Військові пенсії перерахують у три етапи

Ukrainian Military Pages

Про пенсійну реформу та нові підходи до пенсійного забезпечення військовослужбовців, Міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів в інтерв'ю для Цензор.НЕТ.

Перерахунок пенсій почнеться після ухвалення нового закону, проводитиметься заднім числом з 1 січня 2018 року та пройде в три етапи. Пропонуємо до уваги фрагменти інтерв'ю, що стосуються пенсійного забезпечення військовослужбовців. Повний текст (російською мовою) доступний за цим посиланням.

Далі пряма мова від Андрія Реви.

Створюючи нову систему грошового забезпечення військовослужбовців, ми повинні змінити і систему їх пенсійного забезпечення. Як це зробити? Перекласти на страховий принцип.

До речі, впровадження страхового принципу пенсійного забезпечення військовослужбовців почалося з 2007 року, коли нарахування пенсій передали від силових відомств до Пенсійного фонду України.

Потім, у 2011 році, держава почала платити в ПФ Єдиний соціальний внесок за військових. А з травня 2016 року введена повна персоніфікація, тобто, в ПФУ проводиться облік внесків по кожному військовослужбовцю. І по суті, нам залишилося зробити останній крок - перейти на формульний розрахунок пенсій і ввести їх автоматичний перерахунок, що ми і пропонуємо.

Всі принципи страхової пенсії вже реалізовані в рамках зміни в 2007 році. Залишилося головне - перейти тепер до страхового нарахування пенсій військовослужбовцям.

Для військовослужбовців формульний перерахунок є нововведенням. Але наші підрахунки показують, що пенсії, розраховані за новим законом, для тих, хто збирається виходити на пенсію, будуть вище, ніж за старим.

Найбільше пенсії зростуть у тих, хто приймав участь в бойових діях в зоні АТО. Що стосується перерахунку пенсій військовим пенсіонерам, то він буде проходити в три етапи.

На першому етапі перерахунок проводитиметься за тими матеріалами, які є в пенсійній справі, виходячи з рівня середньої зарплати в Україні 3764 грн 40 коп.

Потім кожен військовослужбовець може взяти довідку про своє забезпечення за будь-який період його служби і представити до Пенсійного фонду. Пенсійний Фонд вибере два роки з найвищими коефіцієнтами і зробить ще один перерахунок, знову з 1 січня.

І, нарешті, з 1 грудня ми робимо третій перерахунок - вже за рівнем нової середньої зарплати в Україні - це 5266 грн.

Наші розрахунки показують, що в середньому пенсія повинна збільшитися на 2300 грн. Це в середньому. Загальна пенсійна формула, якої ми дотримуємося, така. 3764 грн 40 коп множиться на індивідуальний коефіцієнт страхового стажу.

У 2018 року ми будемо керуватися цифрою 5266. У 2019 - 5800. У 2020 - 6300. Тобто, у міру збільшення середньої зарплати буде рости цей показник, і при рівних для всіх показниках у людини збільшується пенсія навіть в залежності від року виходу на пенсію.

У нас сьогодні 544 тисячі пенсіонерів-силовиків. Якщо порівняти з загальною кількістю пенсіонерів - 11 млн 700 тисяч - їх не так багато.

Для підвищення пенсій всім пенсіонерам (яке ми вже провели) на рік необхідно 60 млрд. А для військових пенсіонерів в 2018 році необхідно 10 млрд, в 2019 - 17 млрд грн.

Тобто, реально ми на військових направляємо значно більше грошей, ніж для цивільних. Якщо для цивільних підвищення пройшло в районі 30%, то для військових пенсіонерів (тих, хто вже на пенсії) ми виходимо на підвищення пенсій на 77%.

Ось реальний приклад. Є два майора з однаковою вислугою років. Один вийшов на пенсію у 2012 році, а другий - в 2016-му, вже маючи досвід війни. У першого пенсія 1747 грн, у другого - 3930 грн (так як у нього бойові). Після перерахунку попередньо у першого буде 3275 грн, у другого - більше 5 тисяч.

Але пенсія на таку суму може збільшитися лише після прийняття закону. Ми обговорювали середні суми конкретно з кожним міністерством і відомством, в підпорядкуванні яких знаходиться та чи інша силова структура.

У цьому році потрібно додатково 10 млрд, а в 2019-м - в районі 17 млрд грн. Тобто, це не просто індексація по інфляції. Це реальне підвищення.

В цьому і суть пенсійної реформи - щоб процес збільшення пенсій не залежав від злої чи доброї волі людей, які перебувають при владі. І цей механізм буде працювати автоматично. За військових пенсіонерів голова має боліти в уряду і Пенсійного фонду. А Міністерство оборони і Генеральний штаб повинні зосередитися на вирішенні своїх завдань.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram