РФ з 2014 року агресивно порушує повітряний простір України, — звіт волонтерів

БпЛА Орлан-10 Ukrainian Military Pages

Російська Федерація періодично агресивно порушує повітряний простір України, запускаючи розвідувальні безпілотні літальні апарати (БПЛА) над українською територією.

7 типів російських БПЛА

За період 2014-2017 років волонтери InformNapalm зібрали інформацію і докази використання РФ проти України щонайменше 7 типів російських БПЛА. Серед них безпілотники: Гранат-1, Гранат-2, Форпост, Елерон-3СВ, Застава, Тахіон та Орлан-10. Остання модифікація в списку доказів зустрічається найчастіше. Адже спектр застосування російського багатофункціонального безпілотного комплексу Орлан-10 доволі широкий. Він не тільки може вести розвідку об’єктів та місцевості, а й може входити до складу комплексу РЕБ РБ-341В «Леєр-3» Збройних сил РФ для подавлення наземних засобів зв’язку. Комплекс також не раз фіксували на окупованій території Донбасу.

Логи маршрутів

Волонтери команди “Армія SOS” ексклюзивно надали нові докази численних порушень повітряного простору України Російською Федерацією. Звіт волонтерів ґрунтується на дешифровці інформації з флеш-накопичувача російського БПЛА Орлан-10 (бортовий № 10332).

Ukrainian Military Pages

Цей борт 6 листопада 2016 року впав неподалік від населеного пункту Мелекіне Первомайського району Донецької області в акваторії Азовського моря. Логи польотів безпілотника свідчать, що він не раз проводив розвідку української території, починаючи з 2014 року.

Аналіз логів польотів

Згідно зі звітом, російський БПЛА активно використовувався починаючи з операції по захопленню Криму. Також він здійснював розвідувальні польоти в районі українських населених пунктів Бердянське, Виноградне, Калинівка, Лебединське, Маріуполь, Покровське, Приморське, Піонерське, Сопине, Сартана, Саханка, Талаківка, Широкине.

Запускали БПЛА з точок в окупованому Криму, а також з військових полігонів РФ у Краснодарському краї та Волгоградській області Росії.

Дивіться також інфографіку на основі бази даних розслідувань InformNapalm. Графіка також доступна англійською мовою (in English).

Російська техніка


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram

ua en
Використані джерела:
InformNapalm

Техніка російських окупантів на Донбасі