ДОЗ: у війська надійде ще більше протитанкових ракетних комплексів «Стугна» і «Корсар»

Ukrainian Military Pages

Постачання нового протитанкового озброєння розробки ДКБ «Луч» – ПТРК «Стугна» і «Корсар» у рамках державного оборонного замовлення розпочнуть уже цього року.

Повідомляє прес-служба підприємства розробника із посиланням на Секретаря РНБО України Олександра Турчинова.

— Учора Кабінет Міністрів вніс зміни в Держоборонзамовлення, і вони стосуються закупівель «Стугни» і «Корсара», – повідомив Турчинов.

Нагадаємо, що легкий переносний ракетний комплекс «Корсар», був нещодавно прийнятий на озброєння Збройних Сил України, відповідним наказом Міністерства оборони. Окрім того, КБ «Луч» вже достроково виготовило та поставило до Збройних Сил України більше 50 ракет до «Корсару» разом із визначеною замовником кількістю пускових установок.

«Корсар» дозволяє вести вогонь на дистанції 2,5 км, а наведення ракети здійснюється за допомогою лазерного променю. Однією із головних особливостей цього комплексу є габарити, які дозволяють його переносити та вести вогонь «з плеча», без застосування додаткових пристроїв. КБ «Луч» для «Корсару» розробило дві керовані ракети: РК-3К та РК-3ОФ.

РК-3К оснащена тандемною кумулятивною бойовою частиною, яка призначена для ураження сучасних броньованих нерухомих і рухомих об’єктів, які мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, у тому числі з динамічним захистом, а також завислих вертольотів. Ця ракета забезпечує бронепробиття за динамічним захистом не менше 550 мм.

РК-3ОФ оснащена осколково-фугасною бойовою частиною з ударним ядром та призначена для ураження легкоброньованих об’єктів, споруджень польового типу (ДОТ, ДЗОТ) і живої сили. У ході випробувань було досягнуто наскрізне пробиття бронеплити товщиною 50 мм.

Переносний протитанковий ракетний комплекс «Стугна-П» прийнятий на озброєння ЗС України в 2011 році. Але перші десять пускових ПТРК «Стугна-П» і 75 ракет армія отримала лише в липні 2014. ПТРК «Стугна-П», зокрема, застосовувався при обороні Донецького аеропорту.

Читати також: Українська ракета Р-2С завершила сертифікацію за стандартами НАТО

Комплекс комплектується ракетами калібру 130 мм в транспортно-пускових контейнерах з тандемними кумулятивними (РК-2С) та осколково-фугасними (РК-2ОФ) бойовими частинами. ПТРК «Стугна-П» дозволяє вести вогонь до 5000 м, ракета РК-2С забезпечує бронепробиття не менше 800 мм за динамічним захистом.

У 2015 та 2016 роках, згідно державного оборонного замовлення, КБ «Луч» поставило для Збройних Сил та Національної гвардії по декілька сот ракет РК-2С.


довідник озброєння і військової техніки