Компанія Remontowa Shipbuilding представить у Києві найновіший польський військовий корабель

Kormoran II Ukrainian Military Pages

Відділ сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща у Києві запрошує відвідати стенд Відділу під час міжнародної виставки оборонної промисловості «Зброя та безпека 2017», яка відбудеться 10-13 жовтня 2017 р. у Києві (№ стенду: 3-A51).

На стенді Відділу можна буде зокрема ознайомитися з пропозиціями та інформаційними матеріалами польських компаній Remontowa Shipbuilding, Advanced Protection Systems, H.Cegielski-Poznań, Future Processing, Plastics, Wtórplast, Etronika, Ancora, Agencja Lotnicza Altair та інших.

Компанія Remontowa Shipbuilding представить модель спроектованого та побудованого нею найновішого польського військового корабля – винищувача мін «Корморан II».

Kormoran II Ukrainian Military Pages

Договір на створення прототипу винищувача мін модель 258 «Корморан II» було офіційно підписано 23 вересня 2013 року на території військового порту «Оксивє» у м. Гдиня між Інспекторатом з озброєнь Міністерства оборони Республіки Польща та польським консорціумом, який очолює судноверфь АТ «Remontowa Shipbuilding» (м. Гданськ), а також «Осередок досліджень і розвитку Морського технологічного центру» у м. Гдиня та АТ «Судноверфь Військово-Морських Сил».

Проект тральщика було розроблено проектним бюро «Remontowa Marine Design & Consulting», яке входить до складу фінансової групи Remontowa Holding. У травні 2014 року були завершені модельні випробування корабля.

Побудова корпусу з немагнітної сталі відбувалася у сучасному та спеціально обладнаному для таких цілей ангарі, що дало змогу зберегти відповідні параметри.

4 вересня 2015 року відбувся урочистий спуск на воду і хрещення тральщика «ОРП Корморан». До липня 2016 року тривали роботи з оснащення корабля системами озброєння та навігаційними системами.

2016 року було завершено етап попередніх досліджень, під час яких були перевірені усі системи корабля. На сьогоднішній день, Замовником проводяться кваліфікаційні випробування судна. Після їх завершення корабель буде готовий розпочати службу під біло-червоним прапором.

Призначенням корабля «КОРМОРАН» є як пошук і знищення морських мін у водах польської економічної зони, так і у складі тактичних груп на Балтійському та Північному морях, a також виконання інших завдань Замовника. Конструкція судна завдяки судновим крильчастим рушіям, які рухаються за допомогою двигунів внутрішнього згоряння, забезпечує зниження рівнів фізичних полів та має високі маневрені характеристики.

Команда тральщика складається з 45 осіб. У випадку необхідності, судно може взяти додатково на борт команду з 6 водолазів-мінерів.

Корабель може розвивати швидкість до 15 вузлів.

«ОРП Корморан» оснащений сучасною системою керування озброєнням SCOT. Дана система забезпечує ефективне керування судном та виконання покладених на нього завдань.

Систему інтегровано «Осередком досліджень і розвитку Морського технологічного центру» у м. Гдиня, який входить в склад консорціуму.

Корабель оснащено підводними плавзасобами чотирьох типів. Призначення двох з них – це виявлення, локалізація та класифікація морських мін. Інші два типи виготовлені «Центром морських військових технологій Гданського політехнічного університету» для ідентифікації та знищення мін.

Kormoran II Ukrainian Military Pages

Рушійну систему корабля 258 моделі за своєю функціональністю можна поділити на два типи:

  1. Головні двигуни – дизельні двигуни використовуються у щоденній роботі судна, коли пріоритетом є швидкість та економія, а не зниження рівнів фізичних полів.
  2. Допоміжні двигуни – так званий «тихий хід», використовуються електричні двигуни під час бойових дій та пошуку і встановлення мін, коли головним завдання є зниження рівнів фізичних полів судна.

Корабель оснащено інтегрованою системою управління приводами.

В залежності від виконуваного у даний час кораблем завдання, обираються відповідні виконавчі пристрої, змінюються параметри двигунів та рушіїв, вмикається або вимикається підрулюючий пристрій, активується система Динамічного Позиціонування.

Вмонтовані рушії за підтримки підрулюючого пристрою забезпечують дуже високу маневреність судна, що дозволяє кораблю здійснити розворот на 360° на одному місці.

Kormoran II Ukrainian Military Pages

Тактико-технічні характеристики
Загальні кораблебудівні характеристики:
Довжина, максимальна: 58,50 м
Ширина, максимальна: 10,30 м
Осадка: 2,70 м
Висота борту: 4,70 м
Висота до носової палуби: 6,40 м
Водотоннажність,повна: 850 т
Екіпаж: 45 осіб (+ 6 водолазів додатково)

Енергетична установка та швидкість:
2 головні двигуни потужністю 1000 кВт
2 суднові крильчасті рушії потужністю 1000 кВт
2 допоміжні двигуни (т.зв. «тихий хід»)потужністю 99 кВт
Максимальна швидкість: до 15 вузлів
Дальність плавання: не менше 2500 м.миль



Використані джерела:
За інформацією Відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща у Києві

довідник озброєння і військової техніки