Пористі енергопоглинаючі елементи з порошків алюмінію та сплавів для протимінного захисту ББМ

О.В.Бондаренко, М.В.Приходько, С.П.Бісик, Л.С.Давидовський, О.І.Загреба, В.М.Дегтяренко
Ukrainian Military Pages

Для забезпечення ефективного захисту екіпажу та десанту від травм при підриві бойової броньованої машини (ББМ) на мінно-вибуховому пристрої в конструкції захисних протимінних екранів та сидінь необхідно використовувати енергопоглинаючі елементи. Форма і розміри цих елементів залежать від їх призначення і місця розташування.

В сидіннях це можуть бути циліндричні або призматичні стержні, в захисних протимінних екранах – призматичні деталі завтовшки 50…150 мм з різними розмірами в плані. Одним з найбільш перспективних варіантів є виготовлення енергопоглинаючих елементів з пористого алюмінію або алюмінієвих сплавів.

Читати також: Особливості конструкції протимінних сидінь ББМ з врахуванням ергономічного фактору

Пористі матеріали на основі алюмінію можуть бути отримані введенням у розплав гідридів металів, продуванням розплаву воднем або повітрям та методами порошкової металургії. Виготовлення енергопоглинаючих елементів методами порошкової металургії має ту перевагу, що порошки алюмінію та його сплавів, отримані диспергуванням розплавів водою, безпечні при зберіганні, транспортуванні та переробці, а вироби з них мають відкриту пористість, високу вогнестійкість та корозійну стійкість.

Насипна щільність диспергованих водою порошків складає 25% від теоретичної щільності металу. Спікання вільно насипаного у форму порошку дозволяє отримати брикет з відкритою пористістю дол. 75%. Для підвищення пластичних властивостей брикету порошок пресують, а потім спікають. При тиску пресування 100 МПа досягається щільність брикету 65…75% від теоретичної, що відповідає пористості 25…35%. Для збільшення пористості порошок алюмінію або алюмінієвого сплаву змішують з речовиною, яка газифікується при температурі спікання (близько 600 ˚С). В результаті стає можливим отримати брикет з відкритою пористістю від 25% до 85…90%.

Максимальні габарити брикетів, які можуть бути виготовлені на тому чи іншому пресі, визначаються необхідним тиском пресування і висотою робочого простору преса. Невеликі значення необхідного тиску пресування дозволяють використовувати малопотужні преси із зусиллям 0,5…1,6 МН.

Малі розміри енергопоглинаючих елементів дозволяють спікати пористі брикети для них в невеликих печах з окиснювальною атмосферою. Таке обладнання широко розповсюджене не тільки на достатньо великих промислових підприємствах, але й у науково-дослідних організаціях та ремонтних майстернях. Для пресування металовиробів з різною пористістю підходять порошки алюмінію та його сплавів з розмірами часток 50…250 мкм.

Обсяги дослідно-промислового виробництва таких порошків в Україні можуть сягати 2…3 тонн на рік. Для їх виготовлення можуть бути використані як первинний алюміній та лігатури, так і вторинні алюмінієві сплави. Таким чином для освоєння виробництва енергопоглинаючих елементів для протимінного захисту ББМ з порошків алюмінію в Україні наявна необхідна виробнича та сировинна база.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram
Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 11-12 травня 2017 р.)

довідник озброєння і військової техніки