НАБУ та САП затримали посадовців ЗС України та ДП «Львівський бронетанковий завод»

Ukrainian Military Pages

Сьогодні, 14 липня, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали низку посадових осіб ЗСУ та ДП «Львівський бронетанковий завод».

Затримані посадовці за підозрою у вчиненні злочину за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Також затримано засновника комерційної структури — ТОВ.

В ході досудового розслідування детективи Національного антикорупційного бюро України встановили, що службові особи ЦБТУ ЗСУ Озброєння Збройних Сил України у змові зі службовими особами ДП «Львівський бронетанковий завод», засновником ТОВ та за участі фірм з ознаками фіктивності розробили та реалізували корупційну схему із закупівлі запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння і техніки, чим у 2015 році вчинили розтрату бюджетних коштів на суму 28,5 млн. грн.

Суть схеми полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше використовувалися. До того ж ці старі, а інколи й неробочі, двигуни раніше вже були продані - у 2008-2009 роках їх реалізовували підприємствам на внутрішньому ринку, як надлишкове майно Міноборони. Крім того, випуск цієї моделі двигунів припинився ще з 1990-х років, про що ініціаторам схеми було добре відомо.

Наразі затримано п’ятьох осіб: начальника ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (генерал-майора), начальника відділу ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (полковника), директора та заступника директора ДП «Львівський бронетанковий завод», також засновника ТОВ, задіяного у схемі.

Розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали наприкінці листопада 2016 року.

Керівництво ДК «Укроборонпром» відсторонило від виконання своїх обов’язків директора Львівського бронетанкового заводу Романа Тимківа на час проведення розслідування Національним антикорупційним бюро України. Обов’язки керуючого покладено на одного з заступників – Олександра Гофнара. Про це повідомили в прес-службі Концерну.




Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національного антикорупційного бюро України

довідник озброєння і військової техніки