MH17: водії в російських колонах з «Буками» без фотоблюра і секретів (відео)



Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm проводить розслідування на основі розвідки відкритих джерел (OSINT) з березня 2014 року. Пропонуємо матеріал від InformNapalm у розвиток теми звіту Bellingcat.

Понад три роки ми завжди надаємо читачам найбільш повну інформацію. Не приховуємо логіку і дані, на яких вибудовуємо висновки. Показуємо вихідні фото, відео, соціальні профілі та архіви цих даних. Крим, Донбас, Сирія — всюди, де з’являлися російські солдати та офіцери для виконання злочинних наказів, ми розкривали їхні дані суспільству.

Це важливо в реаліях сучасної гібридної війни, в якій агресор ховається за туманом постправди. Навіть коли висновки ґрунтуються на закритих даних, які передають нам хактивісти, InformNapalm публікує поштові дампи для аналізу і перепровірки всім, хто бажає. Ми вважаємо, що це важливо у сучасних реаліях, це наша журналістська етика і данина поваги читачеві. Тому ця стаття на конкретному прикладі демонструє, що не можна і не потрібно ховати інформацію, отриману з відкритих джерел. Не можна маніпулювати відкритими даними і ховати джерела.

Туман гібридної війни треба розвіяти

Засекречування відкритих даних не веде до закінчення конфлікту та виявлення винуватців, а тільки затягує процес звинувачення. Тягнути час і напускати диму – не найкращий вихід в реаліях сучасної гібридної війни. Україна на передовій цього протистояння. Українські солдати щодня дістають поранення і гинуть від російських снарядів. Російські війська та найманці із РФ і далі тероризують мирне населення, окупувавши частину України: Крим і окремі регіони Луганської та Донецької областей.

Можливо, перебуваючи далеко від цієї війни, легше балансувати «над битвою». Але приховуючи обличчя бойовиків під блюром, а імена під скороченнями, неможливо добитися закінчення цієї війни. Це шлях, який відкидає назад і нівелює зусилля світової спільноти для закінчення конфлікту.

Агресор сміється над висновками знеособлених матеріалів і тільки прямі звинувачення та докази змушують Кремль нервувати і робити помилки, шукати непереконливі виправдання і «втрачати обличчя» у світі. Ми не хочемо «зберігати обличчя» Путіну, Шойгу, російським офіцерам, солдатам та чиновникам. Адже поки їм «зберігають лице», одні продовжують віддавати, а інші – виконувати злочинні накази. Збивають цивільні авіарейси, обстрілюють з артилерії Донбас і бомблять мирне населення Сирії, будують військові бази в прикордонних районах і готуються до нових конфліктів. І якщо хтось бажає зберігати їхні обличчя в секреті, то InformNapalm цього робити не буде.

Водії у звіті Bellingcat

5 червня 2017 команда Bellingcat опублікувала звіт: «MH17 — водії вантажівок в російських колонах з «Буками» у червні та липні 2014 року». Це дуже хороша і важлива робота, проте покрита зайвим напускним димом. У цьому звіті OSINT-розвідники вдаються до цікавого прийому — «засекречування» від широкої громадськості інформації, яка відкрито циркулює в соцмережах впродовж останніх трьох років з моменту катастрофи рейсу MH17.

У своєму звіті розслідувачі спираються на дані із соціального профілю солдата 147-го автомобільного батальйону матеріального забезпечення (АБМО) Генерального штабу Збройних сил РФ (в/ч 83466) «Дмитра З». Анонімізація даних і фотографій зайва, адже його дані і весь перелік фотографій, що є у звіті, з відкритими обличчями вже опублікувала міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm 27 квітня 2015 року. За таємничим «Дмитром З.» (ім’я та прізвище якого начебто було змінено) ховається Дмитро Зубов. Докладніше про нього та про перевезення «БУКів» вздовж українського кордону можна прочитати у розслідуванні: «Останній рейс російського солдата для MH17».

Фото з розслідування InformNapalm

Ukrainian Military Pages

Фото зі звіту Bellingcat

Ukrainian Military Pages

Цікаві деталі у звіті і «Машина часу»

Уважні читачі, які прочитали звіт Bellingcat, напевно помітили посилання на переклад англійською мовою розслідування InformNapalm. Розслідувачі вказують, начебто «InformNapalm знайшов ці фото на день пізніше» (скрін). Арифметика іноді дає збій навіть у найпрофесійніших аналітиків. Адже неможливо опублікувати «на день пізніше» розслідування, опубліковане 27 квітня 2015 р., якщо звіт західних розслідувачів з окремими фото з цієї публікації вийшов тільки через 2 тижні — 13 травня 2015 р.

Відеофіксація профілю Дмитра Зубова

Волонтери InformNapalm, перш ніж опублікувати розслідування, зробили онлайн-відеофіксацію деталей профілю Дмитра Зубова. Кожен читач може не тільки роздивитися скріншоти, але й переконатися, що вони були зроблені з реального профілю «ВКонтакті» російського військовослужбовця. Відео також було опубліковане 27 квітня 2015 р. і за перші кілька днів зібрало понад 300 000 переглядів. Тому «засекречувати» ці матеріали блюром фотографій — це «замилювання очей» читачам, що є зайвим.



InformNapalmМіжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.


Техніка російських окупантів на Донбасі