Чотири нові бронекатери типу «Гюрза-М» будуть включені до бойового складу флоту до 6 грудня

Ukrainian Military Pages

Як відомо, до Одеси вже прибули чотири нові малі броньовані артилерійські катери (МБАК), що були побудовані для ВМСУ київським заводом «Кузня на Рибальському».

Перед початком державних випробувань їх оглянув командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. Він наголосив, що завершення будівництва катерів, це перший крок до відновлення спроможностей виду Збройних Сил.

— Будуть проведені заходи державного випробування цих чотирьох катерів, також ми плануємо їх ввести у стрій до 6 грудня, і я впевнений, що завдання будуть виконані відповідно до програм випробувань та своєчасно, - повідомив командувач.

Ukrainian Military Pages

Виробником корпусів катерів та більшості комплектуючих є ПрАТ «Завод "Кузня на Рибальському"».

— Скажіть, яке ще підприємство у суднобудівній галузі зараз в державі працює? - Миколаївські заводи практично всі стоять, або накладені штрафні санкції, або йдуть кримінальні провадження, або знаходяться на грані банкрутства. Той же самий Завод ім. 61 комунара, який входить «Укроборонпрому», три роки не може відремонтувати десантний корабель «Сватове»... А тут, виробник своєчасно поставляє продукцію, всі зауваження які виникають під час експлуатації, під час ходових і швартових випробувань, державних [випробувань], вони швидко коригуються і швидко приймаються рішення, - наголосив віце-адмірал Ігор Воронченко.

Ukrainian Military Pages

Ігор Воронченко також додав, що серія катерів цього проекту буде продовжена, а також паралельно впроваджуватимуться й інші заходи з нарощення можливостей ВМС.

— Уже закладені десантно-штурмові катери типу «Кентавр»... ну і майбутнім часом, а це може бути на початку наступного місяця, буде вже анонсований і представлений проект - ескізний проект ракетного катера «Лань», - проінформував він.

Командувач також висловив впевненість, що в 2019 році потенціал ВМС буде піднятий на більш вищий рівень, який дозволить гарантовано відбивати усі загрози з морського напрямку від східного сусіда.

Нагадаємо, що раніше Командуванням ВМС повідомлялось, що у найближчі чотири роки ядром надводних сил Військово-Морських Сил повинні стати три основних типи платформ: пошуково-ударні (протикорабельні ракети, торпеди, артилерія, ПЗРК), патрульно-рейдові (багатоцільові, артилерія до 30-мм, ПТРК, ПЗРК) і протимінні, здатні виконувати завдання всіх типів морських операцій в прибережній зоні згідно Морської доктрини НАТО AJP-3.1

Читати також: Москітний флот і перспективи розвитку ВМСУ як варіант асиметричної відповіді силам агресора



довідник озброєння і військової техніки