Відновлений Уманський аеродром зустрічає майбутніх льотчиків після 25-річної перерви

Відновлений Уманський аеродром зустрічає майбутніх льотчиків після 25-річної перерви

Літаки в небі над містом, офіцери в блакитних пілотках і майбутні авіатори довгий час були невід’ємною частиною життя Умані, що на Черкащині.

Протягом 50 років тут, на військовому аеродромі, готувались і складали випускні іспити курсанти Чернігівського училища льотчиків.

Серед його випускників — більшість сучасних керівників Повітряних Сил і поважних авіаторів. На Уманському аеродромі ставав на крило командувач ПС генерал-полковник Сергій Дроздов, тут здобував перші льотні навички й начальник авіації генерал-майор Андрій Ярецький…

Та після скорочення армії на початку 90-х минулого століття військових авіаторів у місті не стало. Пізніше в Умані було створено авіаційну комендатуру, але про поновлення приймання на летовищі курсантів довгий час не йшлося. Аж до 2017 року. Днями, після 25-річної перерви, Уманський аеродром знову зустріне понад два десятки третьокурсників льотного вишу.

Читати також: Авіаційній державі потрібні аеродроми

Підготувати летовище до прийому курсантів із ХНУПС було непросто. Востаннє більш-менш серйозний ремонт злітної смуги, коли частково замінювали штучне покриття, відбувався ще в минулому столітті. За часів незалежності ремонтні роботи на аеродромі взагалі не проводилися.

На аеродромі замінили частину плит на злітно-посадковій смузі. Видалили старі шви на злітці, залили проміжки між плитами спеціальною герметичною сумішшю. Відновили подачу води. Під’єднати летовище до центральної системи водопостачання міста було непросто. Довелося прокласти труби на десять кілометрів. Наразі працюють над відновленням теплопостачання.

Відремонтували командно-диспетчерську вежу, їдальню, клас підготовки до польотів, кімнати відпочинку та приміщення, у яких відбуватиметься контроль над польотами…

Заступник командувача Повітряних Сил із логістики, генерал-майор Віктор Кириченко:

«Днями завершила роботу спільна комісія Повітряних Сил і Харківського національного університету Повітряних Сил. Перевіряли готовність аеродрому, інфраструктури, злітно-посадкової смуги. Висновок: «Готовий!»

Відповідно до рішення командувача ПС наприкінці липня на території Уманського аеродрому розпочнеться підготовка курсантів, тож можна впевнено сказати, що він повертається до життя.

Обсяг зробленого чималий: замінено близько 300 плит, використано 60 тонн бетоносуміші РБГ, підведено воду, відновлено електрозабезпечення, розгорнуто системи радіотехнічного забезпечення, обладнано шість класів для курсантів, сформовано автомобільний парк».



Використані джерела: Народна армія