Торік збори пройшли 10 тисяч резервістів, цьогоріч викличуть 20 тисяч

Торік збори пройшли 10 тисяч резервістів, цьогоріч викличуть 20 тисяч

Сьогодні у Збройних Силах України створена цілісна структура військового резерву. Насамперед це оперативний резерв першої черги, нині він становить понад 130 тисяч осіб

Служба у військовому резерві не є новою для українських Збройних Сил, її запровадили ще 2006 року. Добровольці укладали контракти з командирами військових частин, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час практичних навчань та тренувань.

Та популярною ця служба в ті роки так й не стала. До початку антитерористичної операції на Сході України у Збройних Силах було трохи більше двох тисяч резервістів.

Та навіть при цьому вони змогли відразу посилити бойові частини Збройних Сил України. Адже їм, на відміну від мобілізованих, не потрібно було багато часу, щоб «стати до строю». Головною перевагою резервістів стало те, що всі вони були добровольцями і відразу ж знайшли своє місце у лавах частин і підрозділів українського війська. З початком АТО службі в резерві почали приділяти значно більше уваги.

На сьогодні у Збройних Силах України створена цілісна структура військового резерву. Насамперед це оперативний резерв першої черги, яким посилюються саме бойові частини. Сьогодні він становить понад 130 тисяч осіб. Зараз до нього, на відміну від попередніх років, зараховуються всі військовослужбовці, які звільняються з військової служби (раніше це були тільки мобілізовані та строковики).

Також є оперативний резерв другої черги. Він призначається для комплектування нових резервних бригад. Окрім того, за рахунок оперативного резерву другої черги комплектується керівний склад військових частин та підрозділів територіальної оборони.

— Минулого року масштабні навчальні збори пройшли близько 10 тисяч резервістів у складі 12 бойових бригад під час відновлення їхньої боєздатності на військових полігонах, — розповів начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗС України полковник Михайло Щербина. — Сьогодні ми продовжуємо проводити активні заходи з підготовки резервістів. Зокрема, збільшено кількість оперативного резерву, який залучається до навчань. До кінця цього року до зборів буде залучено понад 20 тисяч резервістів у складі всіх бойових бригад Збройних Сил України.

Ukrainian Military Pages

Також цього року збільшено тривалість підготовки резервістів з 15 діб до 30. Із них 15 днів відводиться на індивідуальну підготовку: сержантів та рядових — у навчальних центрах, офіцерів — на курсах підвищення кваліфікації при військових вишах.

— Тут маю наголосити, що підготовка в навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах нині є більш якісною та ґрунтовною, ніж у попередні роки. Адже більшість інструкторів та викладачів мають бойовий досвід, — продовжує офіцер.

Решту ж часу відведено на колективну підготовку вже у складі підрозділів під час бойового злагодження бригад.

На збори до кожної із бригад залучається одночасно понад 1000 резервістів. Одразу по прибутті до військової частини вони приступають до бойового злагодження у складі відділень та взводів. Підготовку резервісти проходять у складі штатного підрозділу, переважно того, де вони служили раніше, разом зі своїми співслужбовцями, на «своїй» бойовій машині. Це дозволяє у випадку проведення мобілізації сформувати підрозділи з уже підготовлених військовослужбовців, які попередньо пройшли бойове злагодження.

Завершуються збори проведенням бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою, в яких беруть участь підрозділи, екіпажі, сформовані як із діючих військовослужбовців, так і резервістів.

Ukrainian Military Pages

Треба сказати, що резервістів наказом Генерального штабу заборонено під час зборів залучати до несення служби в нарядах, господарчих роботах тощо. Ніяких стройових вишколів та лекцій. Тільки активна, практична бойова підготовка «в полі».

За визначенням, виклик резервістів військового оперативного резерву першої черги на військову службу під час мобілізації здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначено — одна доба. Тобто резервіст зобов’язаний прибути до своєї військової частини протягом 24 годин.

— На відміну від попередніх років, сьогодні суттєву допомогу резервістам у прибутті до військових частин надають військкомати, — говорить полковник Михайло Щербина. — Якщо відстань до пункту зборів більше 500 кілометрів, то військові комісаріати замовляють квитки на поїзд, якщо ж менше, то доставляють резервістів автобусами. Тож людині вже не треба перейматися, як дістатися до бригади.

Сьогодні також ведеться активна робота щодо укладання контрактів з резервістами. Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.

Цього року дещо збільшено і грошові виплати резервістам, які перебувають на зборах — від 3 000 до 4 500 грн, а в кінці року вони отримують ще й винагороду від 1 600 до 3 100 грн у залежності від військового звання. За кожним працюючим зберігається робоче місце та заробітна плата на період навчань, а непрацюючим резервістам виплачується допомога у розмірі понад 1600 грн.

Нині у Верховній Раді України знаходиться законопроект, яким передбачено значне розширення пільг для резервістів. Це, зокрема, приведення виплат резервістам за прослужений час до рівня грошового забезпечення діючих військовослужбовців, кращі умови медичного забезпечення, пільгове здобуття вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії тощо. Адже дуже важливо не втратити підготовлених військовослужбовців, які звільняються зі служби і брали безпосередню участь у бойових діях.



Використані джерела:
Народна армія