Держприкордонслужба отримала чергові п'ять безпілотних авіаційних комплексів «Spectator-M»

Ukrainian Military Pages

Вчора, 20 грудня, Державна прикордонна служба України отримала 5 безпілотних авіаційних комплексів «Spectator-M», які закуплені прикордонним відомством в рамках Державного оборонного замовлення.

До складу цих авіаційних комплексів вітчизняного виробництва входить 15 безпілотних літальних апаратів, які оснащені цифровими захищеними каналами зв’язку та модернізованим моніторинговим обладнанням.

Вже у січні 2018 року екіпажі на полігоні відпрацьовуватимуть бойове злагодження і після його закінчення виконуватимуть завдання повітряної розвідки.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Комплекси «Spectator-M» вже активно використовуються прикордонною службою, так, заходи повітряний моніторинг державного кордону та контрольованих прикордонних районів здійснюються зовнішніми екіпажами БпАК Львівського, Мукачівського, Подільського, Луцького прикордонних загонів, 10 мобільного прикордонного загону «Дозор» та Навчального центру ДПСУ.

Досвід останніх років однозначно вимагає широкого використання безпілотних авіаційних систем в охороні державного кордону для виконання більшого спектру завдань. ДПСУ вже отримала 7 безпілотних авіаційних комплексів, а це загалом 21 БпЛА.

Крім того, прикордонна авіація активно використовує легкі патрульні літаки «Diamond». Як стверджують у ДПСУ, за 5 років експлуатації (близько 3000 годин нальоту) літаків DA42MNG тільки на авіаційному пальному зекономлено кошти, що еквівалентні вартості їх закупівлі.

Нагадаємо також, що наказом Міністра оборони України № 644 від 05.12.2017, безпілотні авіаційні комплекси БПАК-МП-1/003 «Spectator-M» допущено до експлуатації у Збройних Силах України на особливий період.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Державної прикордонної служби України dpsu.gov.ua