Переформування військкоматів у територіальні центри комплектування пройде у два етапи

Ukrainian Military Pages

Державною програмою розвитку Збройних Сил України до 2020 року (затвердженої Указом Президента України від 22.03.2017 № 73/2017) передбачено переформування військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Заходи переформування сплановано здійснити у два етапи:

1 етап (з 01.08.2017 по 01.01.2018) - проведення експерименту з формуванням та функціонування ТЦК та СП обласних і районних рівнів на базі Чернігівського ОВК та Козелецького РВК Чернігівської області;

2 етап (3 01.01.2018 по 31.12.2018) - за підсумками проведення експерименту сформувати ТЦК та СП у всіх областях України.

Одним з головних завдань ТЦК та СП буде здійснення заходів рекрутингу (вербування) громадян на військову службу за контрактом шляхом їх активного пошуку на підприємствах, під час проведення урочистих масових заходів, відвідування військових частин тощо.

Принципово новим передбачається введення до штату ТЦК та СП посад інструкторів (вербувальників) окремо для кожного виду (роду) військ Збройних Сил України.

Довідково. В обласному ТЦК та СП - 4 посади для здійснення активного пошуку та відбору кандидатів для військових частин: Сухопутних військ - 1, Повітряних Сил - 1, Військово-Морських Сил - 1, ВДВ та ССО ЗСУ - 1. В районних ТЦК та СП - 2-3 посади (в залежності від розрядності) для військових частин Сухопутних військ - 1, Повітряних Сил та ВМС- 1, ВДВ та ССО - 1.

Інструктори будуть здійснювати пошук, вивчення та відбір кандидатів виключно для військових частин відповідного виду ЗС України, носити однострій вказаного виду та комплектуватися військовослужбовцями за пропозицією командування виду ЗС України.

Разом з цим, створення інституту інструкторів (вербувальників) передбачає збільшення штатної чисельності ТЦК та СП, обсяги якого пропонується покрити за рахунок чисельності видів ЗС України, для яких вони здійснюють відбір.

Протягом 2017 року сплановано провести відбір військовослужбовців сержантського складу на посади інструкторів (вербувальників) на військову службу за контрактом для Повітряних Сил та Військово-Морських Сил ЗС України з розрахунку 100 осіб з кожного виду.


За інформацією Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України