На полігонах та навчальних центрах ЗСУ можуть з'явитися рекреаційні центри натівського зразку

Ukrainian Military Pages

У складі стаціонарних табірних містечок, що зараз будуються у навчальних частинах, можуть з'явитися центри для відпочинку військовослужбовців за зразком подібних центрів військових баз армії США.

Про це повідомив радник Міністра оборони Юрій Бірюков на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що цього року почали будувати стаціонарні бригадні табірні містечка на території 235-го центру підготовки «Широкий Лан» та 239-го полігону (смт. Черкаське), а також продовжували будувати табір такого класу у Старичах.

Мета проекту полегшення життя військовослужбовців за контрактом бойових бригад (резервістів призваних на збори), які перебувають на полігонах з метою бойової підготовки.

Ukrainian Military Pages

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, існуючі полігони лише забезпечують бойову підготовку, в той час як морально-психологічна складова замінена «пафосним» стінним друком, підшивкою газет та буклетами від неурядових організацій. Це призводить до того, що військовослужбовець який завантажений бойовою підготовкою, вільний час присвячує деструктивним діям, зокрема вживанню алкогольних напоїв та «пошуку пригод».

Відсутність місця для морально-психологічного розвантаження несе в собі компенсацію в агресії, порушенні дисципліни та інших діях, які не мають нічого спільного із підготовкою до бойових дій.

Ukrainian Military Pages

Концепція будівництва рекреаційних центрів, передбачає створення чотирьох ідентичних центрів (баз) у складі стаціонарного бригадного табірного містечка. Три центри (бази) обслуговують три лінійні підрозділи бригади, четвертий - решту підрозділів.

Центри планується розміщувати у одноповерхових будівлях з великою критою верандою, які забезпечені необхідним інвентарем, електроживленням, доступом до мережі Інтернет та ін. Військовослужбовці, відвідуючи такі центри у вільний від занять час, зможуть безкоштовно отримати спектр послуг, морально і матеріально наближаючих їх до «нормального життя».

Ukrainian Military Pages

Так, в американських рекреаційних центрах (зонах) військових баз, які взяті за зразок, у військовослужбовців є можливість скористатися інтернетом, подивитись телевізор, пограти у Playstation, більярд, настільний теніс чи щось інше, приготувати барбекю чи хотдоги тощо.