Український бронешолом «Каска 1М» успішно склав німецький іспит

Ukrainian Military Pages

Вупперталь (Wuppertal) - типове європейське місто на північному заході Німеччини, тут розташовано декілька підрозділів світового лідера хімічної промисловості Teijin Hochhaus.

Саме тут співробітники компанії НВП «Темп-3000» нещодавно отримали чергове підтвердження позитивних результатів своєї роботи, як у справі виробництва балістичних шоломів, так і у застосуванні в Україні стандартів НАТО при перевірці виробів на балістичну стійкість.

Ukrainian Military Pages

Обладнана за останніми галузевими стандартами світового рівня, балістична лабораторія Teijin Twaron, безумовно, справила враження на представників української компанії в першу чергу якістю свого оснащення. Тут «темпівським» виробам належало пройти найточніший і безкомпромісний тест.

Слід підкреслити, що в якості досліджуваного зразка, в Німеччину був привезений ковпак самого пересічного шолома, які зараз поставляються в Збройні Сили України та інші силові структури. Ковпак арамідного балістичного шолома «Каска 1М» без внутрішнього оснащення був узятий просто з виробничої лінії.

Ukrainian Military Pages

Сам по собі відстріл виробу на параметр V50 за STANAG 2920 - процес досить тривалий і місцями нудний, адже для отримання точного результату, необхідно провести не менше 20 пострілів. У якості вражаючого елементу використовується імітатор осколка (FSP) вагою 1,1 гр., матеріал, форма і габарити якого прискіпливо описані в стандарті STANAG 2920.

Ukrainian Military Pages Різновиди імітаторів осколків (FSP)

V50 є середнім показником швидкостей, зареєстрованих для шести залікових влучень, що складаються з трьох найнижчих швидкостей для повного пробиття і трьох найвищих швидкостей для часткового проникнення, якщо розбіжність швидкостей становить не більше, ніж 40 м/с.

Ukrainian Military Pages Імітатори осколків у контейнерах для відстрілу

Чим вища балістична швидкість, виміряна в метрах на секунду, тим вищим є рейтинг матеріалу, що вказується у вигляді «V50 000 m/s».

Весь комплекс випробувань з протівоосколкової стійкості за стандартом STANAG 2920 в Вупперталі, каска від «Темп-3000» витримала, показавши результат по V50 660 м/с.

Такий підсумок, безумовно, порадував фахівців компанії «Темп-3000», оскільки він повністю збігся з результатами балістичних випробувань, які були отримані інженерами компанії в українських лабораторіях під час випробувань за стандартом STANAG 2920 за останні два роки.

Ukrainian Military Pages

Випробування підтвердили, що Захисники України мають надійний захист голови. Але цей досвід цінний ще й тим, що він повністю підтвердив коректність застосування стандарту STANAG 2920 в Україні, правильність використаної методики і ідентичність роботи випробувального устаткування. А це означає, що і досягнуті на сьогоднішній день показники - далеко не межа для «Темпа», оскільки вже сьогодні відпрацьовуються ще більш досконалі матеріали і технології, використання яких дасть можливість додатково підвищити протиосколкову стійкість вітчизняного балістичного шолома.



Використані джерела:
Блог НВП «Темп-3000» на ЦЕНЗОР.НЕТ

довідник озброєння і військової техніки