Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 (відео, фото)

Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 фото: www.autocentre.ua

Нещодавно на сторінках Ukrainian Military Pages вже був невеликий огляд автомобіля Богдан-3373, що пропонується для армії. Сьогодні до уваги пропонується тест-драйв нової вантажівки від журналу «Авто-Центр».

Богдан-3373 побудований на базі агрегатів Hyundai HD72. Двигун – 3,9-літровий турбодизель D4DB відповідає екологічним стандартам Євро 2. Потужність – 130 к. с. Максимальний крутний момент – 380 Нм при 1900 об/хв. Для машини повною масою 7,2 т і вантажопідє'мністю шасі 4,5 т цього цілком достатньо.

Автомобіль має досить яскраву зовнішність завдяки кабіні, яку запозичили від середньотонажної вантажівки марки JAC. Це зроблено не тільки для здешевлення машини, але і з урахуванням компонувальних вимог.

Величезні плафони головного світла - річ гарна, проте в польових умовах вони довго не проживуть. Їх слід заховати під захисні решітки.

Широкі двері і поручні на передніх стійках полегшують посадку-висадку. Бракує нижньої підніжки (як правило її роблять на гнучкому кріпленні), тому ногу доводиться задирати досить високо. Сподіваємося, що розробники врахують всі ці побажання на товарних машинах. Відзначимо, що тестований нами екземпляр є ще передсерійним.

Тепер про інтер'єр. Приладова панель перекочувала з «китайця», а ось рульове колесо - з логотипом Hyundai. Кабіна тримісна. Спинку центрального сидіння можна відкинути - і виходить зручний столик. На задній стінці - великий речовий кишеню. Комфортабельне водійське крісло ми швидко налаштували, хоча для високих водіїв можуть виникнути проблеми через обмежений діапазону регулювання в поздовжньому напрямку.

Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 фото © www.autocentre.ua

На ходу моторчик досить гучний, хоча дискомфортом це не можна назвати. На практиці його потрібно крутити до 1700 - 2000 оборотів. Коробка передач - механічна, 5-ступінчаста. На незавантаженому автомобілі спокійно рушаємо з другої. На трасі ми розігнали машину до 110 км/год, хоча крейсерська швидкість для «солдата» по дорогах - близько 70 км/год. У цьому режимі витрата палива складає близько 16 л на 100 км.

Настав момент ходових випробувань - виїзд на місцевість. Відразу відзначимо, що порівнювати Богдан-3373 з ГАЗ-66, як багато хто вже почав робити, не зовсім коректно. Новинка більше відноситься до транспортних автомобілів для армії, а не до автомобілів переднього краю, як «шишига». Проте, ми вирішили перевірити, яке бездоріжжя під силу Богдану-3373.

Передній міст включається дуже просто. Ніяких важелів. Вижимаємо зчеплення і натискаємо на пульті управління кнопку з позначенням «4H». При цьому загоряються зелені лампочки - спочатку навпроти напису «Зчеплення», а потім і біля кнопки «4H». Значить, ми все робимо правильно. Для пониженого ряду потрібно обов'язково зупинити автомобіль, і також вижати зчеплення і натиснути іншу кнопку - «4L».

Блокувань диференціалів не передбачено. На передній панелі ми виявили лише схожу по зображенню кнопку, яка, як виявилося, завідує коробкою відбору потужності. Поруч є кнопка ручного газу - із зображеною на ній дросельною заслінкою.

Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 фото © www.autocentre.ua

Автомобіль сміливо проходить невеликі нерівності, ресорна підвіска відмінно гасить удари. Якщо на дорозі з твердим покриттям вона жорстковата, то на місцевості - досить комфортабельна.

Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Тест-драйв нової повнопривідної армійської вантажівки Богдан-3373 Богдан 3373 на Ukrainian Military Pages Богдан 3373 на Ukrainian Military Pages фото © www.autocentre.ua

Без невеликих пригод все ж не обійшлося. Густа суха трава приховала від очей досить глибоку яму, куди і потрапив Богдан-3373. Вибратися розгойдуванням вперед-назад не було сенсу, так як машина села на міст у пухкому піщаному грунті. Однак ми не розгубилися. Виручив домкрат, невеликий трап і пара лопат. 15 хвилин підкопу - і вантажівка вискочила заднім ходом з ями, як пробка з пляшки з шампанським.

На машині встановлені шини розміром 7.5/16-12PR, що мають досі «зубастий» протектор. Задні для збільшення вантажопідє'мності зроблені двоскатними. Однак нам розповіли, що готується до випуску версія з односкатною задньою ошиновкою. Ще є напрацювання встановити колеса більшого діаметру, що має збільшити кліренс з нинішніх 24 см. Все це повинно забезпечити кращу геометрію прохідності.

Що ж стосується перспектив, то вантажівка Богдан-3373 найближчим часом буде передана на дослідну експлуатацію в одну з військових частин.



Використані джерела:
www.autocentre.ua