Нові програми підготовки: механік-водій БМП має навчитися діяти й на місці навідника-оператора

Нові програми підготовки: механік-водій БМП має навчитися діяти й на місці навідника-оператора

Зміни в програмах бойового вишколу за всіма спеціальностями стаються постійно. Здебільшого новації черпають із того досвіду, якого наші солдати набувають на cхідному фронті.

Так, нова програма підготовки механіків-водіїв БМП у 169-му навчальному центрі Сухопутних військ «Десна» передбачає взаємозаміну військовослужбовців у позаштатних ситуаціях, наприклад, коли механік-водій може діяти в ролі навідника-оператора.

— Вогнева підготовка мехводів тепер є обов’язковою, це застосування досвіду дій у районі АТО, — розповідає заступник командира навчального батальйону майор Олександр Калюта. — Але до полігону, справжньої техніки й стрільб із гарматно-кулеметного озброєння хлопців допускають не одразу, а лише після навчання на симуляторах із системою віртуальної реальності.

До речі, нині в 169-му навчальному Центрі Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна» навчальні класи обладнано новітніми тренажерами, що дає змогу слухачам, не виходячи з навчальних аудиторій, зорієнтуватися на місцевості, вивчати її особливості перед тим, як виїжджати на полігон, відпрацьовувати навички стрільця, не витрачаючи жодного патрона.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

— Ми ретельно вивчили різні програми підготовки та вирішили закуповувати обладнання відповідно до стандартів НАТО. Це, зокрема, комп’ютерна система VBS-3, яка дає змогу тренувати як одиночних військовослужбовців, так і відділення, аж до взводу включно, — розповідає про зміни в навчальному процесі командир 169-го навчального центру полковник Віктор Ніколюк.

Своїм головним завданням командир «Десни» вбачає те, щоб у навчальному центрі приділяли якомога більше уваги індивідуальній підготовці військовослужбовців. У цілому система навчання помітно вдосконалюється, а навчальна база переобладнується.

— У березні ми запускаємо програму індивідуальної підготовки фахівців танкових підрозділів, яку протягом одного-двох тижнів апробують військовослужбовці нашого центру.

Крім того, до кінця року буде оновлено й поповнено тренажерну базу, що дасть змогу здійснювати підготовку за різними спеціальностями ефективніше, — ділиться планами полковник Віктор Ніколюк.



Використані джерела:
Народна армія
Пресслужба 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗС України (фото)