Дробовик для самооборони: що купувати і як не промахнутися

Ukrainian Military Pages

Гладкоствольна довгоствольна зброя – доступний і ефективний вид зброї з обмеженою сферою застосування в цілях самооборони.

Отже, дробовик для самооборони. З причини великих габаритів гладкоствольних рушниць, переміщатися з ними завжди і всюди просто неможливо – це основне обмеження і мінус такої зброї. Нагадаємо, що нарізна короткоствольна зброя простим смертним в Україні поки не доступна.

Дробовики відмінно підходять для захисту свого житла або від небезпечних тварин у дикій природі, але переміщатися з ним по населеному пункту ви не зможете.

На відміну від травматичних пістолетів, придбати легально дробовик в Україні досить просто і для цього не потрібно відноситися до будь-яких спеціальних категорій. Крім того, ефективність такої зброї висока і досить передбачувана, чого не можна сказати про травматику.

Читати також: Як стати власником легальної зброї

Вибір патронів, особливо у 12-му калібрі, просто величезний. Дріб, картеч, куля, а якщо побажаєте ви зможе знайти в продажу і травматичні патрони, хоча їх ефективність і сенс застосування під великим питанням.

У теорії, будь-яка мисливська рушниця здатна служити хорошим засобом самооборони, але дробовики для полювання зазвичай мають дуже довгий ствол, можуть бути однозарядними або двостволками, де більше двох патронів ви зарядити не зможете.

Ukrainian Military Pages

Переміщатися в дверних отворах або навколо перешкод тим важче, чим довше ствол зброї, а недостатня кількість патронів у зброї при самообороні може стати критичною.

Вибір дробовиків в Україні досить широкий, але для цілей самооборони найкраще підходять найбільш компактні помпові рушниці.

Принцип дії помпового дробовика заснований на ковзному русі цівки, що рухає затворну групу. Рухаючись, при механічному впливі вперед-назад, відбувається викид стріляної гільзи і досилання наступного патрона в патронник.

Помповий дробовик традиційний і багато в чому виправданий вибір багатьох. Насамперед, це один з найдоступніших в Україні видів зброї за ціною. Простенький дробовик можна купити у зброярських магазинах Києва за ціною близько 5 тис. грн.

Практика свідчить, що в умілих руках скорострільність помпи ненабагато нижча, ніж у напівавтоматів, а надійність вища. Ємність магазина помпової рушниці помітно більша, ніж у мисливської рушниці, а габарити, як правило помітно менші.

Ще один незаперечний плюс помпи – це її всеїдність. Вона байдужа до якості і потужності патронів, що робить її одним з найбільш безвідмовних видів зброї. До переваг можна так само віднести можливість легального використання патронів несмертельної дії (з гумовою кулею або картеччю).

Помповий дробовик 12-го калібру – це потужна і небезпечна зброя в умілих руках, яка відмінно підходить для охорони свого житла і захисту сім’ї від непрошених гостей.

Існує міф, що з дробовика не потрібно цілитися, наприклад, кіногерої часто стріляють від стегна. Це не так.

Ukrainian Military Pages

Так, при пострілі дробом або картеччю дробовий сніп на різних дистанціях призводить до різного за діаметром дробового осипу, але його діаметр не такий великий, що не потрібно цілитися зовсім.

Крім того, дистанції для самооборони досить короткі, а на малих, в залежності від довжини ствола, дульного звуження, типу патрона і розміру дробу, діаметр дробового осипу може бути дуже малий, а контейнер може взагалі не встигнути розкритися. Дробова осип може пробачити невелику похибку в прицілюванні, але цілитися з дробовика все ж потрібно.

Маніпуляції з дробовиком досить прості і освоїти їх не складно, але з огляду на наслідки, які можуть виникнути після пострілу з такої грізної зброї, необхідно приділити багато часу тренуванням і особливо техніці безпеки при поводженні зі зброєю.

Помпова зброя надійна і практично безвідмовна, але не впевнені і нечіткі маніпуляції з нею, особливо з цівкою, можуть зробити її безсилою у критичній ситуації.

Ви можете займатися самостійно, але перші кроки краще зробити з досвідченим інструктором. Пройдіть хоча б кілька базових занять з інструктором і тоді ви будете як мінімум безпечні для себе і оточуючих.

Важливо чітко розуміти властивості патронів, якими ви зарядите свій дробовик, а також які в вашому домі стіни і стелі. Чи не призведе ваш промах до того, що постраждає невинна людина на іншому поверсі, за стіною, наприклад, з гіпсокартону. Пам’ятайте про рикошет і дробову осип.

У наступному матеріалі ми розповімо про доступні до придбання в Україні помпові дробовики, підкажемо який дробовик краще купити і які патрони для самооборони ефективніше використовувати.

Автор: Станіслав Янченко, суддя-інструктор UFHS




Використані джерела:
fakty.ictv.ua

довідник озброєння і військової техніки