Морська піхота України сьогодні: завдання та структурні трансформації

Ukrainian Military Pages

Морська піхота Військово-Морських Сил ЗС України – рід військ який призначений для дій у морських (повітряних) десантах, ведення наступального бою на морському узбережжі, оборони військово-морських баз, ділянок узбережжя й важливих берегових об'єктів.

Після розпаду СРСР і отримання Україною статусу незалежної держави почався важкий і хворобливий процес утворення власних Збройних Сил і Військово-Морських Сил. У цей період і був закладений фундамент для створення Морської піхоти України.

Початком створення Морської піхоти України прийнято вважати 22 лютого 1992 року. Саме цього дня 880-й окремий батальйон морської піхоти, що дислокується в Севастополі, яким командував майор Віталій Рожманов присягнув на вірність українському народові.

Примітний факт що підтверджує згуртованість колективів морської піхоти - сержанти і матроси, які були призвані на службу з Російської Федерації, побажали залишитися дослужити строкову службу у складі батальйону, не дивлячись на те, що батальйон став українською частиною, про що і підписали відповідні заяви.

У той же час був виданий наказ Міністра оборони України про зарахування 880-го окремого батальйону морської піхоти до складу Збройних Сил України. Проте командування Чорноморського флоту після доповіді в Москву зробило все, щоб не допустити перехід Морських піхотинців під юрисдикцію України. Командир батальйону і його заступники були звільнені із займаних посад, батальйон був розформований, а особовий склад переведений в інші військові частини.

1 липня 1993 року, після створення Військово-Морських Сил України, в Севастополі був сформований 1-й окремий батальйон морської піхоти, до якого були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту. Саме вони збили міцний кістяк, принесли з собою і в подальшому розвивали і зміцнювали дух і військові традиції, властиві тільки цьому елітному роду військ.

З метою забезпечення високого рівня боєздатності і бойової готовності 1-го окремого батальйону морської піхоти, відбір особового складу строкової служби для його комплектування проводився переважно серед солдатів і сержантів частин і підрозділів Аеромобільних військ.

Відбору кандидатів передувало психологічне тестування, перевірка рівня фізичної підготовленості кандидатів, моральні і ділові якості майбутніх морських піхотинців, а також стан військової дисципліни.

Наступним кроком на шляху розвитку стало формування під Феодосією 41-го окремого батальйону морської піхоти. Сталося це 1 вересня 1993 року, а вже 20 вересня, згідно з директивою начальника Генерального штабу Збройних Сил України, почалося формування управління 4-ої окремої бригади морської піхоти Військово-Морських Сил України.

З 1995 року по 1999 рік 4 обрмп входила до складу Національної Гвардії України (НГУ – розформована в грудні 1999 року). Після передачі у Військово-Морські Сили України штат не змінювався.

Ukrainian Military Pages Багатонаціональні навчання «Кооперейтив оспрей-96» в рамках програми НАТО «Партнерство за ради мира», на базі 6-го полка 2-ї дивизії морскої піхоти США в Форті Кемп Лежум, Північна Каролина. Від України у маневрах приймав участь взвод морської піхоти Національної гвардії під командуванням лейтенанта Валерія Оберемка. 14 - 31 серпня 1996 року

На початку 2004 року бригада була розформована. З підрозділів морської піхоти залишився лише 1 окремий батальйон морської піхоти (1 обмп) який дислокувався у м. Феодосія Автономної Республіки Крим.

У грудні 2013 року 501-го окремий механізований батальйон військ берегової оборони ВМС, що дислокувався у Керчі, був переформований у 501-й окремий батальйон морської піхоти.

Формування підрозділів української морської піхоти в умовах економічної нестабільності було важким процесом. Істотну допомогу в цій нелегкій справі надавали керівники обласних і міських рад Тернополя, Львова, Броварів, Алчевська, Києва і інших міст України.

Після анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим підрозділи Військово-Морських Сил Збройних Сил України були виведені з півострову. Після виведення 36 окрема бригада берегової оборони, 1-й та 501-й окремі батальйони морської піхоти були передислоковані до м. Миколаїв.

36 окрема бригада морської піхоти була сформована в липні 2015 року на підставі Спільної Директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 15 липня 2015 року №Д-322/1/21.

Наказом командира бригади від 17 липня 2015 року №433 22 липня 2015 року було введено в дію штат 36 окремої бригади морської піхоти. 22 липня визначено Днем бригади морської піхоти відповідно до наказу командира бригади від 4 липня №1370.

З 22 липня 2015 року 36 окремій бригаді морської піхоти також підпорядковані 1-й та 501-й окремі батальйони морської піхоти.

Протягом 2017 року проведено формування 503 окремого батальйону морської піхоти.

Морська піхота України на даний час складається з окремої бригади морської піхоти та окремих батальйонів морської піхоти.

Організаційно-штатна структура батальйонів морської піхоти типова та складається з управління батальйону, 1 та 2 роти морської піхоти, десантно-штурмової роти, мінометної батареї, роти вогневої підтримки, взводу снайперів та підрозділів всебічного забезпечення.

Відмінність полягає в різниці основних ОВТ та наявності артилерійських засобів.

Ukrainian Military Pages

Морська піхота України може виконувати наступні завдання:

  • діяти у складі тактичних морських і повітряних десантів для захоплення ділянок морського узбережжя, островів, портів, пунктів базування, аеродромів та інших об’єктів на узбережжі противника; - обороняти десантно-небезпечні ділянки узбережжя Чорного та Азовського морів. Вести, стабілізаційні, рейдові, наступальні, оборонні дії та здійснювати прикриття державного кордону;
  • посилювати військово-морських бази, пункти базування, морські та річкові порти;
  • приймати участь у антитерористичних, антипіратських та миротворчих операціях на території України або за її межами.

За час існування морська піхота Військово-Морських Сил Збройних Сил України практично виконувала бойові завдання щодо оборони десантно-небезпечних ділянок узбережжя Азовського моря. Вела стабілізаційні дії, оборонні дії, приймала участь у антитерористичних, антипіратських та миротворчих операціях, а саме:

Протягом 2014-2017 рр. підрозділи морської піхоти успішно виконували бойові завдання під час участі в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей.

З вересня по жовтень 2014 року зведена РТГр морської піхоти виконувала бойові завдання з утримання лінії зіткнення та оборони в районі населеного пункту Гранітне, Донецької області.

З листопада 2014 року по березень 2015 року підрозділи морської піхоти виконувала бойові завдання з утримання лінії зіткнення та оборони населеного пункту Талаківка, Донецької області.

Також з квітня по липень 2015 року виконувались завдання з ведення протидесантної оборони ділянки морського узбережжя.

З серпня 2015 року по теперішній час військові частини та підрозділи морської піхоти виконують бойові завдання з утримання лінії зіткнення та оборони в районі м. Маріуполь, с. Широкине, с. Лебединське, с. Водяне, с. Павлопіль, с. Чермалик Донецької області.

У період з квітня по червень 2017 року морська піхота виконувала бойове завдання в районі Донецького аеропорту.

В ході виконання завдань морською піхотою було звільнено від бойовиків НЗФ, найманців та військовослужбовців збройних сил РФ населені пункти ШИРОКИНЕ та ВОДЯНЕ, Маріупольського району Донецької області.

Ukrainian Military Pages

Участь військових частин та підрозділів морської піхоти у стабілізаційних діях:

Також підрозділи морської піхоти виконують бойові завдання з охорони та оборони о.Зміїний в акваторії Чорного моря, залучені до виконання бойових завдань на адміністративному кордоні АР Крим.

За бойові заслуги, відданість присязі українському народові та присязі морського піхотинця 24 серпня 2015 року під час параду на честь святкування 24 річниці Дня незалежності України, в якому приймав участь парадний розрахунок від морської піхоти, за бойові заслуги 36-й окремій бригаді морської піхоти Президентом України було вручено Бойовий Прапор та Грамоту Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Бойовий прапор з рук Президента України Петра Порошенка отримав командир бригади морської піхоти полковник Дмитро Делятицький.

Указом Президента України від 31.03.2014 року №352/2014 16 листопада було визначено Днем морської піхоти України.

Враховуючи вище зазначене морська піхота України на сьогоднішній день являє собою приклад незламної мужності та стержнем Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

16 листопада 2015 року під час святкування Дня морської піхоти України начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем ЗС України за бойові заслуги 501 окремому батальйону морської піхоти було вручено Бойовий Прапор та Грамоту Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Бойовий прапор з рук генерала армії України Віктора Муженка отримав командир батальйону морської піхоти підполковник Сергій Баранченко.

З нагоди святкування 25-ї річниці незалежності України парадний розрахунок та колона техніки реактивного дивізіону морської піхоти прийняли участь в параді військ що відбувся на Майдані Незалежності в столиці України – місті-Герої Київ. В цей день парадний розрахунок морської піхоти демонстрував нові зразки форми одягу в рамках предметів однострою та знаків розрізнення Збройних Сил України. Символічним для морської піхоти вшанування її традицій що виявилось в чорному кольорі берету та формі беретного знаку нового зразку.

Під час відкриття параду з нагоди святкування 25-ї річниці незалежності України Петро Порошенко у своїй промові відзначив: “Хоча ми святкуємо лише 25-річчя Незалежності, насправді нам незрівнянно більше. Наступного року ми будемо відзначати сторіччя Центральної Ради та початку української національної революції ХХ століття. А потім ще через два роки – тисячу років вокняжіння Ярослава Мудрого…”

Ukrainian Military Pages

Сучасні тенденції збройних конфліктів та вектор держави вимагають від морської піхоти під час виконання завдань сумісності з підрозділами НАТО.

Підрозділи окремої бригади морської піхоти впроваджують в систему бойової підготовки стандарти НАТО під час участі в міжнародних навчаннях як на території України,так і поза межами кордонів України.

З моменту створення морської піхоти України особовий склад постійно залучається до участі в міжнародних навчаннях на території інших держав-партнерів та поступово проводить інтеграцію до стандартів НАТО.

Щорічні українсько-американські навчання «Сі Бриз» із залученням морської піхоти України проводяться як правило на 235 МЦПП, території Миколаївської та Одеської області у тому числі у акваторії Чорного моря.

Також проводяться тренування та підготовка БТГ ЄС «Хелброк» до якого входять підрозділи морської піхоти України.

По за межами України проводяться навчання такі як «Платінум-Ігл» в Румунії, «Платінум-Лайон» у Болгарії, «Нобл-Партнер» та «Еджайнл-Спіріт» в Грузії.

Під час навчання у взаємодії з підрозділами інших збройних сил відпрацьовуються питання ведення наступальних, оборонних та стабілізаційних дій згідно стандартів НАТО .

Проводиться підготовка особового складу під керівництвом іноземних інструкторів:

ЗС Великої Британії:

за темами: «Поглиблений курс підготовки сержантів», «Поглиблений курс підготовки санінструкторів», «Курс штабного планування», «Поглиблений курс для піхоти»;

ЗС США:

семінари з питань професійного розвитку для сержантського/старшинського складу.

В 2018 році буде продовжено розвиток підрозділів морської піхоти.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Військово-Морських Сил Збройних Сил України