До експлуатації у ЗС України допущені БпАК ASU-1 «Валькірія», «Hawk», «UA-БЕТА», «Spectator-M»

Ukrainian Military Pages БпЛА зі складу БпАК ASU-1 «Валькірія», фото © UA Teсhnology

Наказами Міністра оборони України від 5 грудня 2017 року до експлуатації у ЗСУ на особливий період допущені чотири безпілотні авіаційні комплекси, які пройшли відповідні випробування.

Це, зокрема ASU-1 «Валькірія» розроблений ТОВ «Авіаційні системи України», БпАК «Hawk» розроблений ТОВ «НВП «Українські авіаційні системи», БпАК «UA-БЕТА» розробки ТОВ «UA Teсhnology» та БПАК-МП-1/003 «Spectator-M», що розроблений ВАТ «Меридіан» імені С.П. Корольова та є подальшим розвитком комплексу БПАК-МП-1 «Spectator».

Допуск до експлуатації здійснений згідно Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції, що затверджений ПКМУ від 25.02.2015 №345.

Після закінчення умов особливого періоду Міністерство оборони, відповідно до Порядку, повинно прийняти рішення про зняття з експлуатації цих комплексів, або прийняття їх на озброєння в установленому порядку.

Читати також: [ОВТ] допущено до експлуатації в ЗСУ

Навчання фахівців, що будуть експлуатувати зазначені безпілотні авіаційні комплекси, буде здійснено на базі підприємств-розробників із подальшої підготовкою у Житомирському військовому інституті ім. С.П. Корольова.

Всі БпАК оснащені електричними двигунами, мають злітну вагу в діапазоні 3,5-7,0 кг, тактичний радіус дії до 20-55 км. Більш детально про призначення комплексів, їх тактико-технічні та експлуатаційні характеристики Ukrainian Military Pages розповість у наступних публікаціях, які також поповнять довідник з озброєння і військової техніки сайту.

Варто зазначити, що безпілотний авіаційний комплекс «Spectator-M», вже використовується Державною прикордонною службою України для охорони державного кордону.

Нагадаємо також, що нещодавно завершилися відбулися успішні випробування безпілотника ударної дії у складі РУК «Сокіл», а також здійснив свій перший демонстраційний політ БпЛА оперативно-тактичного рівня «Горлиця», що розробляється ДП «Антонов».


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram


довідник озброєння і військової техніки