Темпи набору контрактників майже втричі гірші ніж торік

Ukrainian Military Pages

З початку цього року на військову службу за контрактом до Збройних Сил України прийнято понад 17 тисяч осіб, у тому числі 1200 офіцерів.

Про це, під час брифінгу 18 серпня, повідомив речник Міністерства оборони України.

«З початку цього року на військову службу за контрактом прийнято понад 17 тисяч осіб, у тому числі 1200 офіцерів. Загалом кількість військовослужбовців за контрактом у Збройних Силах України становить понад 120 тисяч осіб.»

В той же час, рік тому, під час брифінгу 16 серпня 2016 року, генерал-майор Володимир Талалай повідомив, що за аналогічний період минулого року на військову службу за контрактом було прийнято близько 45 тисяч осіб.

«З початку 2016 року на військову службу за контрактом до Збройних Сил України прийнято близько 45 тисяч осіб, у тому числі близько 5 тисяч офіцерів.»

Відповідно темпи набору контрактників до ЗСУ цього року на 62% нижчі ніж минулого року (на 28 тисяч осіб). І наразі ці показники трохи перебільшують кількість осіб прийнятих на військову службу за контрактом за весь 2015 рік – близько 16 тисяч. Показники набору офіцерів ще гірші – 1200 проти 5 тисяч у 2016-му. Що може бути однією з причин проведення цього року призову офіцерів запасу після військових кафедр, черговий такий призов очікується вже у вересні.

Якщо у 2016 році кількість військовослужбовців за контрактом щомісяця збільшувалась в середньому на 6 тисяч осіб, то цього року лише трохи більше двох тисяч щомісяця.

Нагадаємо, що у 2016 році значному збільшенню показників прийому на контракту службу сприяло різке підвищення грошового забезпечення 1 січня 2016 року (з 2300 до 7000 грн для рядового солдата). Але на сьогодні такий рівень грошового забезпечення вже не є достатньо привабливим для кандидатів та відповідно військова служба стримко втрачає конкурентні можливості на ринку праці.

Міністерство оборони намагається втримати падіння кількості бажаючих укласти контракт (та утримати на службі тих у кого контракти закінчуються) незначним (від 300 до 1800 грн) підвищенням додаткових виплат окремим категоріям військовослужбовців, зокрема сержантам, військовослужбовцям ВДВ, ССпО, морської піхоти та підвищенням розмірів надбавки за виконання бойових завдань.