlyEуе, який вже використовується українськими військовими та ударного БпЛА Warmate - та системи управління. Всі складові комплексу, як наголошувалось під час презентації, розміщуються на бронеавтомобілях «Козак-2М», які виготовляє підприємство «Практика».

Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС Україниє

Також було представлено широку лінійку бронемашин від вітчизняних виробників. «Козак-5» та «Козак-2М» від НПО «Практика» потенційно розглядається як такі, що за своїми інтегральним поєднанням показників ходових можливостей та захищеності можуть претендувати на провідне місце в арсеналі ССпО (насамперед, це стосується бронемашини з незалежною підвіскою «Козак-2М», яка одразу після презентації починає етап визначальних випробувань). Також були показані бронемашина «Варта» від конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка», та продукція підприємства «Богдан», включно з «Барс-8».

Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України

Окрім бронетехніки, підприємство «Маяк» (входить до ГК «Укроборонпром», єдине з тих, що брали участь у заході) продемонструвало нову конструкцію 60-мм міномету. Вона сподобалась військовим, бо нині у ССпО є 60-мм міномети сербського виробництва. Українська розробка з подовженим стволом забезпечує дальність стрільби аж до 5500 м, хоча, як відначалося представником заводу «Маяк», вона ще буде допрацьовуватися. Зокрема, буде суттєво зменшено габарити механічного прицілу. Також були показані зразки корпусів 60-мм мін, які планується серійно виготовляти в Україні – власне, як і самі міни. Підривач пока що покупний.

Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України

Прибалтійська компанія «Атрі» привезла пристрої для забезпечення нічного водіння техніки, екіпіровки солдата та для спотереження за полем бою. Також є представляла рекламні проспекти продукції закордонного виробництва, у тому числі - для виявлення БпЛА, відомий у світі комплекс «Блайтер». Вітчизняна компанія «Укрспецсістемз” демонструвала свій безпілотний комплекс PD-1 та квадрокоптер – і на землі, і у повітрі.

Приватні оборонні підприємства представили пропозиції для Сил спецоперацій ЗС України