На Львівщині визначили кращий розвідувальний взвод Збройних Сил України

навчальний центр розвідки

На базі 49-го окремого навчального розвідувального батальйону 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ відбулося нагородження учасників змагань серед розвідувальних підрозділів ЗС України.

Упродовж трьох діб близько 80 військовослужбовців команд розвідувальних підрозділів Сухопутних військ, Військово-Морських Сил та Високомобільних десантних військ Збройних Сил України змагалися за право називатися кращими у мистецтві розвідки.

Зі слів начальника Управління розвідки — заступника начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗС України полковника Миколи Постольника, у такому форматі змагання серед розвідників проходять вперше. До цього в змаганнях розвідників брали участь ще й бійці груп спеціального призначення, які нині увійшли до нещодавно створених у структурі ЗС України Сил спеціальних операцій.

За словами офіцера, оскільки такі змагання проводяться уперше, то й перелік завдань для груп розвідників був переосмислений та опрацьований із урахуванням бойового досвіду, набутого, зокрема, й в районі проведення АТО.

Один з таких «сюрпризів» від організаторів очікував на учасників у перший же день. Завдання полягало у подоланні смуги перешкод довжиною у 380 метрів. Особливістю цієї ділянки є те, що вона поєднує у собі елементи класичної стежки розвідника, навчально-тренувального комплексу психологічної підготовки та, власне, смуги перешкод: рови й завали з дерев, ями з вогнем та підземні комунікації, імітація зруйнованих будівель, елементи верхолазної підготовки, виконання прийомів тактичної медицини, застосування й метання холодної зброї. Пересування відбувається двійками, де бійці страхують один-одного і контролюють простір навколо себе.

— Долати смугу було важко, — розповідає один з бійців-розвідників 32-річний киянин Андрій. — У пункті постійної дислокації ми не маємо такої смуги. Тому пройти цей етап вдалося лише завдяки хорошій фізичній формі.

Організатори змагань розповіли, що за три дні усі розвід групи мали виконати десять обов’язкових елементів програми змагань. Серед них: рух за азимутами, прохід групи через лінію бойового зіткнення, марш-кидок, подолання мінного поля, виконання завдань з тактичної медицини, здійснення пошуку визначеного об’єкту на площі близько 50 квадратних кілометрів, форсування водних перешкод, корегування артилерії, виконання стрілецьких вправ тощо. До слова, весь цей час розвідникам протидіяв спеціальний загін, призначений для виявлення розвідгруп. «Полювання» було майже справжнім, а групи, які були виявлені, отримали штрафні бали і, фактично, втрачали шанс на перемогу.

Перемога і право називатись найкращим розвідувальним взводом Збройних Сил України у 2017 році дісталась взводу одеської Військової академії. Друге місце - розвідникам 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ ЗС України. Третіми стали бійці розвідувального взводу 131-го окремого розвідувального батальйону ОК «Південь» Сухопутних військ ЗС України.

Ukrainian Military Pages

Окрім почесних кубків та грамот, взводи-переможці отримали грошові сертифікати. За 1 місце — 50 тисяч гривень, за 2 місце — 25 тисяч гривень і за 3 місце — 10 тисяч.

Кубок, грамоту та сертифікат «За волю до перемоги під час проведення змагань» отримали розвідники 17 окремої танкової бригади ОК «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України.

— Учасники показали дійсно високі результати. Це стосується не лише трійки команд-лідерів, але й решти учасників. Ми ретельно аналізували проходження кожного етапу командами. І визначили кращого у кожній номінації. Передовий досвід кожної групи побачено і буде враховано у програмі майбутньої підготовки розвідників, — зазначив начальник Управління розвідки — заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗС України полковник Микола Постольник.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національної академії сухопутних військ