Міцніша за сталь і не горить у вогні - нова арамідна тканина для льотних комбінезонів

Ukrainian Military Pages

У Повітряних Силах сьогодні ведеться активна розробка дійсно нового та сучасного обмундирування та спорядження для льотно-технічного складу.

Воно відповідатиме всім нормам та стандартам НАТО, а найголовніше — повністю задовольнятиме вимоги українських авіаторів, виходячи з реалій повсякденної служби та умов ведення бойових і пошуково-рятувальних дій.

— Це надзвичайно складне завдання, адже льотне обмундирування має безліч нюансів. Кожна деталь у ньому спеціально спроектована. Скажімо, у формі техніка — мінімум фурнітури. Основна його робота проходить усередині літака, тож будь-який ґудзик чи заклепка, потрапивши у двигун, може спричинити катастрофічні наслідки. Важливий навіть колір. Форма льотчиків і техніків не повинна відрізнятися більше ніж на один тон. Це потрібно для маскування. Так ворожому снайперу буде важче їх візуально розрізнити, — пояснює начальник управління авіаційно-технічного забезпечення логістики Командування ПС ЗС України полковник Олександр Гуйван. — Усі ці деталі вкрай важливі, інколи вони рятують життя пілота в екстремальних ситуаціях.

У нових зразках планують використовувати сучасні арамідні тканини, з яких, зокрема, виготовляють обмундирування для американських, британських та французьких льотчиків. Цей матеріал має високу термостійкість і може витримати контакт з відкритим вогнем протягом майже хвилини, а показник міцності в нього вищий, ніж у сталі. Така форма захистить авіатора від займання та витримає аварійне покидання літака.

Звичайно, нова льотна форма не буде дешевою, але вона життєво необхідна. Як кажуть офіцери логістики Командування Повітряних Сил ЗС України, забігати наперед і говорити про конкретні цифри ще зарано. Адже попереду багато копіткої роботи.

Наразі, за словами полковника Олександра Гуйвана, авіаторів переодягають у «піксель» зразка 2016 року.

На цей час такою формою повністю укомплектовані підрозділи армійської та морської авіації ЗС України. У Повітряних Силах вже більше ніж половині особового складу видано обновки. Випускники льотних вишів будуть на 100% забезпечені оновленою формою та іншим обмундируванням. Загалом на закупівлю такої форми цього року виділено понад 20 мільйонів гривень, що покриває близько 70% від потреби.

І хоча вже всі частини повністю забезпечені новою формою, видається вона лише по закінченні встановленого терміну експлуатації виданого раніше обмундирування.



Використані джерела: Народна армія