Оновлений звіт Bellingcat: MH17 - дослідження відкритих джерел, три роки по тому

Ukrainian Military Pages

Команда Bellingcat оприлюднила оновлений 73-сторінковий звіт, який узагальнює всі основні дані з відкритих джерел, що супроводжують збиття MH17.

Цей звіт розбитий на тринадцять розділів, що підсумовують інформацію про обставин, що призвели до падіння МН17, пускову установку зенітних ракет «Бук», що знищила пасажирський літак, короткий опис альтернативних сценаріїв та інших важливих сфер інформації.

Для тих, хто добре обізнаний у подіях навколо MH17, більша частина інформації в цьому звіті буде знайома. Цей звіт спрямований на тих, хто шукає більш доступного шляху щодо ознайомлення з інформацією про цю трагічну подію, яка супроводжувалась величезними кампаніями з дезінформації та продовжує мати відношення до кримінального розслідування, що розслідується в Голландії. Нижче наведено короткий виклад результатів цього дослідження:

  • 23-25 ​​червня 2014 року 53-я зенітна ракетна бригада перевезла техніку по території Росії на позиції поблизу від українського кордону. В числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка «Бук», що мала номер 332 («Бук 332») і згодом була помічена в Україні 17 та 18 липня 2014 року.
  • Вранці 17 липня 2014 «Бук 332» виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід контрольованою сепаратистами територією. У першій половині дня він досяг міста Сніжне.
  • Прибувши в Сніжне, «Бук 332» був вивантажений з трейлера і продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь.
  • «Бук 332» прибув в поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що стала причиною загибелі рейсу MH17.
  • Пізніше «Бук 332» був зафільмований під час руху контрольованим сепаратистами Луганськом, вранці 18 липня 2014 року, з однією відсутньою ракетою. Перехоплені повідомлення свідчать про те, що ракетний пускова установка була завезений в Росію незабаром після того, як було знято це відео.
  • 21 липня 2014 року міністерство оборони Російської Федерації презентувало серію сфабрикованих та таких, що вводять в оману, відомостей про траєкторію польоту МН17, даних радіолокації, збрехав про місце зйомки відео, знятого в Луганську 18 липня 2014 року, а також невірно датувало і значно відредагувало супутникові знімки.
  • «Алмаз-Антей» представив дані, що не відповідають показанням свідків, будь-якій іншій інформації з відкритих джерел та технічним висновкам Голландської служби безпеки.
  • Не було продемонстровано жодних достовірних доказів, що будь-яка працездатна українська пускова установка ЗРК «Бук», знаходилась 17 липня 2014 року, поруч із позицією в районі падіння МН17 .
  • Єдиним достовірним кандидатом щодо пускової установки, що знищила MH17, є російський «Бук» б/н 332 53-ї зенітної ракетної бригади ЗС РФ.

Крім того, ми хотіли б скористатися можливістю, щоб закликати зосередити увагу на виявленні інформації про двох центральних осіб у справі MH17: Оріон та Дельфін. Ці два чоловіки, чиї прізвища та по батькові Андрій Іванович (Оріон) та Микола Федорович (Дельфін), розшукуються в рамках кримінальної справи щодо знищення MH17, що розслідується міжнародною слідчою групою (МСГ) під керівництвом Голландії. Звернення МСГ до можливих свідків щодо встановлення цих двох чоловіків, а також телефонні розмови з їхніми голосами можна побачити нижче:

Оріон (Orion) або Ореон (Оreon) згадується у телефонному дзвінку, оприлюдненому СБУ. Цей дзвінок не є унікальним на Донбасі, з іншими російськими і сепаратистськими бойовиками, що використовують це псевдо, але Дельфін (Delfin або “The Dolphin") є більш рідкісним. Розшифровку цих дзвінків можна знайти тут (англійською мовою) та тут (російською мовою). Крім того, у дзвінку, опублікованому СБУ, Оріона названо російським офіцером ГРУ, але ця інформація не була підтверджена.

Bellingcat разом з іншими онлайн-дослідниками змогли відкрити велику кількість інформації про Сергія Дубинського або «Хмурого», ще одну ключову фігуру в збитті MH17. Вивчаючи деякі з тих самих джерел - старі відеоролики, популярні у терористів соціальні мережі (сервіси повідомлень), які часто відвідують бойовики, їх друзі та члени сімей, фотографії зустрічей від літа 2014 року між "чиновниками"-сепаратистами та бойовиками - можливо, буде виявлено більше інформації про Оріона і Дельфіна. Якщо ви знайдете цю інформацію, поширюйте її з хештегом #OrionDelfin або #ОрионДельфин

Повна версія звіту англійською мовою доступна тут.


ua en
Використані джерела:
www.bellingcat.com

Техніка російських окупантів на Донбасі